donderdag 23 februari 2023

'Bokken en blunders'

Hennie Jansen mocht aantreden tegen Freddy Niezink, maar lang hebben de heren niet tegenover elkaar gezeten. Nog voordat uw verslaggever kon kijken was de partij al voorbij. Hennie maakte kort gezegd een knoert van een fout en stond na 10 zetten al zoveel achter dat hij zich snel gewonnen gaf. Snel vergeten was het devies.

Eddy Veneman nam het op tegen Henk Smit en deze heren zijn aan elkaar gewaagd. Eddy heeft dan wel wat meer routine, maar Henk mag absoluut niet uitgevlakt worden en heeft laten zien dat hij menig tegenstander kan verrassen. Helaas lukte hem dat deze avond niet, want Eddy was gewoonweg te sterk. Het ging wel gelijk op, maar Eddy kon steeds meer de partij naar zijn hand zetten en uiteindelijk kon Henk niets anders dan opgeven. 

Mandrik Groot Baltink speelde tegen Gert Jan Klein Legtenberg en in een enerverende wedstrijd was het hard tegen hard. Gert Jan kreeg gaandeweg de wedstrijd meer grip op de wedstrijd en Mandrik kon niet altijd evengoed anticiperen. In het eindspel nam Gert Jan dan ook het voortouw om een dam te maken, maar kon niet voorkomen dat Mandrik ook op dam kwam. Met een 5 om 3 stand voor Gert Jan was het nog geen gelopen race, maar Mandrik stond min of meer lelijk vast met 2 schijven en vakkundig maakte Gert Jan een einde aan de partij en won dan ook.

Albert Hakvoort nam het op tegen Martin Dollen en dat kon een mooie pot worden. Mits Martin maar zijn dag heeft en dat was helaas niet deze avond. In het middenspel stond er een uitdagende stand op het bord en Martin zag een relatief eenvoudige slagzet over het hoofd. Albert kwam op dam, zij het met een steen achterstand. Martin kon daarna wel de dam redelijk eenvoudig afpakken, zij het dat hem dat een schijf zou kosten, maar ook dat zag hij niet. En ook het vervolg daarna was min of meer rampzalig. Met een mooie slagzet vlogen de stenen nog een keer van het bord en Martin gaf zich snel gewonnen, dit was niet zijn dag.

Jan Veneman en Freek Jan Eggerink speelden tegen elkaar en beiden staan bekend om stug te kunnen dammen. Dat bleek ook deze avond wel, waarbij Freek Jan goed verweer bood en Jan flink aan de bak moest. Het resulteerde in een mooie stand en Freek Jan leek het bij momenten beter voor elkaar te hebben dan Jan, maar de stand bleef gelijkwaardig. Al snel in het eindspel vonden de heren dat remise een mooie uitslag om mee af te sluiten.

Evert Olthuis mocht aantreden tegen Gerjan Groot Baltink en dat was een leuke pot. De heren zijn gewaagd aan elkaar en dat zag je goed terug in het spel. Beiden waren er alert op geen fouten te maken en dat zich hen goed af. In het eindspel vonden ze elkaar dan ook snel om er remise van te maken. Een mooie uitslag voor beiden.

Rein Langkamp nam het op tegen Harrie ten Cate. Twee rustige dammers zou je denken, maar het was al snel actie op de 100 velden. Nog voordat uw verslaggever ook hier kon kijken ging Harrie de fout in en met een grote slagzet kwam Rein ruim op voorsprong. Harrie vond het daarna als snel welletjes en gaf zich gewonnen.

Tot slot speelden Henk Veneman en Henk Woolderink tegen elkaar en dat was een mooie wedstrijd. Lang waren de heren gelijkwaardig aan elkaar, maar in het middenspel maakte Henk Woolderink een fout en Henk Veneman kon met een fraaie slagzet op dam komen. Er stonden alleen nog veel stenen op het bord en Henk Woolderink was niet van plan om zich gewonnen te geven. Henk Veneman ging op jacht, maar verslikte zich in een valletje van Henk Woolderink. Met een plakkertje kon Henk Woolderink ook op dam komen en de strijd was ineens weer helemaal terug. In het eindspel moest Henk Veneman alle zeilen bijzetten om toch de winst binnen te slepen.

De uitslagen samengevat:

 • H. Jansen - F. Niezink 0-2
 • E. Veneman - H. Smit 2-0
 • M. Groot Baltink - G.J. Klein Legtenberg 0-2
 • A.J. Hakvoort - M. Dollen 0-2
 • J. Veneman - F.J. Eggerink 1-1
 • E. Olthuis - G. Groot Baltink 1-1
 • R. Langkamp - H. ten Cate 2-0
 • H. Veneman - H. Woolderink 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 752 punten uit 18 wedstrijden
 2. F. Niezink, 652 punten uit 22 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 548 punten uit 21 wedstrijden
 4. E. Veneman, 471 punten uit 21 wedstrijden
 5. G.J. Klein Legtenberg, 455 punten uit 19 wedstrijden
 6. H. Woolderink, 446 punten uit 18 wedstrijden
 7. M. Dollen, 442 punten uit 19 wedstrijden
 8. H. Veneman, 399 punten uit 13 wedstrijden
 9. J. Veneman, 396 punten uit 18 wedstrijden
 10. E. Averesch, 286 punten uit 20 wedstrijden
 11. J. Vos, 283 punten uit 13 wedstrijden
 12. M. Groot Baltink, 267 punten uit 16 wedstrijden
 13. F.J. Eggerink, 264 punten uit 15 wedstrijden
 14. H. Jansen, 227 punten uit 20 wedstrijden
 15. H. Smit, 223 punten uit 16 wedstrijden
 16. H. Pierik, 217 punten uit 18 wedstrijden
 17. H. ten Cate, 199 punten uit 16 wedstrijden
 18. A. Veneman, 192 punten uit 18 wedstrijden
 19. E. Olthuis, 189 punten uit 15 wedstrijden
 20. J. Oude Vrielink, 186 punten uit 18 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 163 punten uit 18 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 116 punten uit 8 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 30 punten uit 14 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 18 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten