donderdag 15 september 2022

'50 jaar lid KNDB'


Op deze tweede speelavond zijn er totaal 9 wedstrijden gespeeld. Jan Oude Vrielink mocht zijn krachten meten met Fred Niezink en dat ging hem niet verkeerd af. Beide heren waren scherp en dat resulteerde in een mooie stand op het bord. Geen van hen maakte fouten en er werd dan ook geen verschil gemaakt. De heren kwamen dan ook tot het oordeel dat de punten maar gedeeld moesten worden. 

Albert Hakvoort en Martin Dollen speelden tegen elkaar en Martin kwam niet in de wedstrijd. Hij kent nog wat opstartproblemen aan het begin van het seizoen. Met een fraaie verkapte Haarlemmerzet kwam Albert op twee schijven voorsprong en dan kun je het wel vergeten tegen Albert. Martin speelde nog wel even door, maar na nog een moment van blindheid gaf hij zich gewonnen. Volgende keer beter was de reactie van Martin.

Rein Langkamp mocht aantreden tegen Janet Vos, de enige dame in ons gezelschap. De opening was rustig en beiden speelden wat voorzichtig. Toch kreeg Rein meer vat op de partij en in het middenspel kwam hij op een schijf voorsprong. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn voor Janet en het was in het eindspel ook nog zeker geen uitgemaakte zaak dat Rein de voorsprong om kon zetten naar winst. Maar Rein bleef rustig en de juiste zetten werden gedaan. Janet kwam er niet meer aan te pas en ze moest zich gewonnen geven.

Gert Jan Klein Legtenberg speelde tegen Jan Veneman en het kan bij deze heren alle kanten op. Als Gert Jan een goede dag heeft, dan is het een stevige tegenstander en zo wilde hij zich ook vanavond presenteren. Maar Jan liet zich niet de kaas van het brood eten en dwong Gert Jan in de fout. Met een schijf voorsprong ging Jan de eindfase in. Gert Jan beet goed van zich af, maar Jan kreeg steeds meer grip de wedstrijd en trok de winst naar zich toe.  Uw verslaggever wil alleen nog wel even een kanttekening plaatsen bij de partij, want wellicht was Jan gesterkt in zijn kunnen doordat hij deze avond namens de voorzitter een oorkonde uitgereikt kreeg. Jan was namelijk afgelopen week exact 50 jaar lid van de Koninklijke Nederlandse Dam Bond en daar moest even bij stil gestaan worden. 

Evert Averesch mocht zijn kunnen laten zien aan Harrie Pierik. In een open en fraaie wedstrijd werd er losjes gedamd en beide heren kwamen niet echt in de problemen. Gaandeweg de partij moet er toch wel wat gebeuren, want anders kun je niet winnen. Zo dachten de heren er ook over en na wat afruilen kwam Harrie op een schijf voorsprong en Evert kon doorlopen naar dam. En dan komt het op het eindspel aan en daar kwam Evert goed weg. Harrie achtte het waardevoller om de dam van Evert af te pakken om daarna met een 2 om 3 remise overeen te komen. Na de partij wordt er natuurlijk altijd nog even nagespeeld en Harrie had eenvoudig kunnen winnen door de dam van Evert 'vast te laten staan', maar goed naspelen is altijd makkelijk om betere zetten te vinden.

Henk Woolderink nam het op tegen Harrie ten Cate en Henk deed goede zaken. Lang ging de partij gelijk op, maar met een fraaie slagzet kwam Henk op 2 schijven voorsprong. Harrie damde nog wel door, maar hij werd vakkundig gevloerd door Henk. De punten gaan deze avond mee naar de Grimberg.

Evert Olthuis speelde tegen Paul van der Zwan en op de eerste speelavond van Paul deed hij het netjes. Vroeger heeft hij al wel vaker gedamd, en het bleek dat Jan Oude Vrielink vroeger ook zijn leermeester was op school. Wellicht heeft Paul toen al wat les gehad van Jan. De wedstrijd tegen Evert was dan ook een mooie pot. Natuurlijk is het wennen voor Paul en hij moet natuurlijk ook nog veel leren, maar de basis is goed. Hij bood goed weerstand tegen Evert en maakte geen grote fouten. Evert won dan wel deze wedstrijd, maar het ging niet zonder slag of stoot.

Eddy Veneman en Hennie Jansen mochten hun capaciteiten aan elkaar tonen en dat werd een zware pot. Weinig afruilen resulteerde lang in een vol bord met schijven. Verschil werd er niet echt gemaakt en in het middenspel had Hennie het betere van de partij. Eddy was dan ook van mening dat er wat moest gebeuren en met een fraaie slagzet drong hij door naar dam. Het kostte hem wel een schijf, maar die had hij er wel voor over. In het eindspel kon Hennie ook op dam komen en dan is het 'tellen als een meikever'. Eddy schoof zich wat ongemakkelijk vast in de hoek, al voelde hij dat niet zo want het was tenslotte 4 om 1 en dam moet je kunnen winnen. Hennie was diezelfde mening toegedaan en gaf zich dan ook gewonnen.  Alleen werd ook hier even nagespeeld en doordat Eddy met 3 schijven vast stond had Hennie een schijf afhandig kunnen maken met remise tot gevolg, maar ja ook hier doe dat spreekwoord van die koe en die achterkant weer mee.

Tot slot speelden Gerjan Groot Baltink en Freek Jan Eggerink tegen elkaar. Freek Jan heeft de weg na enkele jaren van afwezigheid weer weten te vinden. Het dammen is hij nog niet verleerd en er werd stug gedamd. De heren waren aan elkaar gewaagd, maar in het middenspel kwam Freek Jan met een mooi afruil op voorspong. Ook daarna werd er hard tegen hard gespeeld en tot op het laatst was het spannend. Gerjan kreeg uiteindelijk last van het tekort aan schijven en Freek Jan kon de partij dan ook winnen.

De uitslagen samengevat:

 • J. Oude Vrielink - F. Niezink 1-1
 • A.J. Hakvoort - M. Dollen 2-0
 • R. Langkamp - J. Vos 2-0
 • G.J. Klein Legtenberg - J. Veneman 0-2
 • E. Averersch - H. Pierik 1-1
 • H. Woolderink - H. ten Cate 2-0
 • E. Olthuis - P. v/d Zwan 2-0
 • E. Veneman - H. Jansen 2-0
 • G. Groot Baltink - F.J. Eggerink 0-2

Stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 108 punten uit 2 wedstrijden
 2. H. Woolderink, 88 punten uit 2 wedstrijden
 3. F. Niezink, 83 punten uit 2 wedstrijden
 4. R. Langkamp, 61 punten uit 2 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 55 punten uit 2 wedstrijden
 6. H. Pierik, 53 punten uit 2 wedstrijden
 7. E. Averesch, 51 punten uit 2 wedstrijden
 8. E. Veneman, 43 punten uit 2 wedstrijden
 9. G.J. Klein Legtenberg, 36 punten uit 2 wedstrijden
 10. F.J. Eggerink, 32 punten uit 1 wedstrijd
 11. H. Veneman, 29 punten uit 1 wedstrijd
 12. J. Veneman, 28 punten uit 2 wedstrijden
 13. J. Vos, 27 punten uit 2 wedstrijden
 14. H. ten Cate, 19 punten uit 2 wedstrijden
 15. E. Olthuis, 10 punten uit 2 wedstrijden
 16. H. Jansen, 9 punten uit 2 wedstrijden
 17. M. Dollen, 0 punten uit 2 wedstrijden
 18. M. Groot Baltink, 0 punten uit 1 wedstrijd
 19. M. den Hartogh, 0 punten uit 1 wedstrijd
 20. G. Groot Baltink, 0 punten uit 1 wedstrijd
 21. J.W. v/d Weide, 0 punten uit 1 wedstrijd
 22. P. v/d Zwan, 0 punten uit 1 wedstrijd
 23. H. Smit, 0 punten uit 0 wedstrijden
 24. A. Hofman, 0 punten uit 0 wedstrijden
 25. J. de Leeuw, 0 punten uit 0 wedstrijden
 26. A. Veneman, 0 punten uit 0 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten