donderdag 14 april 2022

'Wie maakt het verschil'

Evert Olthuis en Adriaan Hofman mochten tegen elkaar aantreden en het werd een pot waar hoogtepunten en dieptepunten in zaten. In het middenspel maakte Adriaan met een fraaie slag zet dam en Evert had het nakijken. Direct daarna maakte Evert ook wel een move richting dam, maar Adriaan pareerde die actie goed. Een dam is dan wel leuk, maar dan moet je er wel wat mee kunnen en dat kon Adriaan niet. Hij stond vast in de hoek en moest afwachten hoe het spel ging verlopen. Lang was de dam een molensteen om de nek van Evert, maar gaandeweg de partij kon hij de dam afnemen, alhoewel dat wel schijven kostte. Daarna begon ook al snel het eindspel en Adriaan had het betere van het spel, omdat hij ruim voor stond. Hij had alleen niet het killer instinct om het af te maken en hij liet Evert ontsnappen. Dan maar remise maken zou je denken, maar een verkeerde keuze maakte het dat Evert hem kon vastschuiven en de winst ging naar Evert. Zo zie je maar weer, de wedstrijd is pas voorbij als alle stenen in het doosje zitten.

Mandrik Groot Baltink nam het op tegen Jan Veneman en dat werd een zware partij. De heren zaten goed op te letten en schoven met grote precisie de schijven over het bord. Dat levert een fraai staaltje dam werk op, maar het bracht geen van de heren een tactisch voordeel. Omdat beiden bang waren om fouten te maken werd in het eindspel maar remise overeen gekomen.

Harrie Pierik en Marinus den Hartogh mochten tegen elkaar spelen en Marinus had niet echt zijn avond. Het werd wel een fraaie partij, maar het wilde allemaal niet echt lukken voor Marinus. Dat wilde niet zeggen dat Harrie een makkie had, maar het ging allemaal wel redelijk soepel. In het eindspel kon Harrie de partij naar zich toe trekken en won dan ook de wedstrijd.

Janet Vos mocht het opnemen tegen Harry ten Cate en dat is zo'n partij die alle kanten op kan. Janet had vanavond alleen het betere van het spel, want tot 2 keer toe kon ze doordringen naar dam. De eerste keer kon Harry de dam nog wel afvangen, maar bij de tweede keer was de schade op het bord zo groot dat dat niet meer lukte. Harry moest lijdzaam toezien dat hij de wedstrijd aan het verliezen was en uiteindelijk gaf hij zich dan ook gewonnen.

Freddy Niezink mocht het opnemen tegen Henk Veneman en er stond veel op het spel. Winst voor Freddy betekende dat hij afstand kon nemen van de nummer 2 Henk Veneman. Met een wedstrijd meer gespeeld voor Freddy zou dat een beetje lucht betekenen in de strijd om het kampioenschap. Winst voor Henk zou betekenen dat hij dicht bij Freddy op de ranglijst zou komen en met een wedstrijd minder goed kansen heeft om het kampioenschap naar zich toe te trekken. De wedstrijd was dan ook een kraker te noemen en lang ging het gelijk op. Her en der werd er tijdens de partij al wel geanalyseerd, maar het kwam uiteindelijk op het eindspel aan. Een gewaagde combinatieslag van Freddy bracht hem op dam, maar met twee schijven achter was het even kijken hoe het zou gaan. Henk pareerde de aanval goed, maar was veel bezig met verdedigen en minder aan het proberen om zelf ook door te kunnen dringen. Niet dat het allemaal eenvoudig was, maar daardoor Freddy wel de partij naar zijn hand zetten en de winst binnenslepen.

Tot slot speelden Jan Oude Vrielink en Martin Dollen tegen elkaar. Het werd een aangename wedstrijd om te spelen en met de nodige valletjes die in het bord zaten was het opletten geblazen voor beide heren. Lang was er dan ook niet wat aan de hand, maar richting het eindspel had Jan de schijven wel erg los staan. Martin zag een mooie slag zet en kon 3 schijven voor komen. Jan leek daardoor wel door te kunnen stoten naar dam, maar dat werd gepareerd door Martin met een tweede slag zet en zo kwam hij uiteindelijk op twee schijven voorsprong. Jan probeerde het nog wel, maar er was best nog wel een kans om misschien door te kunnen dringen, maar Martin maakte alleen geen fouten en won dan ook de partij.

De uitslagen samengevat:

 • E. Olthuis - A. Hofman 2-0
 • M. Groot Baltink - J. Veneman 1-1
 • J. Vos - H. ten Cate 2-0
 • H. Pierik - M. den Harthogh 2-0
 • F. Niezink - H. Veneman 2-0
 • J. Oude Vrielink - M. Dollen 0-2

De stand op de ranglijst:

 1. F. Niezink, 693 punten uit 18 wedstrijden
 2. H. Veneman, 577 punten uit 17 wedstrijden
 3. M. Groot Baltink, 516 punten uit 19 wedstrijden
 4. M. Dollen, 508 punten uit 17 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 494 punten uit 18 wedstrijden
 6. J. Veneman, 387 punten uit 19 wedstrijden
 7. H. Pierik, 363 punten uit 17 wedstrijden
 8. J. Vos, 346 punten uit 15 wedstrijden
 9. H. ten Cate, 320 punten uit 19 wedstrijden
 10. E. Olthuis, 230 punten uit 17 wedstrijden
 11. E. Veneman, 189 punten uit 7 wedstrijden
 12. M. den Hartogh, 179 punten uit 15 wedstrijden
 13. H. Smit, 142 punten uit 6 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 85 punten uit 4 wedstrijden
 15. A. Hofman, 18 punten uit 19 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten