donderdag 27 april 2023

'Die magische 1000 punten.....'

Albert Hakvoort nam het op tegen Henk Veneman en voor beide heren was het nog wel een belangrijke pot. Oké, Albert is dan al wel zeker van zijn kampioenschap, maar hij had zijn zinnen ook gezet om die magische grens van 1000 punten te halen dit jaar. Iets wat hem in zijn hele damcarrière één keer eerder is gelukt. Henk had ook nog kansen, wat bij winst was podium plek 3 nog bereikbaar. Genoeg inzet voor de avond en de heren gingen er goed voor zitten. Veel werd er niet gesproken en ook van veel lopen kwam het niet. Er ontstond een mooie stand op het bord, maar het evenwicht bleef en dan komt het op het eindspel aan. Henk moest toch wat proberen en ook Albert wilde niet blijven wachten. Het leverde een afruil en een nieuwe stand op, maar de heren waren niets opgeschoten. Ja, remise was meer in beeld gekomen, maar dat was juist iets waar ze niets aan hadden. Het werd tellen en rekenen en beide heren kwamen al snel tot de conclusie dat winst er echt niet meer in zat en en handen werden dan toch geschut voor remise.  

Janet Vos en Jan Oude Vrielink speelden tegen elkaar en beiden wilden zich revancheren op het remise-spel van een paar weken terug. Janet dan iets meer dan Jan, maar men wilde er ook een mooie pot en avond van maken. Dat lukte en lang ging het gelijk op. Tot het einde van het middenspel, Janet zag een mooie slagzet en drong door richting dam. Jan kon niet genoeg anticiperen en Janet maakte dam. Het vervolg was netjes van Janet, rustig opbouwen en de tegenstander maar wat laten 'aanmodderen'. Het leverde haar dan ook al redelijk snel daarna de winst in de partij op.

Henk Smit mocht aantreden tegen Freek Jan Eggerink en beide heren hebben een goed seizoen achter de rug. Henk zag je dit jaar meer behouden spelen en Freek Jan speelde meer met durf en het principe 'dood of de gladiolen'. Het leverde voor beide heren vaak een mooie pot op. Zo ook deze avond waren de heren gemotiveerd en er werd leuk gedamd. Lang was er dan ook niet wat aan de hand totdat Freek Jan zich  begon te roeren. Hij kreeg grip op de partij en Henk kon het tij niet meer keren. Freek Jan won de wedstrijd op een nette manier en sluit het jaar goed af.

Pascal van der Zwan nam het op tegen Evert Olthuis. Dit is het eerste dam-jaar van Pascal, maar je ziet al wel dat hij veel geleerd heeft en dat zag je ook vanavond. Nu nog proberen om verder te denken dan 1 zet, welke stand wil ik opbouwen, wat zal mijn tegenstander gaan doen als ik wat zet, hoe houd ik de achterhoede dicht en dergelijke. Maar dat kost tijd en dat komt  wel, de inzet en het plezier is er en dat is al erg belangrijk. Maar goed nu de partij, Evert is een paar jaar verder dan Pascal en dat zie je ook, hij bouwde leuke zetjes op en hoopte op foutjes van zijn tegenstander. Die werden gemaakt door Pascal en met een fraai slagzetje drong Evert in het middenspel door richting dam. Pascal liep achter de feiten aan en kon het niet meer repareren. Hij moest toezien hoe zijn de wedstrijd aan het verliezen was. Evert eiste uiteindelijk de winst dan ook netjes op.

Harrie ten Cate speelde tegen Andre Veneman en dat zijn twee stroeve heren om tegen te dammen. Ook vanavond maakten ze dat waar en dat leverde een mooie pot op. Harrie probeerde zijn kunsten te tonen, maar Andre was daar niet van onder de indruk. Het spel bleef in evenwicht en fouten werden niet gemaakt. Uiteindelijk maakten de heren er dan ook maar remise van, een terechte uitslag gelet op de wedstrijd.

In de nacompetitie werden ook nog een aantal wedstrijden gespeeld. Mandrik Groot Baltink nam het op tegen Rein Langkamp. Mandrik wilde Rein wel eens wat laten zien, maar het was uiteindelijk Rein die wat liet zien aan Mandrik. Ietwat te enthousiast spel van Mandrik kostte hem de nodige schijven en hij liet achter de feiten aan. Rein was in zijn nopjes en won de partij. 

Harrie Pierik speelde tegen Gert Jan Klein Legtenberg en in een mooie pot waren de heren lang aardig voor elkaar. Er was dan ook lang niet wat aan de hand, totdat Gert Jan het voortouw nam. Met een fraaie combinatie kwam hij op ruim voordeel en Harrie kon uiteindelijk niets anders dan opgeven.

Henk Woolderink en Jan Veneman namen het tegen elkaar op en het werd een knots van een partij. In een vermakelijk spel legden de heren elkaar het vuur aan de schenen, maar het leverde hen niet wat op. In het eindspel leek het of Jan een foutje maakte, maar Henk kon ook niet overal goed op antwoorden. Jan leek door te dringen naar dam, maar Henk doorzag het en met een fraaie 2 om 2 voorkwam hij dat. Jan keek ietwat beteuterd dat het dat mis ging, maar het spel was nog niet voorbij. Henk had het nog steeds erg lastig en Jan schoof alles precies goed. In de laatste zetten overkwam Henk het zelfde als wat hij gedaan had bij Jan. Met een afruil voorkwam Jan dat Henk dam maakte en de stand die overbleef was zodanig dat Henk niets anders kon dan opgeven.

Met deze laatste wedstrijden zit het seizoen van 2022-2023 er al weer op. Albert Hakvoort mag zich de terechte kampioen van de damclub Wierden noemen. De voorsprong die hij heeft op de nummer 2 Martin Dollen is namelijk gigantisch te noemen. De derde plek wordt bezet door Freddy Niezink maar vanwege afwezigheid kon hij niet alle 25 wedstrijden spelen. In de tweede groep heeft Rein Langkamp de eerste plek kunnen veroveren. Eddy Veneman is tweede geworden en Gert Jan Klein Legtenberg wist de derde plek te bemachtigen. Damclub Wierden heeft eigenlijk niet te klagen over het seizoen, want de club is flink gegroeid en iedereen is enorm gemotiveerd om te dammen. Verder hebben de nieuwe damleden zich mooi gemengd in de ranglijst. Niet onbelangrijk was de derde helft, want na het dammen was het tijd voor napraten. Het was altijd gezellig aan de bar. We kunnen dan ook terugkijken op een fijn jaar waarbij sportiviteit en het sociale elkaar mooie aanvulden. We hopen dat iedereen gezond blijft en elkaar weer mogen ontmoeten op de eerste dinsdag van september. 

Let op, ook dit jaar staat de Damclub Wierden weer de hele zaterdag op de markt van de Wiezo. Kom gezellig langs voor een praatje of een potje te dammen. 

De uitslagen samengevat:

Intern competitie

 • A.J. Hakvoort - H. Veneman 1-1
 • J. Vos - J. Oude Vrielink 2-0
 • H. Smit - F.J. Eggerink 0-2
 • P. v/d Zwan - E. Olthuis 0-2
 • H. ten Cate - A. Veneman 1-1

Interne nacompetitie

 • M. Groot Baltink - R. Langkamp 0-2
 • H. Pierik - G.J. Klein Legtenberg 0-2
 • H. Woolderink - J. Veneman 0-2
 • E. Averesch - A. Hofman 2-0

De eindstand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 993 punten uit 25 wedstrijden
 2. M. Dollen, 690 punten uit 25 wedstrijden
 3. F. Niezink, 681 punten uit 23 wedstrijden
 4. H. Veneman, 661 punten uit 21 wedstrijden
 5. R. Langkamp, 659 punten uit 25 wedstrijden
 6. E. Veneman, 593 punten uit 25 wedstrijden
 7. G.J. Klein Legtenberg, 561 punten uit 25 wedstrijden
 8. H. Woolderink, 547 punten uit 25 wedstrijden
 9. J. Veneman, 541 punten uit 25 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink, 444 punten uit 25 wedstrijden
 11. F.J. Eggerink, 392 punten uit 20 wedstrijden
 12. E. Averesch, 376 punten uit 25 wedstrijden
 13. J. Vos, 364 punten uit 18 wedstrijden
 14. H. ten Cate, 345 punten uit 24 wedstrijden
 15. H. Smit, 335 punten uit 23 wedstrijden
 16. H. Pierik, 332 punten uit 25 wedstrijden
 17. H. Jansen, 283 punten uit 25 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 259 punten uit 22 wedstrijden
 19. A. Veneman, 235 punten uit 23 wedstrijden
 20. J. Oude Vrielink, 235 punten uit 25 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 189 punten uit 23 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 116 punten uit 11 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 53 punten uit 19 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 25 wedstrijden
Kampioen damclub Wierden
Blauw is 2e plaats, 3e plaats groep 1
Groen is 1e plaats, 2e plaats, 3e plaats groep 2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten