donderdag 26 januari 2023

'To win or not to win.....'

Albert Hakvoort mocht aantreden tegen Freddy Niezink en aan het begin van de partij was daar het nodige aan kabaal te bespeuren. Op allerlei manieren probeerden de heren omstanders naar zich toe te lokken, maar de andere dammers weten inmiddels beter. Pas als er onverwacht kabaal is moet je gaan kijken, want dan heeft Albert weer wat uitgedokterd. Alleen wat het eerst Freddy die wat bedacht had, het zou een fraaie slagzet worden, maar hij had zich verrekend en zijn tegenstander lachte in het vuistje. Met een schijf voorsprong kon Albert verder en hoe Freddy ook het probeerde, hij kwam elke keer net te kort. Albert trapte nergens en ging er dan ook met de volle winst van door. 

Martin Dollen nam het op tegen Henk Veneman en dat was een taaie pot. Niet zomaar alles afruilen, proberen standjes op te bouwen was de theorie. Dat lukte beide heren aardig, maar gaandeweg het spel liet Henk zijn tegenstander te ver komen. Martin maakte daar dankbaar gebruik van en drong door richting dam. Henk moest aan de noodgreep trekken en offerde een schijf om de dam te voorkomen. Een prima uitgangspunt voor Martin zo zo'n schijf voorsprong, maar Henk knokte zich door de partij. In het eindspel was het nog lang niet duidelijk wie aan het langste eind zou trekken en een remise leek op handen. Alleen dacht Martin een 'plakkertje' te kunnen maken, maar zag over het hoofd dat Henk anders kon slaan. De partij was daarna direct over en Henk vind weer aansluiting met de top op de ranglijst.

Eddy Veneman en Jan Oude Vrielink speelden tegen elkaar en al snel vond Eddy dat het slecht ging. Jan was het daar uiteraard niet mee eens, maar probeerde dat slechte gevoel van Eddy om te zetten naar werkelijkheid. Dat bleek een lastige opgave want in het middenspel had Eddy toch het betere van het spel. Maar ook hij kon geen vuist maken tegen Jan en moest erkennen dat hij niet kon winnen deze avond. De punten werden dan ook gedeeld en beiden waren daar best wel tevreden over.

Henk Woolderink speelde tegen  Mandrik Groot Baltink en de heren zijn aan elkaar gewaagd. Beide zijn het stugge dammers, die zorgvuldig hun zetten afwegen. Langzaam was het codewoord in de partij en de heren gaven niet toe aan elkaar. Er werden dan ook niet echt fouten gemaakt en omdat de eindfase ook geen verschil bracht werd er remise overeengekomen. 

Adriaan Hofman en Janet Vos namen het tegen elkaar op, maar het krachtsverschil is groot. Adriaan bouwde de partij goed op en nam de tijd om te zetten. Dat zag je dan ook direct in de wedstrijd, want Janet moest gewoon aan de bak. In het middenspel kwam Janet fraai op voorsprong, maar Adriaan liet zich niet zomaar uit het veld slaan. In het vervolg van de partij beet hij ook goed van zich af en verkocht de huid duur. Uiteindelijk won Janet de partij, maar het ze moest er wel wat voor doen. 

Hennie Jansen nam het op tegen Harrie Pierik en in een stugge partij moesten de heren maar uitmaken wie de beste avond had. Het leverde veel denkwerk op en de klok tikte vrolijk door. Hennie die doorgaans wel vlot een partij afgerond heeft moest haast vragen om een slaapzak want Harrie wilde net als hij niet toegeven. Ergens moet je dan een keer wat, maar ook het eindspel bleef de balans in het spel wat eindelijk leidde tot een remise. 

Rein Langkamp speelde tegen Gerjan Groot Baltink en de heren maakten er een mooie partij van. Ondanks het krachtsverschil tussen de heren werd er vriendelijk doch sportief gedamd. Het resulteerde in een rustige partij waarbij Rein niet als een olifant door de porseleinkast raasde. Gerjan kon daardoor ook een mooi spel opzetten. Rein kwam dan in het middenspel wel met een fraaie slagzet op ruime voorsprong, maar Gerjan kon zich goed verweren in de partij. In het eindspel was het al wel snel duidelijk dat Rein ging winnen, maar het was een leerzame avond voor Gerjan.

Pascal van der Zwan en Henk Smit mochten tegen elkaar aantreden. De heren namen de tijd om goed na te denken over de zetten, maar bij Henk ging dat net even wat beter. Al snel in de partij maakte Pascal een fout, maar Henk was niet de beroerdste en liet hem terugzetgen.  Vol goed moed werd er doorgedamd, maar het ervaringsverschil tussen Pascal en Henk was te groot. Langzaam maar zeker raakte Pascal steeds meer schijven kwijt en uiteindelijk kon hij dan ook niet anders dan zijn meerdere te erkennen in en Henk en verloor de partij.

Jan Veneman speelde tegen Evert Olthuis. De wedstrijd werd vol goede wil begonnen, maar al snel ging Evert de fout in. Jan was hem goed gezind en liet hem terugzetten om vervolgend door te dammen. Gaandeweg de partij was Evert weer te scheutig met het loszetten en Jan sloeg toe. Met een fraaie slagzet drong hij door richting dam en Evert had het nakijken. De partij die daarna overbleef werd nog wel even voortgezet, maar het was tegen beter weten in. Jan won de partij dan ook.

Freek Jan Eggerink en  Evert Averesch speelden tegen elkaar en dat werd een mooie pot. De heren waren aan elkaar gewaagd en zowel Freek Jan als Evert hebben een prima seizoen tot nu toe. Dat lieten de heren ook zien in de partij en er werd wederzijds goed weerstand geboden. In het middenspel kwam Freek Jan op een schijf voorsprong en het had er alle schijn van dat hij zou gaan winnen, maar een remise zat er zeker in. Ja, u leest het goed 'zat', want Freek Jan maakte in het eindspel een verkeerde keuze en Evert greep die met beide handen aan en trok de winst vakkundig naar zich toe. 

Gert Jan Klein Legtenberg nam het tot slot op tegen Andre Veneman. In een enerverende partij ging het lang gelijk op, maar gaandeweg het middenspel kreeg Gert Jan meer grip op de wedstrijd. Een fout van Andre kostte hem schijven. Gert Jan trok dan ook langzaam maar zeker de winst naar zich toe en Andre gaf zich uiteindelijk gewonnen.

De uitslagen samengevat:

 • A.J. Hakvoort - F. Niezink 2-0
 • M. Dollen - H. Veneman 0-2
 • E. Veneman - J. Oude Vrielink 1-1
 • H. Woolderink - M. Groot Baltink 1-1
 • A. Hofman - J. Vos 0-2
 • H. Jansen - H. Pierik 1-1
 • R. Langkamp - G. Groot Baltink 2-0
 • P. v/d Zwan - H. Smit 0-2
 • J. Veneman - E. Olthuis 2-0
 • F.J. Eggerink - E. Averesch 0-2
 • G.J. Klein Legtenberg - A. Veneman 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 602 punten uit 14 wedstrijden
 2. F. Niezink, 483 punten uit 16 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 430 punten uit 18 wedstrijden
 4. E. Veneman, 421 punten uit 19 wedstrijden
 5. H. Woolderink, 420 punten uit 16 wedstrijden
 6. M. Dollen, 400 punten uit 16 wedstrijden
 7. G.J. Klein Legtenberg, 373 punten uit 17 wedstrijden
 8. J. Veneman, 371 punten uit 16 wedstrijden
 9. H. Veneman, 331 punten uit 10 wedstrijden
 10. E. Averesch, 286 punten uit 18 wedstrijden
 11. M. Groot Baltink, 267 punten uit 14 wedstrijden
 12. J. Vos, 253 punten uit 12 wedstrijden
 13. H. Smit, 223 punten uit 14 wedstrijden
 14. H. Jansen, 211 punten uit 18 wedstrijden
 15. H. Pierik, 203 punten uit 16 wedstrijden
 16. F.J. Eggerink, 197 punten uit 12 wedstrijden
 17. J. Oude Vrielink, 186 punten uit 18 wedstrijden
 18. A. Veneman, 178 punten uit 15 wedstrijden
 19. H. ten Cate, 163 punten uit 13 wedstrijden
 20. M. den Hartogh, 116 punten uit 7 wedstrijden
 21. E. Olthuis, 113 punten uit 13 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 90 punten uit 14 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 30 punten uit 11 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 15 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten