donderdag 15 december 2022

'Winterkampioen'

Harry ten Cate speelde tegen Adriaan Hofman en het werd een snelle partij. De zetten werden vlot gedaan en dan komt het aan op routine in het damspel. Dat beheerste Harrie alleen beter dan Adriaan en gaandeweg het spel kwam Harrie op voorsprong. Het voordeel gaf Harrie daarna niet meer weg en Adriaan moet toezien hoe hij de partij verloor.

Jan Oude Vrielink nam het op tegen Albert Hakvoort, maar nog voordat uw verslaggever kon kijken op de velden was er al spektakel op het bord. Een grote fout van Jan leverde Albert al zeer snel een dam op. De wedstrijd die daarna overbleef was zeer in het nadeel van Jan en hij gaf dan ook al snel op. Met deze winst gaat Albert de 'winterstop' in als Winterkampioen van de damclub Wierden. 

Henk Smit en Marinus den Hartogh speelden tegen elkaar en dat werd een mooie wedstrijd. Voor Henk alleen iets mooier dan voor Marinus, want Henk won de partij. De wedstrijd werd rustig opgebouwd en de heren waren aan elkaar gewaagd. Met een mooi slagzetje kwam Henk op voorsprong en Marinus liep daardoor wat achter de feiten aan. In het eindspel kwam het met zijn positie beter uit en Marinus kon dan ook niet anders dan opgeven.

Gerjan Groot Baltink mocht aantreden tegen Andre Veneman. In een enerverende partij maakt Gertjan kort gezegd gehakt van Andre. Met een klapper kwam hij op 4 stenen voorsprong en dat was een lekkere voor Gerjan. Maar dan moet je wel de zenuwen de baas blijven en in het eindspel geen fouten maken. Andre kreeg nog wel de mogelijkheid om wat minder op achterstand te komen, maar de winst kwam niet meer in gevaar voor Gerjan en hij won dan ook de partij.

Rein Langkamp nam het op tegen Hennie Jansen en de Rijssense toppers kennen elkaar al door en door in elke vezel. Het leverde een mooie evenwichtige partij op met een open stand. Er werden geen fouten gemaakt en dan moet geprobeerd worden om in het eindspel het verschil maar te maken. Dat lukte Rein deze keer beter dan Hennie. Hennie kwam door de strategische zetten van Rein steeds meer in het nauw en moet uiteindelijk erkennen dat Rein deze keer de slag won.

Evert Averesch speelde tegen Gert Jan Klein Legtenberg en ook deze heren kennen elkaar al zeer lang vanuit de damclub Rijssen.  Gert Jan kreeg in een bevlogen wedstrijd de grip op de partij en Evert moest toezien hoe hij op achterstand kwam. Het positiespel van Gert Jan was daarna ook beter en met een fraaie afruil drong hij door naar dam. Evert had het nakijken en Gert Jan won dan ook de wedstrijd. Met deze winst houd ook Gert Jan goed aansluiting met de kop van de ranglijst.

Harrie Pierik en Martin Dollen speelden tegen elkaar en dat werd een ingewikkelde partij. De heren kozen voor een gewaagd spel wat veel denkwerk vereiste. Uiteindelijk koos Martin voor opruimen en met een afruil werd wat ruimte gevonden. Harrie speelde daarna slim verder en Martin zette wat te nonchalant zonder goed te kijken. Na het zetten zag Martin dat Harrie een fraaie slagzet er uit kon halen met een voorsprong van 2 schijven in het verschiet. Ook buurman Eddy zag de grote kans, alleen Harrie merkte de kans helaas niet op. Martin ontsnapte aan een zeker verlies en kon door. De wedstrijd die daarna vervolgd werd bleef lang in evenwicht totdat Harrie besloot af te ruilen in de verwachting dat het redelijk gelijk bleef. Dat pakte alleen niet goed uit en Martin liep door naar dam waarna hij de winst kon pakken.

Jan Veneman nam het op tegen Eddy Veneman en de heren kennen elkaars spel. Het leverde een mooie wedstrijd op waarbij er geen fouten werden gemaakt. In het eindspel trok Jan de stoute schoenen aan en nam de gok om met een 1 om 3 afruil door te dringen naar dam. Eddy had daardoor wel 2 schijven voordeel, maar hij kon niet voorkomen dat Jan begon te roven. Eddy raakte steeds meer schijven kwijt en met een finale damslag won Jan de partij overtuigend.

Freddy Niezink nam het deze avond op tegen twee tegenspelers. Een uitdaging, zeker gezien het feit dat zijn tegenstanders Henk Woolderink en Mandrik Groot Baltink waren. Dan heb je meestal al wel genoeg aan 1 van de heren, dus Freddy moest aan de bak. Met een hoop manage-werk wist Freddy de gedachte te verdelen over de borden. Het bleef dan ook lang in evenwicht en ook hier moest in het eindspel dan maar het verschil gemaakt worden. In de partij tegen Henk werd er steeds meer tegen elkaar aangeschoven totdat Henk het genoeg vond en zijn zinnen op een dam gezet had. Met een grote afruil drong hij door, maar het leverde alleen ook een dam op voor Freddy.  Henk had nog wat beter kunnen afruilen, maar dat werd in het heetst van de partij even over het hoofd gezien. De gekozen ruil bleek voor Henk voldoende om er remise uit te kunnen slepen. Tegen Mandrik kwam Freddy in het eindspel ook goed weg, want Mandrik zag een voor hem gunstige afruil over het hoofd. Deze afruil zou hem haast zeker wel remise opgeleverd hebben, maar daar heb je niets aan. Freddy profiteerde van het mazzelteje en kon de partij winnen.

Met deze wedstrijden is er voor het jaar 2022 een einde gekomen aan het dammen.

20 December wordt binnen de club het Kerst-sneldamtoernooi gehouden en op 27 december wordt er even niet gedamd.

3 Januari 2023 mogen we weer aantreden waarbij Wierden 1 direct op bezoek mag bij Damclub Dedemsvaart.

De uitslagen samengevat

 • H. ten Cate - A. Hofman 2-0
 • J. Oude Vrielink - A.J. Hakvoort 0-2
 • H. Smit - M. den Hartogh 2-0
 • G. Groot Baltink - A. Veneman 2-0
 • R. Langkamp - H. Jansen 2-0
 • E. Averesch - G.J. Klein Legtenberg 0-2
 • H. Pierik - M. Dollen 0-2
 • J. Veneman - E. Veneman 2-0
 • F. Niezink - M. Groot Baltink 2-0
 • F. Niezink - H. Woolderink 1-1

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 542 punten uit 13 wedstrijden
 2. F. Niezink, 473 punten uit 14 wedstrijden
 3. M. Dollen, 372 punten uit 14 wedstrijden
 4. R. Langkamp, 352 punten uit 15 wedstrijden
 5. G.J. Klein Legtenberg, 330 punten uit 13 wedstrijden
 6. J. Veneman, 314 punten uit 14 wedstrijden
 7. E. Veneman, 309 punten uit 14 wedstrijden
 8. H. Woolderink, 308 punten uit 12 wedstrijden
 9. H. Veneman, 275 punten uit 9 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink, 255 punten uit 13 wedstrijden
 11. J. Vos, 223 punten uit 11 wedstrijden
 12. E. Averesch, 201 punten uit 14 wedstrijden
 13. H. Pierik, 174 punten uit 14 wedstrijden
 14. F.J. Eggerink, 170 punten uit 10 wedstrijden
 15. H. Smit, 162 punten uit 11 wedstrijden
 16. H. Jansen, 159 punten uit 14 wedstrijden
 17. J. Oude Vrielink, 144 punten uit 14 wedstrijden
 18. H. ten Cate, 141 punten uit 12 wedstrijden
 19. A. Veneman, 135 punten uit 11 wedstrijden
 20. E. Olthuis, 113 punten uit 11 wedstijden
 21. M. den Harthog, 94 punten uit 6 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 68 punten uit 11 wedstrijden
 23. P. v.d. Zwan, 30 punten uit 9 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 11 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten