vrijdag 4 november 2022

'Damblindheid'

Freddy Niezink mocht het opnemen tegen Eddy Veneman en het was even de vraag of Freddy zijn verlies-reeks ging voortzetten, of dat hij weer eens ging winnen. Voor Freddy is twee wedstrijden achter elkaar verliezen niet niets, maar hij wilde er niet over praten met de psychiater. De messen waren geslepen, alleen was Eddy was sluwer. Met een fraai slagzetje kwam hij op voorsprong en Freddy liep weer achter de feiten aan.  Eddy was te bang in zijn vervolg en Freddy kreeg zijn kans. De stand was weer gelijk, maar Freddy wilde meer. Eddy was gewillig en liet Freddy te ver zijn gang gaan. Het had fatale gevolgen, want daardoor trok Freddy de winst naar zich toe.

Henk Veneman en Jan Oude Vrielink speelden tegen elkaar en dat is zo'n wedstrijd waar een hoop uitdaging ligt. Als Jan een goede dag heef, en dat heeft hij toch wel meestal op de dinsdagavond, dan kan hij het Henk erg lastig maken. In een open wedstrijd werd een stevige strijd gevoerd. Niet te bang, gewoon aanvallen en dan kom je elkaar vanzelf wel ergens tegen. Deze avond had Henk de zaken goed voor elkaar en met een fraaie combinatie zetten hij Jan op het nakijken. De partij die daarna overbleef was kort gezegd 'niet veel soeps' en Jan gaf zich daarna al snel gewonnen.

Albert Hakvoort had als tegenstander Mandrik Groot Baltink, en die Mandrik wilde revanche. In een stugge wedstrijd werd er voorzichtig omgesprongen met de stenen. Er werd niet veel afgeruild, want ja, je hebt de stenen maar 1 keer, en wie weet heb je ze later in het spel nog nodig. Het resulteerde in een vol bord waar schuiven leek alsof het koorddansen was. Albert houdt van wel van dit soort wedstrijden, maar Mandrik liet zien niet bang te zijn en gemotiveerd ging hij mee in het spel. Langzaamaan kwam het afruilen wel meer op gang, maar het allemaal net van harte. Dan moet het maar gebeuren in het eindspel dacht Mandrik en met een afruilcombinatie kon hij doordringen richting dam. Het kostte hem uiteindelijk we twee schijven, maar goed hij was doorgebroken en Albert daarentegen moest nog even geduld hebben. En dan is het opletten geblazen want Albert had een leuk valletje waardoor Mandrik niet zomaar overal dam kon maken en schuiven. Uiteindelijk kreeg Albert wel zijn doorbraak en in de late uurtjes werd remise overeengekomen.

Henk Woolderink nam het op tegen Martin Dollen en dat werd een leuke pot. In een open wedstrijd werd er soepeltjes gedamd en lang was er niet wat aan de hand. Gaandeweg het middenspel kwam het denkwerk wel op gang en Martin kreeg meer vat op de partij. Henk speelde over de volledige breedte van het bord, maar daardoor ontbrak de achterhoede. Martin zag zijn kans schoon en met een fraaie afruil kwam hij op een schijf voorsprong en Henk had nog een schijf 'op de tocht' staan. Niet snel daarna raakte hij ook deze schijf kwijt en gaf zich gewonnen.

Jan Veneman speelde tegen Evert Averesch en dat leek wel sneldammen. Al na een half uur zaten zo'n beetje de helft van de stenen al in het doosje. En dan moet je maar zien om een stand op te bouwen. Dat ging alleen niet lekker voor Jan en Evert had hem aardig in de tang. Met een vrijwel zeker uitzicht op winst trof Evert het fenomeen 'damblindheid'. Zomaar ineens gaf hij twee stenen weg, er was geen gevaar en hij had tal van andere mogelijkheden. Soms gebeuren die dingen en iedereen is het wel eens overkomen. Balen voor Evert, want de wedstrijd kantelde daardoor in het voordeel van Jan. Het eindspel werd daarna door Jan vakkundig uitgespeeld en Evert bleef met lege handen over.

Rein Langkamp mocht het opnemen tegen Evert Olthuis en de heren maakten er een leuke pot van. Rein begon alleen wel steeds meer de druk op te voeren en kreeg meer vat op de partij. Evert kon niet goed antwoorden op de zetten die Rein deed en langzaam trok Rein de winst naar zich toe. Uiteindelijk werd die winst ook verzilverd.

Gerjan Groot Baltink en Henk Smit mochten tegen elkaar aantreden en dat was een aangename wedstrijd. De heren legden elkaar niet direct het vuur aan de schenen, maar cadeautjes werden er ook niet weggegeven. Toch is die Henk een lastige tegenstander hoor en menig dammer van Wierden kan daar over meepraten. Henk maakte dankbaar gebruik van de openingen die Gertjan in zijn spel liet vallen met als gevolg dat de stenen van het bord vlogen. Henk kwam op dam, maar Gerjan kon deze eenvoudig terugpakken, en het kostte hem maar uiteindelijk maar 1 schijf. Dan maar weer door buffelen dacht Gerjan, maar had Henk de langste adem. Schijfje voor schijfje werd het eindspel uitgevochten en Gerjan kreeg geen grip op het eindspel. De winst werd uiteindelijk dan ook door Henk binnen gehengeld.

Hennie Jansen speelde tegen Adriaan Hofman en Adriaan had zich voorgenomen om de achterhoede eens dicht te houden. De boel bij elkaar houden en laat de tegenstander dan maar komen. Alleen blijkt dat dichthouden lastiger dan gedacht en soms moet je wel schuiven, maar dan is het opletten geblazen. Adriaan schoof de schijven wat losser en Hennie zag zijn kans schoon om met een fraaie slagzet een paar schijven van Adriaan afhandig te maken. Met deze achterstand ging Adriaan het eindspel en in en dan kom je die schijven uiteindelijk meestal te kort. Zo ook was dat vandaag het geval en Hennie kon de winst binnenhalen.

Pascal van der Zwan had als tegenstander Andre Veneman en dan hebben beide heren best wel kansen. In een aangename redelijk gelijk opgaande pot kon de heren goed verweer geven. Alleen heeft Andre wat meer speelervaring en dat liet hij ook zien. Met een fraaie slagzet kwam hij op voorsprong en Pascal had het nakijken. Doordammen en we zien wel dacht Pascal en dat is een goed uitgangpunt. De wedstrijd is pas beslist als alle schijven in het doosje zitten. Alleen gaandeweg de partij kwam Pascal sluipenderwijs steeds meer op achterstand. Andre was volhardend en trok de winst naar zich toe.

Harrie Pierik en Gert Jan Klein Legtenberg speelden tegen elkaar en dat was een 'deftige' pot. De heren hadden nog nooit eerder tegen elkaar gedamd en dan is het toch een beetje aftasten wat de ander doet. Lang was er dan ook niets aan de hand tot het middenspel, want vanaf dat moment werd het allemaal wat stugger en lastiger. En Gert Jan vond het opeens ook nog eens nodig dat hij zijn tanden moest laten zien. Met een slagzet maakt hij korte metten met de partij, Harrie kwam op achterstand en Gert Jan luidde het begin van de winst in. De wedstrijd die daarna overbleef werd steeds moeilijker voor Harrie en uiteindelijk moest hij zich gewonnen geven.

De uitslagen samengevat

 • F. Niezink - E. Veneman 2-0
 • H. Veneman - J. Oude Vrielink 2-0
 • A.J. Hakvoort - M. Groot Baltink 1-1
 • H. Woolderink - M. Dollen 0-2
 • J. Veneman - E. Averesch 2-0
 • R. Langkamp - E. Olthuis 2-0
 • G. Groot Baltink - H. Smit 0-2
 • H. Jansen - A. Hofman 2-0
 • P. v/d Zwan - A. Veneman 0-2
 • H. Pierik - G.J. Klein Legtenberg 0-2

De nieuwe stand

 1. A.J. Hakvoort, 382 punten uit 9 wedstrijden
 2. F. Niezink, 247 punten uit 9 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 242 punten uit 9 wedstrijden
 4. G.J. Klein Legtenberg, 230 punten uit 8 wedstrijden
 5. M. Dollen, 222 punten uit 10 wedstrijden
 6. H. Veneman, 205 punten uit 6 wedstrijden
 7. J. Veneman, 203 punten uit 9 wedstrijden
 8. E. Veneman, 195 punten uit 9 wedstrijden
 9. M. Groot Baltink, 188 punten uit 8 wedstrijden
 10. H. Woolderink, 168 punten uit 7 wedstrijden
 11. H. Jansen, 136 punten uit 9 wedstrijden
 12. F.J. Eggerink, 128 punten uit 6 wedstrijden
 13. J. Vos, 125 punten uit 6 wedstrijden
 14. E. Averesch, 113 punten uit 9 wedstrijden
 15. J. Oude Vrielink, 104 punten uit 8 wedstrijden
 16. E. Olthuis, 97 punten uit 8 wedstrijden
 17. H. Smit, 96 punten uit 6 wedstrijden
 18. H. Pierik, 93 punten uit 9 wedstrijden
 19. A. Veneman, 80 punten uit 5 wedstrijden
 20. H. ten Cate, 63 punten uit 6 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 30 punten uit 5 wedstrijden
 22. P. van de Zwan, 30 punten uit 6 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 11 punten uit 2 wedstrijden
 24. A. Hofman, 0 punten uit 6 wedstrijden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten