donderdag 20 oktober 2022

'Sociaal onderonsje'

Martin Dollen en Freddy Niezink mochten het tegen elkaar opnemen. Het werd een enerverende wedstrijd waarbij beide heren niet te bang waren om vooruit te schuiven. Het resulteerde in een redelijk los veld en met tal van mooi klaargezette valletjes was het de hele tijd uitkijken. In het middenspel speelde Martin op het zogenaamde 'kerkhof'. Een gedurfde zet, maar als je het goed doet heb je kansen. Zowaar gebeurde dat ook deze avond. Freddy deed een ietwat nonchalant zet en dat kostte hem direct 'hout'. De 'kerkhofstand' kwam Martin van pas en Freddy kwam op een schijf achterstand. En dan moet je het eindspel in en doordat Freddy een aantal randschijven had werd hij wat beperkt in zijn opbouw. Martin maakte daar gebruik van en kon doordringen. Freddy moest daarna hopen dat Martin niet de juist zetten deed, maar helaas. Martin doorzag zijn spel met een fraaie eindslag won hij de partij.

Albert Hakvoort speelde tegen Henk Veneman en het werd een zeer defensief spel en er moest dan maar blijken wie de langste adem had. Op sommige momenten dat uw verslaggever bij de partij ging kijken was er nauwelijks voortgang in het spel en het leek af en toe meer op levende standbeelden dan op spectaculair vuurwerk. Maar goed, in het middenspel (alhoewel middenspel, de tijd liep al behoorlijk door) kwamen de heren elkaar toch tegen en er werden steeds minder zetten mogelijk. En ja, wie heeft er dan de zaakjes het beste voor elkaar, wie komt er het gelukkigst uit de stand. Albert besloot maar eens de knuppel in het hoenderhok te gooien en Henk moest reageren. In eerste instantie kwam Henk er met een nette afruil nog wel uit, maar moet je verder. Wat is er dan overgebleven aan stand en wie heeft het voordeel. Dit keer had Albert het voordeel. Henk kon de boel niet meer bij elkaar houden en Albert maakt er met een zeer fraaie winnende slagzet direct een einde aan de partij.

Jan Oude Vrielink nam het op tegen Mandrik Groot Baltink, maar Jan had zijn avond niet. Daar waar hij normaliter zo scherp is, lukte het vanavond niet en al snel in de partij kwam Mandrik met een mooie combinatie op ruime voorsprong. Jan kon het leed daarna niet meer aanzien en gaf zich snel gewonnen. 

Jan Veneman speelde deze avond een simultaanwedstrijd tegen Harrie ten Cate en Harrie Pierik. Twee stevige tegenstanders voor Jan en dan moet je het maar zien te managen. Ten Harrie ten Cate ging de partij lang gelijk op en het was een open wedstrijd. Jan is toch ietwat zwakker doordat hij de gedachten en tijd moet verdelen over twee borden. Harrie ten Cate kon het alleen niet voor elkaar krijgen om Jan op de pijnbank te leggen, sterker nog, Jan kwam op voorsprong en dan begint het eindspel. Nu hoeft een schijf achter niet altijd verlies te betekenen, maar het moet dan allemaal wel even lukken en dat ging deze avond bij Harrie ten Cate niet. Jan was vasthoudend en won de partij. 

Tegen Harrie Pierik spelen is ook geen makkie en Harrie Pierik wil nog wel eens verrassend uit de hoek komen. Soms met gedurfde zetten en dan moet je oppassen. Ook deze avond was Harrie Pierik goed wakker en de partij bleef in evenwicht. Met en remise op zak kunnen de heren tevreden terugkijken op de partij.

Eddy Veneman mocht deze avond aantreden tegen Henk Woolderink en dat zijn taaie rakkers. In een fraaie partij was er lang niets aan de hand, maar in een vlaag van onbedachtzaamheid zette Henk de boel te veel los. Eddy zag zijn kans schoon en maakte met een mooie slagzet dam. Henk liep achter de feiten aan, want met deze actie was hij ook de nodige stenen op achterstand gekomen. En dan moet je verder, maar tegen Eddy is dat haast tegen beter weten in. Er werd nog wel doorgespeeld maar de partij kwam niet meer in gevaar voor Eddy en hij kon de winst binnenslepen.

Freek Jan Eggerink en Gerjan Groot Baltink namen het tegen elkaar op. Het beginspel was losjes en het nodige boerderijwerk werd besproken. Iets met gras inkuilen, een probleem in de stal met een band van een velg af, spuiten of niet spuiten, versleten boxkleden, al 14 jaar melken in de stal en nog veel meer. Leuk om te horen en past ook zeker bij het sociale deel van de damclub. Maar de heren wisten, er moest toch gedamd worden. Freek Jan heeft het in zijn eerste damseizoen de wind er goed onder en met een fraai aantal winstpartijen doet het goed mee. Gerjan daarentegen is nog lerende, maar heeft al wel een aantal punten bij elkaar weten te spelen. Het gaat er dan om wie weet de boel het best dicht te houden en daar is Freek Jan wat meer in geoefend dan Gerjan. Met een fraaie slagzet sloeg hij door de openingen van Gerjans spel. Gerjan raakte de nodige stenen kwijt, maar omdat het zeker nog niet voorbij was gingen de heren verder met het spel. Alleen dan komt dat eindspel weer, en daar kom je meestal de schijven te kort die je kwijt bent. Zo ook gold dat voor Gerjan en met een fraaie slagzet won Freek jan de wedstrijd.

Henk Smit speelde tegen Rein Langkamp en dat kan alle kanten op. Henk mag dan over het algemeen wel wat minder wedstrijden spelen, maar die partijen die hij wel speelt zijn vaak wel winstpartijen. Maar goed, dat is natuurlijk geen garantie voor vanavond en Rein als tegenstander is niet de minste. Dat bleek deze avond ook wel en ondanks dat het een vlotte en open partij was bleef het lang stil. In opperste concentratie werd er gedamd, maar geen van de heren kon echt het voordeel in de partij naar zijn hand zetten. Dan moet het maar gebeuren in het eindspel en daar was Henk vanavond wat gelukkiger in. Rein 'verslikte' zich ietwat in de eindspurt en Henk maakte daar dankbaar gebruik van en hengelde de winst binnen.

Evert Averesch mocht aantreden tegen Adriaan Hofman en voor beide heren was het ietwat onbekend terrein. Evert en Adriaan hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld, maar goed eens moet toch de eerste keer zijn en dat was dus vanavond. De heren bouwden de partij rustig op er werd tijd genomen om te zetten. Alleen het verschil in speelervaring is erg groot, misschien wel meer dan 50 jaar. Opbouw en dichthouden van het spel is gesneden koek voor Evert, maar Adriaan is nog steeds ervaring aan het opdoen en dan wordt de boel dichthouden nog wel eens vergeten. Maakt ook niets uit, elke dammer heeft daar vroeger mee te maken gehad, het gaat om het leerproces. Evert was deze avond een goede leermeester en ondanks dat hij de partij uiteindelijk wel won met een 2 om 5 stand de partij over de hele avond gezien was leerzaam.

Hennie Jansen mocht spelen tegen Pascal van de Zwan en ondanks het krachtsverschil werd het een mooie partij. Er werd rustig gespeeld en Pascal bleef lang uit de problemen. Gaandeweg het middenspel werd het was lastiger voor Pascal en Hennie sloeg toe. Met een schijf achterstand voor Pascal werd de partij voortgezet en Hennie kon Pascal niet continue het vuur aan de schenen leggen. Maar rustig doordammen en dan komt het wel goed dacht Hennie. Om goed eindspelletjes te kunnen uitspelen is nog wel een kunst en menig geoefend speler doet het nog wel eens fout.  Hennie kon de partij naar zijn hand zetten en de winst pakken.

De uitslagen samengevat:

 • M. Dollen - F. Niezink 2-0
 • A.J. Hakvoort - H. Veneman 2-0
 • J. Oude Vrielink - M. Groot Baltink 0-2
 • J. Veneman - H. ten Cate 2-0
 • J. Veneman - H. Pierik 1-1
 • E. Veneman - H. Woolderink 2-0
 • F.J. Eggerink - G. Groot Baltink 2-0
 • H. Smit - R. Langkamp 2-0
 • E. Averesch - A. Hofman 2-0
 • H. Jansen - P. v/d Zwan 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 316 punten uit 7 wedstrijden
 2. F. Niezink, 209 punten uit 7 wedstrijden
 3. M. Dollen, 175 punten uit 8 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 164 punten uit 6 wedstrijden
 5. E. Veneman, 151 punten uit 7 wedstrijden
 6. J. Veneman, 149 punten uit 7 wedstrijden
 7. R. Langkamp, 148 punten uit 7 wedstrijden
 8. H. Woolderink, 142 punten uit 5 wedstrijden
 9. F.J. Eggerink, 128 punten uit 5 wedstrijden
 10. G.J. Klein Legtenberg, 126 punten uit 6 wedstrijden
 11. J. Vos, 125 punten uit 6 wedstrijden
 12. E. Averesch, 113 punten uit 7 wedstrijden
 13. J. Oude Vrielink, 104 punten uit 6 wedstrijden
 14. H. Veneman, 99 punten uit 4 wedstrijden
 15. E. Olthuis, 97 punten uit 6 wedstrijden
 16. H. Pierik, 93 punten uit 7 wedstrijden
 17. H. Jansen, 88 punten uit 7 wedstrijden
 18. H. ten Cate, 63 punten uit 6 wedstrijden
 19. H. Smit, 56 punten uit 4 wedstrijden
 20. A. Veneman, 49 punten uit 3 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 30 punten uit 4 wedstrijden
 22. P. v/d Zwan, 30 punten uit 5 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 11 punten uit 2 wedstrijden
 24. A. Hofman, 0 punten uit 5 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten