donderdag 31 maart 2022

'Denk aan de hielslag…'

Nu besloten is dat we het seizoen met een paar weken gaan verlengen, kunnen veel wedstrijden voor de 3e keer gespeeld worden. Dat betekent vaak gelijkwaardige tegenstanders, reden om de mouwen op te stropen.

Blijkbaar had Harrie ten Cate zijn dag niet, we weten dat hij normaal gesproken wel zijn mannetje staat. Evert was scherp en wist bij een afruil een schijf winst te behalen. Even later nog 1, en toen was er voor Harrie weinig eer meer te behalen.

Ook Marinus was vanavond niet in topvorm. Hij kwam al snel op achterstand tegen Harrie Pierik. Marinus probeerde nog wel wat, maar Harrie wist de wedstrijd vakkundig naar zich toe te trekken.

“De punten gaan in elk geval naar Rijssen”. Als je deze uitspraak al vrij vroeg op de avond hoort, dan spelen Freddy en Mandrik tegen elkaar. Freddy was wel in vorm, hij kwam op voorsprong tegen Mandrik. Een gewaagde afruil van Mandrik gaf Freddy vervolgens de kans om de wedstrijd definitief naar zijn hand te zetten.

Henk en Jan Veneman speelden voor de 3e keer dit seizoen. Beiden kozen een gedurfd positiespel, met veel stof tot dieper nadenken. Tegen het eindspel veroorloofde Henk het zich, om een schijf te offeren. Jan had daardoor namelijk zijn meeste schijven vast op het middenveld staan. Henk had de mogelijkheid om door te lopen naar dam, om vervolgens Jans middenveld leeg te kunnen ruimen. Dat was het plan tenminste. Een remise - aanbod van Jan werd dan ook afgeslagen. Maar Henk zag in zijn gretigheid een hielslag van Jan over het hoofd, waarmee de kans op een dam was verkeken. Tevens kom je dan de eerder geofferde schijf echt tekort, en Henk restte niets anders dan op te geven.

Adriaan en Gerjan maakten er een mooie pot van. Ze waren lange tijd erg zuinig op hun schrijven, maar na een aantal afruilen konden ze allebei een dam halen. En even later nog één, waarmee er vier dammen op het bord stonden. Na nog wat afruilen hielden ze er allebei 1 over. In een 4 tegen 2-stand besloten ze niet te wachten fouten van een ander, en er remise van te maken. Verstandig, want zo’n eindspel met 2 schijven voorsprong is lang niet altijd gewonnen.

Ook Jan Oude Vrielink en Janet zijn goed aan elkaar gewaagd. Ze namen allebei te tijd en doorzagen de dreigingen van de tegenstander. In het eindspel werd, met allebei een dam en een aantal schijven, remise overeen gekomen, want geen van beiden had echte winstkansen.

De uitslagen samengevat:

 • H. ten Cate - E. Olthuis 0-2
 • M. den Hartogh - H. Pierik 0-2
 • M. Groot Baltink - F. Niezink 0-2
 • J. Veneman - H. Veneman 0-2
 • A. Hofman - G. Groot Baltink 1-1
 • J. Oude Vrielink - J. Vos 1-1

De stand op de ranglijst:

 1. F. Niezink, 583 punten uit 16 wedstrijden
 2. H. Veneman, 535 punten uit 15 wedstrijden
 3. M. Groot Baltink, 460 punten uit 17 wedstrijden
 4. J. Oude Vrielink, 454 punten uit 16 wedstrijden
 5. M. Dollen, 435 punten uit 15 wedstrijden
 6. J. Veneman, 362 punten uit 17 wedstrijden
 7. H. Pierik, 323 punten uit 15 wedstrijden
 8. J. Vos, 300 punten uit 13 wedstrijden
 9. H. ten Cate, 276 punten uit 17 wedstrijden
 10. E. Olthuis, 196 punten uit 16 wedstrijden
 11. E. Veneman, 189 punten uit 7 wedstrijden
 12. M. den Hartogh, 179 punten uit 13 wedstrijden
 13. H. Smit, 142 punten uit 6 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 51 punten uit 3 wedstrijden
 15. A. Hofman, 18 punten uit 17 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten