donderdag 19 september 2024

'Achterlopen altijd oppassen'

Eddy Veneman nam het op tegen Albert Hakvoort. In een prima spel werd er volop gestreden en lang was er niets aan de hand. Maar Albert is niet van gisteren en bouwde zoals altijd geniepige lokkertjes in de partij. Maar daar trapte Eddy niet in. Alleen een foutje bracht Eddy in grote problemen. Albert sloeg toe en Eddy wist hoe laat het was. De stand die overbleef was reddeloos voor hem en hij gaf toen ook maar snel op. 

Jan Oude Vrielink en Gerrit Bosch speelden tegen elkaar, maar het was niet de avond van Jan. Er werd in een mooie partij volop strijd geleverd en Gerrit moet best wel schakelen om aanvallen van Jan af te houden. Maar tegen het eindspel kon Gerrit zijn slag slaan en kwam op twee schijven voorsprong. Een mooi uitgangpunt voor het zo in het eindspel. Alleen stond Jan positioneel best wel sterk en doordringen naar dam zou zeker zijn. Maar Gerrit nam een drastische maatregel en gaf zijn voorsprong weer weg. Toen kon hij wel de aanval van Jan afslaan en wist uiteindelijk de partij te winnen. 

Martin Dollen mocht aantreden tegen Jan Veneman en het werd een spannende partij. Over en weer hadden de heren fraaie lokzetjes opgebouwd, maar elkaars pogingen werden doorzien. Tegen het eindspel bood Jan remise aan, maar Martin vond dat er nog te veel stenen op het borden stonden en wilde door. Het eindspel was spannend, maar Martin maakte een foutje. Jan profiteerde en drong door naar dam. Even leek het er op dat Martin ook nog door zou lopen, maar dat wist Jan op fraaie wijze te pareren en trok de volle winst naar zich toe.

Rein Langkamp speelde tegen Mandrik Groot Baltink en beide heren deden lang hun eigen ding. Maar de heren wisten dat er ergens toch een keer wat moest gebeuren. Er werd van alles geprobeerd, maar er werd niet toegehapt. En na een lange avond spelen konden de heren niets anders dan concluderen dat remise de uitkomst moest zijn.

Roelof Jan de Haan en Henk Veneman namen het tegen elkaar op. En dat kan rustig een topwedstrijd genoemd worden. In een open partij deden de heren hun ding tot diep in de partij. Henk dacht met een schijf te offeren en dan ergens achter te kunnen lopen om weer op gelijke stand te komen. Maar dat pakte wat anders uit, want Roelof Jan kon op geniepige wijze een plakkertje pakken. Resultaat, Henk stond definitief een schijf achter en Roelof Jan kwam positioneel zeer sterk te staan met zich op doorlopen naar dam. Het kwam daarna dan ook niet meer goed voor Henk. Roelof Jan wist de winst te pakken.

Evert Averesch mocht aantreden tegen Harrie ten Cate en de heren maakten er een mooie wedstrijd van. Gewoon lekker dammen. Maar goed, Evert is geen makkelijke tegenstander en dat wist Harrie ook. Dus aandacht erbij en ervoor gaan. Maar beiden maakten lang geen fouten en remise zou er uit kunnen komen. Alleen in het eindspel drong Harrie toch wat harder aan. En dat betaalde zich uit in de winst.

Henk Woolderink speelde tegen Gert Jan Klein Legtenberg en dit kon wel eens een lange avond worden. Twee heren die altijd een gedegen spel spelen. Maar vanavond liep het anders. Al redelijk vroeg in de partij maakte Gert Jan een fout. Henk sloeg genadeloos toe en kwam met en slagzet op twee schijven voorsprong. Gert Jan speelde nog wel even door en woog zijn kansen af, maar zag toen al snel in dat deze achterstand tegen Henk niet te doen was. Hij gaf zich dan ook gewonnen.

Hennie Jansen en Freddy Niezink speelden tegen elkaar. Een deftige tegenstander voor Hennie, maar hij liet zich niet van de wijs brengen. In een mooie wedstrijd konden de heren elkaar niet betrappen op het maken van fouten. Maar dan komt het op posities aan in het eindspel en dan bevindt Freddy zich in zijn 'comfort-zone'. Hennie vocht voor wat hij waard is, maar moest toezien hoe Freddy langzaam de winst naar zich toe trok. De partij werd uiteindelijk dan ook gewonnen door Freddy

Harrie Pierik nam het op tegen Janet Vos. Twee gedegen dammers die er vanavond een fraaie, maar ook taaie wedstrijd van maakten. Ruim in het middenspel kwam Harry op dam. Hoe dat precies ging weet uw verslaggever niet, maar Janet liep enigszins achter de feiten aan. Wel had Janet aan 1 zijde ruim baan om ook door te dringen naar dam, maar het moest allemaal wel goed gaan. Dat deed het voor haar en uiteindelijk werden de punten gedeeld.

Freek Jan Eggerink en Andre Veneman namen het tegen elkaar op. Niet te bang zijn, gewoon ervoor gaan. Een prima instelling. Het spel was lang in evenwicht en even dacht uw verslaggever dat het wel een remise zou worden. Maar Freek Jan was volhoudend en kon Andre in het nauw drijven. Die tactiek leverde hem uiteindelijk een zwaarbevochten winst op.

Gerjan Groot Baltink speelde tegen Roswitha Huisman. Dit keer geen sneldammen, maar prima denkwerk over de zetten. Er werd aanvallend gespeeld door beiden en dan ergens is het wachten op een foutje. Roswitha ging dit keer de mist in en Gerjan zag het. Er werd nog wel doorgedamd, maar Gerjan wist beetje bij beetje de winst binnen te hengelen.

Marinus den Hartogh en Adriaan Hofman troffen elkaar. Het nodige denkwerk leverde een spannend spel op. In het middenspel liet Adriaan een steekje vallen en Marinus maakte daar gebruik van. Het leverde hem een voorspong op. Die gaf Marinus niet meer weg. Adriaan kwam de schijven achterstand in het eindspel te kort en moest zich gewonnen geven.

Tot slot speelden Henk Smit en Evert Olthuis tegen elkaar. In een lang gelijk opgaande wedstrijd maakten de heren er een mooie avond van. Maar gaandeweg de partij kreeg Henk zijn kans en kwam met een fraaie combinatie op dam. Evert damde nog wel door, maar Henk begon beetje bij beetje te hakken. Het zag er steeds minder fraai uit voor Evert en uiteindelijk gaf hij zich gewonnen.

De wedstrijden samengevat

  • E. Veneman - A.J. Hakvoort 0-2
  • J. Oude Vrielink - G. Bosch 0-2
  • M. Dollen - J. Veneman 0-2
  • R. Langkamp - M. Groot Baltink 1-1
  • R.J. de Haan - H. Veneman 2-0
  • E. Averesch - H. ten Cate 0-2
  • H. Woolderink - G.J. Klein Legtenberg 2-0
  • H. Jansen - F. Niezink 0-2
  • H. Pierik - J. Vos 1-1
  • F.J. Eggerink - A. Veneman 2-0
  • G. Groot Baltink - R. Huisman 2-0
  • M. den Hartogh - A. Hofman 2-0
  • H. Smit - E. Olthuis 2-0

De stand op de ranglijst

  1. A.J. Hakvoort, 220 punten uit 3 wedstrijden
  2. F. Niezink, 188 punten uit 4 wedstrijden
  3. G. Bosch, 180 punten uit 3 wedstrijden
  4. R.J. de Haan, 177 punten uit 3 wedstrijden
  5. H. Woolderink, 156 punten uit 3 wedstrijden
  6. G.J. Klein Legtenberg, 116 punten uit 3 wedstrijden
  7. R. Langkamp, 113 punten uit 3 wedstrijden
  8. J. Veneman, 96 punten uit 3 wedstrijden
  9. H. Veneman, 88 punten uit 2 wedstrijden
  10. E. Veneman 88 punten uit 3 wedstrijden
  11. H. Pierik, 85 punten uit 3 wedstrijden
  12. F.J. Eggerink, 82 punten uit 2 wedstrijden
  13. M. den Hartogh, 72 punten uit 2 wedstrijden
  14. M. Groot Baltink, 72 punten uit 3 wedstrijden
  15. H. ten Cate, 72 punten uit 3 wedstrijden
  16. J. Vos, 64 punten uit 3 wedstrijden
  17. J. Oude Vrielink, 55 punten uit 3 wedstrijden
  18. H. Smit 52 punten uit 2 wedstrijden
  19. E. Averesch, 44 punten uit 3 wedstrijden
  20. E. Olthuis, 40 punten uit 3 wedstrijden
  21. H. Jansen, 38 punten uit 3 wedstrijden
  22. G. Groot Baltink, 36 punten uit 1 wedstrijd
  23. M. Dollen, 36 punten uit 3 wedstrijden
  24. A. Hofman, 12 punten uit 8 wedstrijden
  25. R. Huisman, 8 punten uit 2 wedstrijden
  26. A. Veneman, 4 punten uit 1 wedstrijd
  27. P. van der Zwan, 0 punten uit 0 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten