donderdag 12 september 2024

'De juiste koers bepalen'

Martin Dollen speelde tegen Albert Hakvoort. Martin had een sterke opening en dat leverde een mooie wedstrijd op. Maar in het middenspel gaf hij Albert de kans om door te breken naar dam. De stand die daarna overbleef was niet best en na een paar zetten gaf Martin zich gewonnen.

Eddy Veneman en Gerrit Bosch namen het tegen elkaar op. Lang ging het gelijk op, maar gaandeweg de partij kreeg Gerrit beetje bij beetje meer grip op Eddy. En verkeerde opbouw in het eindspel bracht Eddy in de problemen en kon niets anders dan opgeven.

Roelof Jan de Haan mocht het opnemen tegen Jan Oude Vrielink. Een geduchte tegenstander voor Roelof Jan, maar hij bleef koel. Komt tijd komt raad zal hij gedacht hebben. Naarmate de partij vorderde kreeg Jan het steeds lastiger. Uiteindelijk wist Roelof Jan de partij naar zijn hand te zetten en won overtuigend.

Rein Langkamp speelde tegen Jan Veneman en deze twee heren hebben de nodige damervaring. Ze wisten elkaar dan ook niet in de val te lokken en dan komt het op eindspelletjes aan. Remise hing in de lucht, maar Jan maakte een goede fout. Hij schoof verkeerd en met een fraaie klapper kon Rein de partij alsnog winnen.

Mandrik Goot Baltink mocht aantreden tegen Freddy Niezink. Mandrik kende een fraaie start en uiteindelijk leverde het hem in het middenspel ook een schijf winst op. Maar in het eindspel koos Mandrik  jammerlijk de verkeerde zet waardoor remise aan de horizon verdween. U kunt de uitslag dan wel raden, de punten gaan met Freddy mee.

Hennie Jansen en Evert Averesch namen het tegen elkaar op en in een vermakelijk wedstrijd kon geen van heren zijn tegenstander op de knieƫn krijgen. Evert liet zich niet van zijn stuk brengen door Hennie en uiteindelijk kwamen de heren tot de conclusie dat remise een mooie uitslag was.

Henk Smit speelde tegen Henk Woolderink en 1 ding was zeker, Henk zou winnen. Maar er moest alleen even uitgemaakt worden wie die Henk was. Het leverde een spannende en bijzondere wedstrijd op en uiteindelijk mondde het uit in een dam voor Henk Smit en twee dammen en twee schijven voorsprong voor Henk Woolderink. Kat - in - bakkie zou je denken, maar Henk Smit wist op fraaie wijze de twee schijven achterstand ongedaan te maken. Alleen zetten later wist Henk Woolderink toch weer twee schijven te winnen door een soortgelijke zet te doen. Het spel dat daarna overbleef was niet best voor Henk Smit. Alleen een fout van zijn tegenstander zou hem nog kunnen redden. Maar dat gebeurde niet en Henk Woolderink wist na lang strijden te winnen.

Freek Jan Eggerink nam het op tegen Harrie ten Cate. Freek Jan kende vorig jaar een goed seizoen en het leek of hij in deze zomer ook in training was geweest. In een mooie pot was er lang niets aan de hand. Maar richting het middenspel wist Freek Jan zijn tegenstander de verschalken. Met een fraai sluitstuk kon hij de winst binnen te slepen. 

Gert Jan Klein Legtenberg en Harrie Pierik speelden tegen elkaar en deze heren kunnen zeer stug spelen. Het leverde een mooie stand op, maar Gert Jan wist beetje bij beetje kreeg hij meer grip op Harrie en dat betaalde zich uiteindelijk uit in winst. 

Janet Vos trof Roswitha Huisman als tegenstander en vanaf de eerst zet was het vol gas en in een hoog tempo voltrok zich de wedstrijd. Nog voordat uw verslaggever kon kijken was de wedstrijd al voorbij met als uitslag winst voor Janet. 

Tot slot namen Evert Olthuis en Adriaan Hofman het tegen elkaar op. De heren maakten er een mooie pot van en er werd genoten van het spel. Lekker dammen en door goed nadenken en de tijd nemen behielden de heren de rust in de partij. In het middenspel wist Evert op voorspong te komen, maar hij moest wel flink blijven dammen om Adriaan uiteindelijk te kunnen verslaan. 

Als laatste nog een herinnnering aan de leden van de damclub WIerden. Volgende week (dinsdag 17 september) gaan we een clubfoto maken, maar dan moet iedereen natuurlijk wel aanwezig zijn. Laten we er samen voor zorgen dat dit lukt zodat we onze mooie club kunnen vereeuwigen en iedereen een aandenken heeft. 

De uitslagen samengevat:

  • M. Dollen - A.J. Hakvoort 0-2
  • E. Veneman - G. Bosch 0-2
  • R.J. de Haan - J. Oude Vrielink 2-0
  • R. Langkamp - J. Veneman 2-0
  • M. Groot Baltink - F. Niezink 0-2
  • H. Jansen - E. Averesch 1-1
  • H. Smit - H. Woolderink 0-2
  • F.J. Eggerink - H. ten Cate 2-0
  • G.J. Klein Legtenberg - H. Pierik 2-0
  • J. Vos - R. Huisman 2-0
  • E. Olthuis - A. Hofman 2-0

De stand op de ranglijst:

  1. A.J. Hakvoort, 146 punten uit 2 wedstrijden
  2. F. Niezink, 132 punten uit 3 wedstrijden
  3. R.J. de Haan, 111 punten uit 2 wedstrijden
  4. G. Bosch, 108 punten uit 2 wedstrijden
  5. G.J. Klein Legtenberg, 108 punten uit 2 wedstrijden
  6. H. Woolderink, 104 punten uit 2 wedstrijden
  7. R. Langkamp, 82 punten uit 2 wedstrijden
  8. H. Veneman, 76 punten uit 1 wedstrijd
  9. E. Veneman, 76 punten uit 2 wedstrijden
  10. H. Pierik, 64 punten uit 2 wedstrijden
  11. F.J. Eggerink, 50 punten uit 1 wedstrijd
  12. M. den Hartogh, 44 punten uit 1 wedstrijd
  13. J. Oude Vrielink, 43 punten uit 2 wedstrijden
  14. M. Groot Baltink, 40 punten uit 2 wedstrijden
  15. J. Vos, 40 punten uit 2 wedstrijden
  16. E. Averesch, 36 punten uit 2 wedstrijden
  17. H. Jansen, 34 punten uit 2 wedstrijden
  18. E.Olthuis, 32 punten uit 2 wedstrijden
  19. M. Dollen, 24 punten uit 2 wedstrijden
  20. J. Veneman, 20 punten uit 2 wedstrijden
  21. H. ten Cate, 12 punten uit 2 wedstrijden
  22. H. Smit, 8 punten uit 1 wedstrijd
  23. A. Hofman, 8 punten uit 2 wedstrijden
  24. R. Huisman, 4 punten uit 1 wedstrijd
  25. G. Groot Baltink, 0 punten uit 0 wedstrijden
  26. A. Veneman, 0 punten uit 0 wedstrijden
  27. P. van der Zwan, 0 punten uit 0 wedstrijden

vrijdag 6 september 2024

'We mogen weer'

Het nieuwe seizoen is weer van start gegaan. Eindelijk mogen we weer. Menig lid glundert dat er weer gedamd mag worden. Een fraai gezicht om te zien dat de zaal weer mooi gevuld is met de nodige damborden. 

Albert Hakvoort speelde tegen Jan Veneman en dat is direct weer zo'n zware pot, aldus Jan. Ja dat klopt, want hij mag het opnemen tegen de kampioen van afgelopen seizoen. Maar dat zegt is basis niets, want je start beiden met 20 stenen en 'de bal is rond'. In de aanval dacht Jan, maar zijn optreden kostte hem bijna een schijf. Met de nodige moeite kon hij dat voorkomen. Tegen het eindspel dacht Jan tussen 2 schijven te kunnen kruipen, maar dat gaf Albert een vrije zet waardoor die vakkundig de wedstrijd naar zijn hand zette en won dan ook de partij.

Gerrit Bosch en Roelof Jan de Haan namen het tegen elkaar op en dat was gelijk een kraker. Het was lang stil aan het bord, want de heren waren in opperste concentratie. De partij mondde uit in een mooie stand, maar geen van de heren kon echt uitblinken. Gaandeweg het middenspel nam Roelof Jan de gok om voor een dam te gaan. Gerrit kon plakken en kwam daarmee ook op dam. Toen was het nog beter opletten, maar dat is een spelletje wat de heren wel kennen. Nog even doordammen, maar uiteindelijk kwamen de heren remise overeen.

Martin Dollen nam het op tegen Henk Veneman en het werd een interessante pot. De heren trokken de registers open, want in een open spel met de nodige gaten was het 'lopen door een mijnenveld'. Maar lang was er niets aan de hand totdat Martin wat begon aan te dringen. Henk kon met de nodige moeite reageren, maar bleef gelijk. In het eindspel liet Henk zich aan 1 zijde van de partij wat ongelukkig vastzetten. Maar Henk wist Martin tocj te dwingen om te offeren. Met twee schijven voorsprong voor Henk konden beide heren doorlopen naar dam. Op zich is een 3 om 5 stand niet direct verlies, maar Martin lette even niet goed op. Hij zette de dam los en Henk wist deze met een slagzet de dam van Martin te bemachtigen. De partij was daarna direct uit en Martin gaf zich snel gewonnen.

Jan Oude Vrielink en Mandrik Groot Baltink troffen elkaar en beide heren hadden vorig jaar een goed seizoen. Maar eens kijken of ze ook dit jaar een goede start konden maken. Het werd een aangename pot, en de heren wilden de huid zo duur mogelijk verkopen. Er werd van alles geprobeerd, maar de er werd nergens in getrapt. Ook het eindspel leverde voor geen van de heren positioneel voordeel op, waarna de conclusie getrokken werd dat remise een mooie uitslag was.

Eddy Veneman speelde tegen Rein Langkamp en ook deze twee heren waren vorig jaar goed bezig. Ook vanavond viel er niet aan te merken op het spel van de heren. Rein speelde klassiek op de flanken, maar Eddy wist er goed op te antwoorden. Het leek er dan ook lang op dat het een remise zou worden, maar in het eindspel maakte Rein toch een foutje. Een verkeerde keuze bracht Eddy de winst.

Evert Averesch en Gert Jan Klein Legtenberg speelden tegen elkaar en deze heren hebben weinig geheimen voor elkaar in het spel. Evert doet gewoon zijn ding en daarmee maakt hij het menig dammer moeilijk. Maar Gert Jan had prima antwoorden op de zetten van zijn tegenstander. Positioneel kwam Gert Jan beetje bij beetje beter te staan en in het eindspel betaalde zich dat uit in een fraaie winstpartij.

Henk Woolderink mocht het opnemen tegen Harrie ten Cate en dan zit ineens heel wat jaren damervaring aan het bord. Het leverde een mooie wedstrijd op, maar ook hier werden er eigenlijk geen fouten gemaakt. Maar Henk was in het eindspel scherp en zag Harrie in de fout gaan. Vakkundig wist hij daarna de winst naar zich toe te trekken.

Hennie Jansen speelde tegen Harrie Pierik en beiden kunnen met erg veel flair de partij laten verlopen. Ook vanavond was dat het geval en het leverde een mooie opsluiting op. En dan moet je maar afwachten wie er met de rest van de stenen den nodige vrije zetten heeft. Dat was vanavond Harrie. Hennie kon op een gegeven moment niets anders dan capituleren en Harrie kon de winst binnen slepen.

Marinus ten Hartogh en Evert Olthuis namen het tegen elkaar op. De heren zijn aan elkaar gewaagd, maar het spel is compleet verschillend van elkaar. Het leverde een mooi open spel op, waarbij het alle kanten op kan. Evert is niet zo van het wachten en op een gegeven moment is het dan erop of er onder. Dit keer was het er onder, want Marinus bleef goed opletten. De punten zijn dit keer dan ook voor Marinus.

Freddy Niezink mocht in een dubbel duel het opnemen tegen Janet Vos en Adriaan Hofman. Eerst maar de partij tegen Adriaan, want die was het eerste afgelopen. Adriaan deed zijn ding, hij bleef rustig nadenken en zette niet gehaast. Freddy reageerde daar mooi op en in een leerzame wedstrijd werden er de nodige zetten gedaan. In het middenspel kwam Freddy door een fraaie slagzet op voorsprong. Daarna bleef de rust in het spel en Adriaan kon in het eindspel ook prima zetten doen. Uiteindelijk won Freddy wel de partij, maar Adriaan heeft zich vanavond niet laten overlopen.

Tegen Janet was het een andere partij. Janet is een stugge tegenstander en dan moet je als tegenstander altijd goed opletten. Het leverde een vol bord op en de minuten tikten weg door het nodige denkwerk. Maar Freddy is een geduldig persoon. Tijdnood is altijd voor Janet een vijand en dan worden er wel eens onhandige zetten gedaan. Nu kwam Janet vanavond niet echt in de problemen met de tijd, maar zo tegen eindspel werd er toch een foutje gemaakt. Freddy zag het gebeuren en maakte gebruik van de situatie. De partij die daarna overbleef was reden voor Janet om op te geven.

Tot slot kwamen er vanavond ook twee gasten kijken of het dammen wat voor hen was. Op de Wiezo hadden ze al de nodige potjes gespeeld en nu wilden ze kijken hoe dat dan echt gaat op zo'n damavond. De komende weken zal blijken of ze de gezelligheid van de damclub aan kunnen en of er misschien wel een lidmaatschap uit voortvloeit. 

De uitslagen samengevat

  • A.J. Hakvoort - J. Veneman 2-0
  • G. Bosch - R.J. de Haan 1-1
  • M. Dollen - H. Veneman 0-2
  • J. Oude Vrielink - M. Groot Baltink 1-1
  • E. Veneman - R. Langkamp 2-0
  • E. Averesch - G.J. Klein Legtenberg 0-2
  • H. Woolderink - H. ten Cate 2-0
  • H. Jansen - H. Pierik 0-2
  • M. den Hartogh - E. Olthuis 2-0
  • F. Niezink - J. Vos 2-0
  • F. Niezink - A. Hofman 2-0

De stand op de ranglijst

  1. H. Veneman, 76 punten uit 1 wedstrijd
  2. A.J. Hakvoort, 70 punten uit 1 wedstrijd
  3. F. Niezink, 70 punten uit 2 wedstrijden
  4. E. Veneman, 64 punten uit 1 wedstrijd
  5. G.J. Klein Legtenberg, 60 punten uit 1 wedstrijd
  6. H. Pierik, 56 punten uit 1 wedstrijd
  7. H. Woolderink, 50 punten uit 1 wedstrijd
  8. M. den Hartogh, 44 punten uit 1 wedstrijd
  9. R.J. de Haan, 39 punten uit 1 wedstrijd
  10. M. Groot Baltink, 36 punten uit 1 wedstrijd
  11. G. Bosch, 34 punten uit 1 wedstrijd
  12. J. Oude Vrielink, 31 punten uit 1 wedstrijd
  13. M. Dollen, 12 punten uit 1 wedstrijd
  14. J. Veneman,12 punten uit 1 wedstrijd
  15. R. Langkamp, 12 punten uit 1 wedstrijd
  16. E. Averesch, 8 punten uit 1 wedstrijd
  17. H. ten Cate, 8 punten uit 1 wedstrijd
  18. H. Jansen, 4 punten uit 1 wedstrijd
  19. E. Olthuis, 4 punten uit 1 wedstrijd
  20. J. Vos, 4 punten uit 1 wedstrijd
  21. A. Olthuis, 4 punten uit 1 wedstrijd
  22. H. Smit, 0 punten uit 0 wedstrijden
  23. F.J. Eggerink, 0 punten uit 0 wedstrijden
  24. G. Groot Baltink, 0 punten uit 0 wedstrijden
  25. R. Huisman, 0 punten uit 0 wedstrijden
  26. A. Veneman, 0 punten uit 0 wedstrijden
  27. P. van der Zwan, 0 punten uit 0 wedstrijden