vrijdag 12 april 2024

Kuj 't 'n bejt biej been'n?

Albert Hakvoort speelde tegen Eddy Veneman en dat is zo'n wedstrijd waar het alle kanten op kan. Als Eddy in topvorm is, en dat is hij op dit moment, dan kon het wel eens een fraaie pot worden. Die voorspelling kwam uit en Eddy ging vol gas in het spel. Er ontstond een fraaie stand op het bord en Albert capituleerde om uit een 'vervelende stand' te komen. Het kostte hem een schijf, maar die van Eddy stond 'op de tocht'. Albert wist weer op gelijke stand te komen, maar het bleef allemaal niet eenvoudig. In het eindspel werd was het tellen en rekenen, maar de heren maakten geen fouten waardoor remise een feit was.

Jan Veneman nam het op tegen Henk Veneman. Jan draait een prima seizoen, maar Henk loopt wat achter op de feiten. Misschien vanavond dan maar orde op zaken stellen. Lang was het niets aan de hand, maar richting het eindspel sloeg Henk al gedeeltelijk toe. In het eindspel gaf Henk de genadeklap aan Jan, nou ja, Jan deed sorteerde zelf voor en Henk kon eenvoudig inkoppen. Henk won dan ook de partij.

Martin Dollen mocht aantreden tegen Freddy Niezink en voor Martin was het een partij om snel, maar dan ook zeer snel, te vergeten. Een verkeerde inschatting in het begin van de partij kostte hem een schijf. Twee zetten later moest hij er weer eentje missen en halverwege het middenspel overkwam hem het nog een keer. Toen was voor Martin de maat vol en gaf zich gewonnen. 

Jan Oude Vrielink mocht zich meten aan Hennie Jansen en Hennie had zich voorgenomen vanavond te gaan winnen. Een prima uitgangspunt, maar Jan dacht daar anders over. Nou ja, Hennie maakte zelf fout en Jan maakte daar handig gebruik van. Het resulteerde in een achterstand en een dam tegen. Daarna kwam het ook niet meer goed voor Hennie en ook deze partij kan Jan met een plusje afvinken. Met de punten op zak kan Jan prima terugkijken op een daverend seizoen.

Henk Smit en Marinus den Hartogh speelden tegen elkaar en de heren zijn aan elkaar gewaagd. Voorzichtig zetten en goed opletten was het motto en dat deden de heren dan ook. Maar dat moet je dan wel volhouden, maar met de eindstreep in zicht maakte Marinus een foutje. Henk sloeg genadeloos toe en de stenen vlogen van het bord. Er zat daarna voor Marinus niets anders op te geven. Henk zet met deze winst zijn goede seizoen voort.

Roswitha Huisman speelde tegen Pascal van der Zwan. Het werd een vlotte partij en de winst ging naar Pascal. Meer heeft u verslaggever niet gezien van de partij. Beste dammers, blijf rust houden in het spel. Je hebt de hele avond de tijd. 

Gerjan Groot Baltink mocht het opnemen tegen Harrie ten Cate en ze maakten er een fraaie pot van. Gerjan zat goed op te letten, maar tegen het eindspel aan maakte hij toch een fout. Hijzelf zag het daarna wel, maar Harrie ontving de kans. Nadat Harrie gezegd had wees Gerjan op de mogelijkheid die Harrie had laten lopen. Prima, maar dan moet je daarna de mogelijkheid wel uit het spel halen en dat deed Gerjan niet. Harrie kreeg de mogelijkheid daarna alsnog op een soort van presenteerblaadje aangereikt. Hij sloeg toe en en de kans op punten was verkeken voor Gerjan. Harrie ging er met de volle winst vandoor.

Gert Jan Klein Legtenberg en Roelof Jan de Haan namen het tegen elkaar op en ze maakten er een zeer fraaie pot van. In een open spel werd er lustig op los gespeeld. Maar het leverde geen van de heren echt voordeel op. Dan maar in het eindspel het verschil maken zullen de heren gedacht hebben. Normaal gesproken speel je daar Roelof Jan mee in de kaart, want 'eindspelletjes' is zijn tweede naam. Alleen vanavond pakte het anders uit. Met nog twee stenen voor Roelof Jan en 4 voor Gert Jan (waarvan 2 dammen) werd de wedstijd beslecht. Roelof Jan schoof zich onhandig in de hoek en toen was het verlies onvermijdelijk. Natuurlijk moest Gert Jan het wel zien, maar dat deed hij en Roelof Jan leed zijn eerste verliespartij bij Wierden. 

Harrie Pierik en Roelof Jan de Haan speelden tegen elkaar en ja, u leest het goed. Nog een partij voor Roelof Jan. De gedachten moesten verdeeld worden over twee borden, maar uw verslaggever wil wel opmerken dat deze partij al ruim eerder was afgelopen voordat Gert Jan en Roelof Jan het eindspel in hun partij inzetten. Harrie was best goed op dreef, maar Roelof Jan is van een groot kaliber. Daar waar Harrie het tijdens het grootste deel van de partij prima kon bijbenen, zijn eindspelletjes altijd lastig. Na veel rekenen en tactisch zetten was het dan ook Roelof Jan die de wedstrijd won.

Evert Averesch en Rein Langkamp traden tegen elkaar aan in de nacompetitie. Dan is de druk van het seizoen er wel van, toch willen de heren winnen. De heren kennen elkaar al zo lang, maar toch blijft het elke keer maar weer afwachten welk 'konijn' Evert uit zijn hoge hoed tovert. Vanavond was er geen konijn en Evert moest toezien hoe Rein beetje bij beetje de winst binnen hengelde. Uiteindelijk kon Rein dan ook winst achter zijn naam schrijven.

Tot slot speelden Gerrit Bosch en Mandrik Groot Baltink tegen elkaar en ondanks dat deze heren ook al klaar zijn met de competitie is verliezen vanavond zeker geen optie. Beide heren hebben een goed seizoen gedraaid en dan kon dan nog wel eens wat worden vanavond. Er werd een fraaie stand opgebouwd en beide heren waren wel in hun sas. Tot het middenspel, Gerrit had de schijven was los staan en Mandrik begon te rekenen. Na lang tellen kwam hij tot de conclusie dat het moest kunnen. Met een zeer fraaie slagzet kwam hij op dam en Gerrit liep fors achter de feiten aan. Het was daarna nog niet voorbij voor Gerrit, maar het voordeel was voor Mandrik. Ook het vervolg was veel rekenen, maar Mandrik wist uiteindelijk de partij naar zijn hand te zetten en te winnen. Een prestatie waar hij prima mee thuis kan komen. 

Oke, nu hebben jullie het verslag gelezen, maar de titel is nog niet voorbijgekomen. En dat klopt, want deze zit komt vanavond voort uit het gezellig keuvelen. Afgelopen week was Roelof Jan afwezig en Freddy had dan ook nog geen kennis kunnen maken met hem. De partijen waren inmiddels al wel begonnen toe Freddy de nieuwkomer aansprak. Nou ja, nieuwkomer voor Freddy dan, want Roelof Jan kwam al snel bij de damclub nadat Freddy met zijn verlof begon. Kuj 't 'n bejt biej been'n? vroeg Freddy aan Roelof Jan. Dat bracht het nodige kabaal op gang, want Roelof Jan was tot vanavond nog ongeslagen en zijn damcapaciteiten zijn niet mis. Uw verslaggever denkt dat Freddy ergens een memo heeft gemist, maar het blijkt daardoor wel dat iedereen gelijk is bij Wierden.  

De uitslagen samengevat:

 • A.J. Hakvoort - E. Veneman 1-1
 • J. Veneman - H. Veneman 0-2
 • M. Dollen - F. Niezink 0-2
 • J. Oude Vrielink - H. Jansen 2-0
 • H. Smit - M. den Hartogh 2-0
 • R. Huisman - P. van der Zwan 0-2
 • G. Groot Baltink - H. ten Cate 0-2
 • G.J. Klein Legtenberg - H.J. de Haan 2-0
 • H. Pierik - R.J. de Haan 0-2

Nacompetitie

 • E. Averesch - R. Langkamp 0-2
 • G. Bosch - M. Groot Baltink 0-2

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 1276 punten uit 22 wedstrijden
 2. G. Bosch, 1068 punten uit 25 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 894 punten uit 25 wedstrijden
 4. E. Veneman, 837 punten uit 19 wedstrijden
 5. M. Dollen, 808 punten uit 22 wedstrijden
 6. R. Langkamp, 780 punten uit 25 wedstrijden
 7. M. Groot Baltink, 777 punten uit 25 wedstrijden
 8. J. Veneman, 738 punten uit 22 wedstrijden
 9. R.J. de Haan, 721 punten uit 14 wedstrijden
 10. E. Averesch, 714 punten uit 25 wedstrijden
 11. H. Jansen, 698 punten uit 24 wedstrijden
 12. H. Woolderink, 690 punten uit 23 wedstrijden
 13. H. Veneman, 685 punten uit 20 wedstrijden
 14. H. Smit, 618 punten uit 22 wedstrijden
 15. H. ten Cate, 572 punten uit 24 wedstrijden
 16. G.J. Klein Legtenberg, 548 punten uit 21 wedstrijden
 17. H. Pierik, 448 punten uit 21 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 425 punten uit 20 wedstrijden
 19. F.J. Eggerink, 410 punten uit 15 wedstrijden
 20. G. Groot Baltink, 379 punten uit 22 wedstrijden
 21. J. Vos, 375 punten uit 11 wedstrijden
 22. F. Niezink, 342 punten uit 7 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 332 punten uit 17 wedstijden
 24. R. Huisman, 290 punten uit 21 wedstijden
 25. A. Veneman, 218 punten uit 17 wedstrijden
 26. P. van der Zwan, 192 punten uit 14 wedstrijden
 27. A. Hofman, 132 punten uit 25 wedstrijden

Stand nacompetitie

 1. M. Groot Baltink, 2 punten uit 1 wedstrijd maakt gemiddeld 2 punten
 2. G. Bosch, 5 punten uit 4 wedstijden maakt gemiddeld 1,25 punten
 3. R. Langkamp, 3 punten uit 3 wedstrijden maakt gemiddeld 1 punt
 4. J. Oude Vrielink, 1 punt uit 1 wedstrijd maakt gemiddeld 1 punt 
 5. G.J. Klein Legtenberg, 0 punten uit 1 wedstrijd maakt gemiddeld 0 punten
 6. E. Averesch, 0 punten uit 1 wedstrijd maakt gemiddeld 0 punten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten