donderdag 18 april 2024

'Een eigen wil'.....

Evert Olthuis speelde tegen Albert Hakvoort. Een beetje Goliath tegen David maar Evert liet zich niet imponeren en damde zoals hij dat altijd doet. Alleen liep hij zich al snel behoorlijk vast op 1 zijde. En dan wordt het dammen toch wat krampachtiger. Evert brak de boel open, maar dat kostte hem een schijf. Op zich geen ramp, maar gaandeweg het middenspel maakte Evert het Albert wel erg eenvoudig. Albert offerde een schijf om er vervolgens een stuk of 4 voor terug te krijgen. Dan kun je wel inpakken en Evert gaf zich dan ook snel gewonnen.

Harrie ten Cate en Martin Dollen namen het tegen elkaar op en Harrie koos de underdog-positie. Maar Martin liet zich er niet door van de wijs brengen. De heren damden er dan ook lustig op los. Totdat Harrie begon met afruilen. Op zich niet mis mee, maar daardoor speelde hij wel de rugdekking weg in zijn spel. Daar maakt Martin in het middenspel gebruik van en forceerde een doorbraak naar dam. Voor Harrie kwam het daarna ook niet meer goed en hij verloor de partij.

Freddy Niezink mocht aantreden tegen Henk Woolderink. Het werd een mooie pot, waarbij Henk over het algemeen het betere van het spel had. Hij kon het alleen niet omzetten in een echt voordeel. Ook het eindspel zag er echt niet slecht uit voor Henk. Freddy bleef er rustig onder en wachtte zijn kans af. Die kreeg hij op het laatst toch nog en Henk kwam er positioneel niet meer uit. Freddy won de partij.

Gert Jan Klein Legtenberg en Eddy Veneman speelden tegen elkaar en dit werd een zeer complexe partij. Hogere wiskunde was er niets bij. Op het middenspel ontstond er echt zo'n stand op het bord dat er eentje straks erg blij is en eentje niet. Eddy dacht te kunnen toeslaan en begon op te ruimen. Maar zijn slag kwam niet uit. Gert Jan bleef met meer schijven op slag staan waardoor hij meer keuzes had dan Eddy wilde. Dan nog maar een paar schijven geven dacht Eddy en toen kwam de doorbraak richting dam er wel voor hem. Met de nodige achterstand, maar een dam in het verschiet voor Eddy gingen de heren veder. Alleen zag het er voor Gert Jan ook niet slecht uit. De tijd begon alleen ook al behoorlijk te dringen, met name voor Eddy. Maar toen kreeg de klok een eigen wil en gooide de hele tijd in de war. De heren kwamen tot de conclusie dat dit het teken was om er maar remise van te maken.

Janet Vos nam het op tegen Henk Veneman, maar Henk moest zijn gedachten verdelen over twee borden. Hij speelde namelijk een simultaanwedstrijd. Tegen Janet liep het voor Henk best wel prima, er was lang niets aan de hand en in het middenspel kwam hij zelfs op een schijf voorsprong. Janet was alleen ook goed bezig en liet de schade niet verder oplopen. Met goed spel wist Janet het vol te houden om er een prima remise uit te slepen. Alleen had er meer in gezeten voor Janet, want ze liet in het spel een fraaie slagzet lopen die haar bijna zeker de winst gebracht zou hebben......

Harrie Pierik mocht zijn krachten meten tegen Henk Veneman. Harrie wist het al wel dat Henk een pittige tegenstander is. Maar omdat Henk een simultaanwedstrijd speelde waren de kansen vandaag misschien wel wat anders. De heren maakten er een fraai spel van en Harrie beet goed van zich af. Henk kon alles prima overzien en er was dan ook niets aan de hand. Maar in het eindspel deed Henk het niet goed. Harrie gaf een paar schrijven en kreeg er net zoveel voor terug met nog wat statiegeld. Positioneel liet Henk zich daarna vast en kon niets anders dan zich gewonnen geven. Knap gedaan Harrie!

Evert Olthuis speelde tegen Jan Veneman en ja u leest het goed. Evert speelde nog een partij. Geen simultaan, gewoon twee partijen achter elkaar. De eerste partij tegen Albert was al redelijk snel voorbij. Jan was deze avond later en toen hij binnenkwam was Evert al klaar. Evert wilde nog wel een partij spelen, want hij kon er nog wel een paar gebruiken. Tegen Jan was het spel wat rustiger en dan zie je dat er veel meer nagedacht wordt over de zetten. In het middenspel zag Jan zijn kans schoon om op voorsprong komen. Er werd door gespeeld en het eindspel zag er niet slecht uit. Maar toch nog weer iets te snel zetten van Evert leverde Jan de kans op om het uit te maken. Er volgde een grote slagzet en de nodige stenen vlogen van het bord. Er was geen redden meer aan voor Evert en hij gaf zich dan ook gewonnen.

In de nacompetitie speelde Mandrik Groot Baltink tegen Rein Langkamp. Mandrik heeft kende en prima start van de nacompetitie want vorige week werd er gewonnen van Gerrit Bosch. Maar Rein is dan toch net weer een andere tegenstander en dan moet je maar afwachten hoe het gaat. Nou uw verslaggever kan zeggen dat het prima ging en Rein werd vakkundig opgevouwen. Ook deze partij won Mandrik. 

Gerrit Bosch voelde zich sterk en speelde een simultaanwedstrijd tegen Jan Oude Vrielink en Evert Averesch. Niet eenvoudig om bij zulke toppers de gedachten goed te verdelen. Eerst maar de partij tegen Evert. Een prima pot voor beide zijden. Maar Gerrit produceerde toch het nodige zuchtwerk en dan weet je het wel. Hij heeft het niet makkelijk. Evert daarentegen geeft geen krimp en de brede glimlach is zijn handelsmerk. Maar Gerrit speelde het positioneel prima uit. Evert reageerde wel goed, maar het was niet voldoende om te voorkomen dat Gerrit won. 

De andere partij tegen Jan was er ook eentje van een flink kaliber. Jan speelt bevlogen zijn spel en daar vergist de tegenstander zich nog wel eens in. Vingervlug als Jan is worden de zettem soepel en vlotjes gedaan. Gerrit vertrouwde dat allemaal maar niet, dat kon uw verslaggever wel herkennen. Maar er was niets aan de hand voor Gerrit. Oké, het lukt hem dan niet om in deze partij ook de winst te pakken, want het werd een remise, maar doe het maar eens zelf. Simultaan spelen en dan niet de zogenaamde bieten-brug op gaan. Henk Veneman kan er over meepraten.

De uitslagen samengevat:

 • E. Olthuis - A.J. Hakvoort 0-2
 • H. ten Cate - M. Dollen 0-2
 • F. Niezink - H. Woolderink 2-0
 • G.J. Klein Legtenberg - E. Veneman 1-1
 • J. Vos - H. Veneman 1-1
 • H. Pierik - H. Veneman 2-0
 • E. Olthuis - J. Veneman 0-2

Nacompetitie

 • M. Groot Baltink - R. Langkamp 2-0
 • G. Bosch - J. Oude Vrielink 1-1
 • G. Bosch - E. Averesch 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 1322 punten uit 23 wedstrijden
 2. G. Bosch, 1068 punten uit 25 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 894 punten uit 25 wedstrijden
 4. E. Veneman, 871 punten uit 20 wedstrijden
 5. M. Dollen, 862 punten uit 23 wedstrijden
 6. J. Veneman, 784 punten uit 23 wedstrijden
 7. R. Langkamp, 780 punten uit 25 wedstrijden
 8. M. Groot Baltink, 777 punten uit 25 wedstrijden
 9. R.J. de Haan, 721 punten uit 14 wedstrijden
 10. H. Veneman, 721 punten uit 22 wedstrijden
 11. E. Averesch, 714 punten uit 25 wedstrijden
 12. H. Woolderink, 702 punten uit 24 wedstrijden
 13. H. Jansen, 698 punten uit 24 wedstrijden
 14. H. Smit, 618 punten uit 22 wedstrijden
 15. H. ten Cate, 584 punten uit 25 wedstrijden
 16. G.J. Klein Legtenberg, 583 punten uit 22 wedstrijden
 17. H. Pierik, 522 punten uit 22 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 445 punten uit 22 wedstrijden
 19. J. Vos, 412 punten uit 12 wedstrijden
 20. F.J. Eggerink, 410 punten uit 15 wedstrijden
 21. F. Niezink, 408 punten uit 8 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 379 punten uit 22 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 332 punten uit 17 wedstrijden
 24. R. Huisman, 290 punten uit 21 wedstrijden
 25. A. Veneman, 218 punten uit 17 wedstrijden
 26. P. van der Zwan, 192 punten uit 14 wedstrijden
 27. A. Hofman, 132 punten uit 25 wedstrijden

Stand nacompetitie

 1. M. Groot Baltink, 4 punten uit 2 wedstrijden maakt gemiddeld 2 punten
 2. G. Bosch, 8 punten uit 6 wedstrijden maakt gemiddeld 1,33 punten
 3. J. Oude Vrielink, 2 punten uit 2 wedstrijden maakt gemiddeld 1 punt
 4. R. Langkamp, 3 punten uit 4 wedstrijden maakt gemiddeld 0,75 punten
 5. G.J. Klein Legtenberg, 0 punten uit 1 wedstrijd maakt gemiddeld 0 punten
 6. E. Averesch, 0 punten uit 2 wedstrijden maakt gemiddeld 0 punten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten