woensdag 24 april 2024

'Wanorde'

Ja u leest het goed, 'wanorde' is de titel. Je kunt merken dat het seizoen er bijna op zit, want het was weer eens ouderwets chaos. Een hoop kabaal, klungelwerk op de borden en sneldam-perikelen. Dammen leek vanavond niet het belangrijkste thema. Maar goed, er moest toch gespeeld worden. Alleen dat leverde het nodige aan lachsalvo's op, want er werd her en der behoorlijk geblunderd. 

Freddy Niezink speelde deze avond een simultaanwedstrijd. Jan Veneman en Roswitha Huisman waren de tegenstanders. Allereerst de partij tegen Roswitha dan maar. Het werd een bijzondere pot. Roswitha had het tempo er weer goed in zitten, maar dat vindt Freddy geen probleem. Met zo'n tempo schiet de partij ook best wel op en dan komen de problemen ook om de hoek kijken. Roswitha was te snel en ging de fout in. Freddy kon daarna de partij bijna gegarandeerd wel tot winst uitspelen, maar er gebeurde merkwaardige dingen in het eindspel. Freddy blunderde en raakte zijn dam met nog twee stenen kwijt. Met de stand die daarna overbleef zat Roswitha op rozen, maar ze bood Freddy remise aan. Die hapte uiteraard gretig toe en de handen werden geschud. Roswitha keek nogmaals op het bord en gaf aan toch door te willen, want ze stond compleet gewonnen. Maar gedane zaken nemen geen keer, remise was overeengekomen en daar moest het mee gedaan worden. Uw verslaggever zegt het daarom nog maar een keer. Eerst tot 10 tellen voordat je actie onderneemt, het kan veel spijt voorkomen.

De ander partij tegen Jan was van een heel ander kaliber. Voorzichtig zetten en lang nadenken waren de sleutelwoorden. Daardoor bleef het ook lang gelijk. Er werd niet gemopperd en je zou verwachten dat remise dan wel de uitslag zou worden. Maar Freddy was in deze partij wel als vanouds bezig. Gewoon afwachten en misschien komt het kansje nog wel. Dat gebeurde, zij het op positiespel. Jan zag de partij steeds meer verloren gaan en kon uiteindelijk niets anders dan opgeven.

Albert Hakvoort nam het op tegen Roelof Jan de Haan. Uw verslaggever ging in het begin wel een paar keer kijken en er was niets aan de hand. Totdat de heren tot de conclusie kwamen dat het toch een remise zou worden. Zo kwamen de heren het overeen en de punten werden na 24 zetten al verdeeld. Daarna werd de partij wel duizend keer nagespeeld en u raadt de conclusie al wel.

Gert Jan Klein Legtenberg nam het op tegen Henk Veneman en beide heren kunnen nog wel wat punten gebruiken. Uw verslaggever heeft zo over de avond meerdere keren gekeken bij de partij en zag een redelijk gelijk opgaande pot. Toch wist Henk de wedstrijd naar zijn hand te zetten en te winnen, de manier waarop is uw verslaggever helaas ontgaan.

Eddy Veneman en Henk Woolderink speelden tegen elkaar en dat kon een taaie wedstrijd worden. Maar vanavond niet, want al erg snel was het mis voor Henk. Met een fraaie slagzet kwam Eddy op 2 schijven voorsprong. Dat zag er niet best uit voor Henk. De heren damden wel door, maar het was haast tegen beter weten in. Maar goed, de partij is pas voorbij al alle stenen in het doosje zitten. Alleen in het eindspel gaf Henk ineens drie stenen weg, geheel tegen de bedoeling in. De handen werden dan ook snel geschud. Het was voor Henk een avond om snel te vergeten.

Freek Jan Eggerink en Andre Veneman mochten tegen elkaar aantreden en ook dit werd een vermakelijke pot. Freek Jan was weer goed bezig en Andre kon het haast niet bijbenen. Maar goed, eens zullen de laatsten de eersten zijn en Andre damde stug door. Het eindspel was al volop bezig en Freek Jan leek te gaan winnen. Lees goed, leek, want het ging gruwelijk mis voor Freek Jan. Andre was goed bij de positieven en haalde met een fraaie slagzet uit. Freek Jan was zijn dam kwijt en liep achter de feiten aan. Nu goed opletten was belangrijk voor Andre, maar hij deed het goed. Freek Jan liep zich vast en kon dan ook niets anders dan opgeven.

Henk Smit en Pascal van der Zwan mochten elkaar testen. Het werd een behoorlijke botsproef voor Pascal, want al redelijk snel lag hij in de kreukels. Henk kende geen genade en maakte op een fraaie wijze dam. Ook het vervolg was niet best voor Pascal, want Henk bleef maar hakken en jagen en dat betaalde zich uit. Henk scoorde maximaal en blijft zijn goede seizoen voortzetten.

Harrie Pierik nam het op tegen Evert Olthuis en Evert was gewaarschuwd. Harrie kon de smaak wel eens te pakken hebben sinds de winst op Henk Veneman vorige week. Maar goed, iedere dammer weet. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Harrie bleek alleen best wel goede garantievoorwaarden te hebben, want Evert raakte beetje bij beetje op achterstand totdat er niets anders op zat dan op te geven.

Janet Vos speelde tegen Martin Dollen en dat werd een raadselachtige partij. Janet bleef maar naar voren schuiven en speelde erg aanvallend. Maar goed, aanval is de beste verdediging en dat ging Janet lang goed af. In het middenspel besloot Martin dat het tijd was om in actie te komen. Een steen stond op de toch en Martin wilde die wel hebben. Janet reageerde wel, maar liet het vreemd genoeg gebeuren. Achteraf bleek wel waarom, ze had het onvoldoende door. Met een schijf achterstand en stenen ver vooruit werd het voor haar steeds lastiger. Martin kon haar steeds meer vast schuiven en won dan ook uiteindelijk de partij. 

In de nacompetitie werden ook nog een viertal partijen gespeeld. Jan Oude Vrielink nam het op tegen Evert Averesch en ook vanavond was Jan goed wakker. Het middenspel resulteerde in een slagveld zoals de heren het noemden. Jan had weer eens toegeslagen en Evert liep achter de feiten aan. Maar goed het was nog vroeg en nog even doordammen kon wel. Alleen liet Jan het niet meer lopen, hij hengelde wederom een partij met winst binnen. 

Mandrik Groot Baltink nam het op tegen Gerrit Bosch. Mandrik wilde nog wel eens winnen en Gerrit zinde op revanche. In het middenspel zag Mandrik weer een dam in het spel zitten, maar dit keer klopte de slagzet niet. Gerrit kwam zo onverwacht op voorsprong en hij gaf dat niet meer weg. Mandrik probeerde het nog wel, maar hij kon geen potten meer breken. Dit keer won Gerrit.

Tot slot speelde Rein Langkamp een simultaanwedstrijd. Adriaan Hofman en Harrie ten Cate waren zijn tegenstanders. Ook bij deze partij heeft uw verslaggever verschillende keren gekeken, maar hij moet erkennen dat hem de topmomenten zijn ontgaan.  Rein won beide partijen en geconcludeerd moet worden dat hij het nog prima kan. 

De uitslagen samengevat:

 • F. Niezink - J. Veneman 2-0
 • F. Niezink - R. Huisman 1-1
 • A.J. Hakvoort - R.J. de Haan 1-1
 • G.J. Klein Legtenberg - H. Veneman 0-2
 • E. Veneman - H. Woolderink 2-0
 • F.J. Eggerink - A. Veneman 0-2
 • H. Smit - P. van der Zwan 2-0
 • H. Pierik - E. Olthuis 2-0
 • Janet Vos - Martin Dollen 0-2

Nacompetitie

 • J. Oude Vrielink - E. Averesch 2-0
 • M. Groot Baltink - G. Bosch 0-2
 • R. Langkamp - H. ten Cate 2-0
 • R. Langkamp - A. Hofman 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 1336 punten uit 24 wedstrijden
 2. G. Bosch, 1068 punten uit 25 wedstrijden
 3. E. Veneman, 937 punten uit 21 wedstrijden
 4. M. Dollen, 918 punten uit 24 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 894 punten uit 25 wedstrijden
 6. J. Veneman, 796 punten uit 24 wedstrijden
 7. H. Veneman, 789 punten uit 23 wedstrijden
 8. R. Langkamp, 780 punten uit 25 wedstrijden
 9. M. Groot Baltink, 777 punten uit 25 wedstrijden
 10. R.J. de Haan, 761 punten uit 15 wedstrijden
 11. E. Averesch, 714 punten uit 25 wedstrijden
 12. H. Woolderink, 714 punten uit 25 wedstrijden
 13. H. Jansen, 698 punten uit 24 wedstrijden
 14. H. Smit, 648 punten uit 23 wedstrijden
 15. G.J. Klein Legtenberg, 595 punten uit 23 wedstrijden
 16. H. ten Cate, 584 punten uit 25 wedstrijden
 17. H. Pierik, 568 punten uit 23 wedstrijden
 18. F. Niezink, 488 punten uit 10 wedstrijden
 19. E. Olthuis, 453 punten uit 23 wedstrijden
 20. J. Vos, 424 punten uit 13 wedstrijden
 21. F.J. Eggerink, 414 punten uit 16 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 379 punten uit 22 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 332 punten uit 17 wedstrijden
 24. R. Huisman, 328 punten uit 22 wedstrijden
 25. A. Veneman, 278 punten uit 18 wedstrijden
 26. P. van der Zwan, 200 punten uit 15 wedstrijden
 27. A. Hofman, 132 punten uit 25 wedstrijden

Nacompetitie

 1. G. Bosch, 10 punten uit 7 wedstrijden maakt gemiddeld 1,43 punten
 2. M. Groot Baltink, 4 punten uit 3 wedstrijden maakt gemiddeld 1,33 punten
 3. J. Oude Vrielink, 4 punten uit 3 wedstrijden maakt gemiddeld 1,33 punten
 4. R. Langkamp, 7 punten uit 6 wedstrijden maakt gemiddeld 1,17 punten
 5. H. Jansen, 1 punt uit 1 wedstrijd, maakt gemiddeld 1 punt
 6. H. ten Cate, 0 punten uit 1 wedstrijden maakt gemiddeld 0 punten
 7. A. Hofman, 0 punten uit 1 wedstrijd maakt gemiddeld 0 punten
 8. G.J. Klein Legtenberg, 0 punten uit 1 wedstrijd maakt gemiddeld 0 punten
 9. E. Averesch, 0 punten uit 3 wedstrijden maakt gemiddeld 0 punten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten