donderdag 7 maart 2024

'Op naar de derde helft'

Deze avond werden er 11 partijen gespeeld, maar het leek wel of iedereen zo snel mogelijk naar de derde helft wilde. Normaal gesproken zijn er nog wel partijen bezig tot zo rond 23.00 uur, maar vanavond niet. Iedereen was om 22.15 uur al klaar. 

Hennie Jansen mocht aantreden tegen Albert Hakvoort. Het werd een fraaie pot, waarbij het lang gelijk op ging. In het middenspel maakte Albert een klein foutje, maar Hennie zag het niet. Hennie had een dam kunnen maken, maar kwam dan wel op twee schijven achterstand. Maar goed, het gebeurde niet en er werd door gespeeld. Dat spel pakte alleen niet goed uit voor Hennie, want al snel maakte hij een foutje en Albert zag dat wel. Het vervolg was eigenlijk niet meer wat en Hennie gaf dan ook al snel op.

Martin Dollen speelde tegen Jan Veneman. Normaal gesproken is Jan nog wel van het afruilen, maar vanavond deed hij dat niet. Er ontstond een mooie stand. Het kon alle kanten op, maar Martin was brutaal in het spel. Hij schoof de boel open en Jan dacht daarvan te kunnen profiteren. Het zetje lukte alleen niet, iets wat Martin al had gecheckt voordat hij zelf de zet deed. Jan liep achter de feiten aan, want het kostte hem een schijf en Martin kwam op dam. Die ruilde Jan daarna wel direct weer, af, maar ook dat kostte een schijf. Daarna was de overmacht van Martin te groot en Jan verloor de partij. 

Henk Woolderink en Henk Veneman speelden tegen elkaar. Een vlotte partij waarbij Henk Woolderink iets wakkerder was dan Henk Veneman. In het middenspel kon hij met een fraaie slagzet doordringen richting dam. Henk Veneman kon het niet meer voorkomen en de partij die daarna overbleef was ook niet om over naar huis te schrijven. Er werd nog wel even doorgedamd, maar het was tegen beter weten in. Henk Woolderink pakte de winst.

Rein Langkamp mocht het opnemen tegen Gert Jan Klein Legtenberg. De heren kennen elkaar al een paar jaar en elkaar spel was dan ook bekend. Het leverde lang een evenwichtige stand op tot het eindspel. Nu was daar ook niet echt wat mee aan de hand, maar op het moment dat de heren remise overeenkwamen had Rein even wat langer moeten doordenken. De winst lag namelijk redelijk voor het grijpen, alhoewel beiden heren het eerst niet zagen. Bij het informeel doorspelen zagen ze pas in wat er had kunnen gebeuren.

Marinus den Hartogh speelde tegen Evert Averesch. Marinus kent een wat mager seizoen. Bij vlagen gaat het goed, maar consistent is het nog niet. Evert kent wel een goed seizoen. Alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd. En dat werd het. Het spel was open en eerlijk. Met afruilen en aanvallen kwamen de heren redelijk ongeschonden door de strijd. Oké, Marinus maakte wel een foutje en kwam op een schijf achterstand, maar door de opbouw van zijn spel had hij daar eigenlijk geen last van. Het eindspel bracht geen winnaar en dus kwamen de heren remise overeen.

Jan Oude Vrielink en Roswitha Huisman speelden tegen elkaar.  Jan speelde zijn spel bevlogen en Roswitha houdt ook wel van die aanpak. Alleen speelt de ervaring van wel mee, en Jan heeft daar wat meer van in zijn bagage. Roswitha ging de fout in en Jan sloeg toe. Daarna ook niet meer goed, de schade was te groot. Jan won de wedstijd en blijft stug meedoen in de kop van de ranglijst.

Freek Jan Eggerink mocht aantreden tegen Evert Olthuis en beide heren zijn aan elkaar gewaagd. Freek Jan speelt wel wat rustiger dan Evert, maar ze draaien allebei een prima seizoen. Die rust van Freek Jan bracht hem de voorsprong. Evert was wat te enthousiast en kwam op twee schijven achterstand. Opgeven kan altijd nog dacht Evert en de heren speelden door. Freek Jan was in het eindspel aan het zweten om de juiste zetten te doen. Dat deed hij alleen niet. Hij liet daardoor Evert ontsnappen en er alsnog met een remise vandoor gaan. 

Adriaan Hofman mocht het opnemen tegen Harrie Pierik. Adriaan bewaarde wederom de rust om goed na te denken en ook deze avond ontstond er een fraaie partij. Geen sneldammen en grote fouten maken, maar gewoon rustig blijven en de zetten goed afwegen. Lang ging het goed, maar Harrie is ook niet van gisteren en sloeg gaandeweg zijn slag. Het vervolg was eigenlijk tegen beter weten in en Adriaan verloor uiteindelijk de partij. 

Henk Smit speelde tegen Gerrit Bosch en Gerrit was zich bewust van het feit dat Henk een lastige tegenstander is. Dat klopt, want Henk heeft het dit jaar meerdere keren al laten zien en de stand op de ranglijst is zeer netjes te noemen. Lang ging het dan ook gelijk op maar, zonder dat uw verslaggever alles heeft kunnen gadeslaan, was de partij toch vrij snel over. Gerrit had zich niet laten verrassen en kon de winst binnenslepen.

Eddy Veneman en Mandrik Groot Baltink namen het tegen elkaar op. Twee geduchte tegenstanders en dat kon nog wel eens wat worden vanavond. Maar helaas, het ging al snel fout voor Mandrik. Een black-out leverde Eddy twee schijven voorsprong op. Omdat het nog vroeg in de partij was, kon Mandrik misschien nog wel wat doen aan die achterstand, maar Eddy liet het niet gebeuren. Het duurde wel even voordat de partij alsnog beslecht was, maar Eddy ging er met de volle winst vandoor.

Gerjan Groot Baltink mocht aantreden tegen Andre Veneman en dit werd een fraaie pot. Gerjan heeft een goed seizoen en dat zag je vanavond ook in zijn spel. Andre heeft een wat stugger seizoen en ook vanavond ging het niet van harte. Her en der werden en kleine foutjes gemaakt, maar het was Gerjan die er het meeste van profiteerde. De voorsprong liet hij zich daarna niet meer ontnemen en won netjes de partij.

Met weer een speelronde voorbij beginnen de eerste dammers tegen het maximale aantal van 25 wedstrijden in de Wierdense competitie aan te lopen. De wedstrijdleider is bezig om voor hen een kleine nacompetitie op te zetten zodat iedereen kan blijven dammen tot eind april. Hoe dit er precies uit zal zien is nog niet bekend, maar het zal iets worden van 2-1-0 punten bij winst, remise en verlies. Omdat de ene dammer dan wat meer wedstrijden zal maken dan de andere willen we de punten uiteindelijk waarschijnlijk delen door het aantal wedstrijden. Dan ontstaat er een gemiddelde eindscore. Maar goed, er wordt nog op gebroed, binnenkort zullen we de dammers op de clubavond nader informeren.

De uitslagen samengevat:

 • H. Jansen - A.J. Hakvoort 0-2
 • M. Dollen - J. Veneman 2-0
 • H. Woolderink - H. Veneman 2-0
 • R. Langkamp - G.J. Klein Legtenberg 1-1
 • M. den Hartogh - E. Averesch 1-1
 • J. Oude Vrielink - R. Huisman 2-0
 • F.J. Eggerink - E. Olthuis 1-1
 • A. Hofman - H. Pierik 0-2
 • H. Smit - G. Bosch 0-2
 • E. Veneman - M. Groot Baltink 2-0
 • G. Groot Baltink - A. Veneman 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A..J Hakvoort, 1145 punten uit 19 wedstrijden
 2. G. Bosch, 1030 punten uit 24 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 780 punten uit 23 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 732 punten uit 21 wedstrijden
 5. R. Langkamp, 728 punten uit 24 wedstrijden
 6. M. Dollen, 726 punten uit 19 wedstrijden
 7. E. Veneman, 723 punten uit 17 wedstrijden
 8. H. Woolderink, 658 punten uit 19 wedstrijden
 9. H. Jansen, 658 punten uit 22 wedstrijden
 10. E. Averesch, 609 punten uit 22 wedstrijden
 11. H. Veneman, 571 punten uit 17 wedstrijden
 12. J. Veneman, 542 punten uit 18 wedstrijden
 13. H. Smit, 522 punten uit 19 wedstrijden
 14. R.J. de Haan, 519 punten uit 11 wedstrijden
 15. H. ten Cate, 434 punten uit 20 wedstrijden
 16. G.J. Klein Legtenberg, 424 punten uit 18 wedstrijden
 17. F.J. Eggerink, 402 punten uit 14 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 373 punten uit 17 wedstrijden
 19. J. Vos, 363 punten uit 11 wedstrijden
 20. H. Pierik, 347 punten uit 17 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 331 punten uit 19 wedstrijden
 22. R. Huisman, 266 punten uit 17 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 255 punten uit 13 wedstrijden
 24. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 25. A. Veneman, 186 punten uit 16 wedstrijden
 26. P. van der Zwan, 152 punten uit 11 wedstrijden
 27. A. Hofman, 116 punten uit 21 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten