donderdag 22 februari 2024

'Grote catastrofe'

Jan Veneman nam het op tegen Mandrik Groot Baltink en beiden kennen best wel een goed seizoen. Het spel ging gelijk op en de heren konden elkaar niet in de moeilijkheden dwingen. Het middenspel leverde dan ook geen spannende situaties op en dan komt het eindspel in beeld. Mandrik was gretiger en drong door naar dam.  Met een 4 om 4 stand moest Jan nog maar zien of hij ook de overkant kon bereiken. Maar Jan speelde het goed en Mandrik verrekende zich een beetje. Hij dacht met een afruil ineens alle stenen van Jan er af te kunnen ruilen. Maar die vlieger ging niet op, twee keer slaan over dezelfde steen mag niet en Jan kreeg hierdoor net voldoende tempo's om ook op dam te kunnen komen. Daarna bleef er niet veel anders over dan remise overeen te komen.

Martin Dollen mocht aantreden tegen Henk Veneman en de beiden willen naar boven in de ranglijst. Oké, ze lopen nog wel een paar wedstrijden achter ten opzichte van wat heren die boven hen staan, maar die hebben de punten al wel te pakken en zij nog niet. Het werd een spannende pot waarbij, door wat afruilwerk in het begin van de partij, her en der wat dekkingsproblemen ontstonden in de achterhoede. Maar goed, tot dusver geen problemen. De stand was mooi, maar Henk moest sommige stenen schuiven die hij liever wilde laten staan. Toch dacht Henk de oplossing te hebben, maar verrekende zich in de vele keuzemogelijkheden die Martin kreeg om te slaan. Daardoor kon Martin zodanig slaan dat hij uiteindelijk wel op dam kwam, maar niet als laatste op slag bleef staan. Daardoor kon Martin net die ene steen van Henk terug ruilen en voorkwam hij een dam. De partij die daarna overbleef was direct de aanleiding voor Henk om zich gewonnen te geven.

Henk Woolderink en Rein Langkamp speelden tegen elkaar en deze heren kennen elkaars spel door en door. Het leverde een vermakelijke pot op met veel losse standen. Maar geen van de heren kon er wat mee en dan moet het in het eindspel maar gebeuren. Alleen na veel schuiven en tellen kwamen de heren tot de conclusie dat het maar een remise moest worden.

Gerrit Bosch speelde tegen Eddy Veneman. Twee heren die altijd lastig zijn om als tegenstander te hebben. Het ging vanaf het begin hard tegen hard. Het leverde een fraai spel op en de heren konden elkaar niet betrappen op het maken van een fout. En dan kom je op het eindspel aan. Het werd tellen en rekenen en Eddy offerde een schijf om wat lucht te krijgen. Gerrit kon onvoldoende gebruik maken van dit voordeel en beide heren drongen, na wat schijven geven en ruilen, door naar dam. Eddy had nog 4 schijven en Gerrit nog 3. Met die stand bood Gerrit remise aan en Eddy kon zich daar wel in vinden. 

Gerjan Groot Baltink nam het op tegen Freek Jan Eggerink. Maar het was niet de avond van Gerjan. Al snel in de wedstrijd ging Gerjan de fout in en Freek Jan kende geen genade. Gerjan stond de nodige schijven achter, maar damde stug door. Een prima beslissing, want het was nog vroeg en Freek Jan wil ook wel eens een foutje maken. Alleen vanavond niet, want in het middenspel ging Gerjan nogmaals in de fout. Een 'grote catastrofe', het wil niet lukken, aldus Gerjan en hij  strekte snel zijn hand over het bord om Freek Jan te feliciteren met de winst.

Henk Smit en Andre Veneman namen het tegen elkaar op en het werd een verdacht stille partij. Andre kan nog niet goed in zijn ritme komen en Henk is in topvorm. Andre deed wel zijn uiterste best, maar Henk bleef koel. Nadenken, afwegen en dan de juiste zetten doen. Henk heeft heel veel 'in de smiezen' dit jaar en dat zie je terug in de ranglijst. Andre ging de fout in en moest het onderspit delven tegen Henk. Ook deze punten pakt Henk mee.

Pascal van der Zwan mocht aantreden tegen Evert Averesch. Het werd een leuke pot. Evert weet altijd zijn tegenstander tot rust te brengen en dat zie je dan terug in de partij. Maar goed, Evert is ook sluw weet de standjes wel op te bouwen. Al velen zijn gestruikeld over Evert en zo ook verging het met Pascal. Wederom een winstpartij voor Evert. 

Roswitha Huisman nam het op tegen Adriaan Hofman. Adriaan wilde zich niet laten opjagen door het vlotte spel van Roswitha en nam goed de tijd om na te denken. Maar Roswitha speelt altijd gewaagd en dat kan de tegenstander nog wel een op het verkeerde been zetten. Ook Adriaan overkwam het. Roswitha drukte door en trok de partij en uiteindelijk de winst naar zich toe.

Roelof Jan de Haan en Hennie Jansen speelden tegen elkaar, maar het werd een redelijk korte partij. Hennie was misschien te veel 'geïmponeerd' door zijn tegenstander en speelde daardoor niet zijn eigen spel. En ja, dan speel je Roelof Jan in de hand. Al snel ging Hennie in de fout. Roelof Jan kon met een fraaie combinatie zijn slag slaan. Dwars over het bord naar een dam. De partij die daarna overbleef was kansloos voor Hennie en hij gaf zich dan ook maar snel gewonnen.

Evert Olthuis speelde tenslotte tegen Jan Oude Vrielink. Evert speelt een goed seizoen, maar het niveau van Jan is haast van een andere planeet. Evert kon inbrengen wat hij wilde, maar Jan overzag alles. En het ging ook allemaal zo soepel. Het zal u dan ook niet bevreemden dat Jan ook deze partij won. En dan die Jan maar klagen: ik sta veel te hoog... Jaja, maak dat de rest maar wijs.


De uitslagen samengevat:

 • J. Veneman - M. Groot Baltink 1-1
 • M. Dollen - H. Veneman 2-0
 • H. Woolderink - R. Langkamp 1-1
 • G. Bosch - E. Veneman 1-1
 • G. Groot Baltink - F.J. Eggerink 0-2
 • H. Smit - A. Veneman 2-0
 • P. v/d Zwan - E. Averesch 0-2
 • R. Huisman - A. Hofman 2-0
 • R.J. de Haan - H. Jansen 2-0
 • E. Olthuis - J. Oude Vrielenk 0-2

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 1080 punten uit 17 wedstrijden
 2. G. Bosch, 938 punten uit 22 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 736 punten uit 21 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 720 punten uit 20 wedstrijden
 5. R. Langkamp, 682 punten uit 22 wedstrijden
 6. E. Veneman, 661 punten uit 16 wedstrijden
 7. M. Dollen, 620 punten uit 17 wedstrijden
 8. H. Jansen, 602 punten uit 20 wedstrijden
 9. H. Woolderink, 584 punten uit 18 wedstrijden
 10. E. Averesch, 558 punten uit 20 wedstrijden
 11. J. Veneman, 530 punten uit 17 wedstrijden
 12. H. Smit, 518 punten uit 18 wedstrijden
 13. H. Veneman, 487 punten uit 15 wedstrijden
 14. R.J. de Haan, 469 punten uit 10 wedstrijden
 15. H. ten Cate, 434 punten uit 20 wedstrijden
 16. G.J. Klein Legtenberg, 388 punten uit 17 wedstrijden
 17. F.J. Eggerink, 379 punten uit 13 wedstrijden
 18. J. Vos, 363 punten uit 11 wedstrijden
 19. E. Olthuis, 343 punten uit 16 wedstrijden
 20. H. Pierik, 307 punten uit 15 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 272 punten uit 17 wedstrijden
 22. R. Huisman, 254 punten uit 15 wedstrijden
 23. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 24. M. den Hartogh, 190 punten uit 11 wedstrijden
 25. A. Veneman, 178 punten uit 14 wedstrijden
 26. P. van der Zwan, 132 punten uit 10 wedstrijden
 27. A. Hofman, 104 punten uit 19 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten