vrijdag 16 februari 2024

'Niet bang zijn'

Henk Woolderink mocht het opnemen tegen Albert Hakvoort. De heren schoven in een open wedstijd de nodige gaten in de verdediging. Dat is leuk voor de omstanders, maar het levert ook de nodige hoofdbrekens op. Henk was niet helemaal bij de les en schoof de verkeerde steen op. Albert kreeg daarmee de winst in zijn schoot geworpen. Met een fraaie slagzet kon Albert op twee schijven voorsprong komen met, als kers op de taart, een dam toe. Henk dacht nog wel even na over het vervolg, maar zag al snel in dat doordammen geen zin meer had. Hij gaf zich dan ook snel gewonnen.

Rein Langkamp speelde tegen Eddy Veneman en dit zijn twee stevige dammers. De opbouw van het spel was zoals verwacht. Rein damde op de flanken en Eddy ruimde het nodige op om vervolgens aan te vallen. Het mocht alleen niet baten, geen van de heren kreeg grip op zijn tegenstander. Ook het eindspel bracht geen verschil en dan kun je niets anders dan concluderen dat het maar een remise moet worden.

Jan Veneman en Gert Jan Klein Legtenberg namen het tegen elkaar op en ook dit was mooie pot. Maar ook in deze pot kregen Jan en Gert Jan niet echt grip op elkaar. Er werd wel van alles geprobeerd, maar alle pogingen tevergeefs. De tegenstander trapte er niet in. En ook dit eindspel bracht geen verschil, waardoor ook Jan en Gert Jan remise overeenkwamen.

Mandrik Groot Baltink nam het op tegen Martin Dollen. De heren schoven in het begin vlot m met als resultaat dat na een ruim half uur al ongeveer de helft van de stenen in het doosje zaten. Toen begon het denkwerk. De verdediging werd dunner en de aanvallen tactischer. Lang was er dan ook niets aan de hand en het woord 'remise' kwam al een keer terloops op tafel. Maar Martin wilde nog even door. De partij was nog te open voor remise vond hij. Het eindspel was aanstaande en de stand werd steeds spannender. Ook begon de tijd meer mee te doen. Keuzestress alom bij de heren, en Mandrik koos verkeerd. Hij liep zich uiteindelijk vast en moest zowel offeren als toezien dat Martin kon doordringen richting dam. De stand die daarna overbleef was onvoldoende om nog door te gaan en Mandrik gaf zich gewonnen.

Evert Averesch en Gertjan Groot Baltink mochten het tegen elkaar op nemen. Het werd een mooie pot en de heren hadden plezier. Evert damde rustig en Gerjan kon goed reageren op de acties van Evert. Evert kwam in het middenspel op voorsprong, maar dat is nog geen garantie op winst. Het eindspel werd gespeeld, maar Evert kon niet goed doordrukken. Gerjan bood stevig weerstand en lang leek het er opdat hij er een remise uit zou slepen. Alleen damt Evert al zo lang dat het doen van de juiste zetten makkelijker is dan voor Gerjan. Dat verschil maakt het dat Evert de partij alsnog kon winnen.

Adriaan Hofman speelde tegen Freek Jan Eggerink en de heren namen de tijd voor het spel. Stil in het hoekje zittende werd er niet veel kabaal gemaakt. Soms een goed teken en soms een niet zo'n goed teken. Vanavond ging het goed voor Freek Jan en niet zo goed voor Adriaan. Een fout van Adriaan leverde Freek Jan een voorsprong op en die gaf hij niet meer uit handen. Freek Jan ging er dan ook met de winst vandoor.

Hennie Jansen mocht het opnemen tegen Henk Smit en zowel Hennie als Henk kennen een goed seizoen. Zoals gewoonlijk wilden beide heren dan ook vanavond winnen, alleen dat gaat niet. Er werden geen fouten gemaakt en dan kom je eigenlijk geen steek verder dan een remise. Maar gelet op de wedstijd een terechte uitslag.

Harrie ten Cate en Harrie Pierik namen het tegen elkaar op. Ze zijn altijd aan elkaar gewaagd en dat zag je ook vanavond. Lang bleef het gelijk, maar gaandeweg het middenspel kwam Harrie Pierik met een fraaie slagzet op voorsprong. Die leek hij in het eindspel om te kunnen zetten in winst, maar Harrie ten Cate deed alles goed. Het leverde hem een doorbraak op en met een remise werd de partij beslecht.

Jan Oude Vrielink speelde tegen Gerrit Bosch en dat werk prachtige pot. De heren zelf, maar ook de omstanders, genoten van het spel dat zich ontpopte. Niet bang zijn en gewoon lekker aanvallen. Het leverde een open spel op, maar geen van de heren kreeg echt kansen. Dan komt het op het eindspel aan en Jan dacht dat het wel eens een remise kon worden, maar Gerrit wilde nog even door. Maar in dat vervolg van de partij verslikte Gerrit zich bijna. Jan kwam op een 5 om 2 stand en had de partij kunnen winnen. Hij zag het alleen niet en Gerrit kwam goed weg. Met was plakken verdwenen er wat schijven van het bord en uiteindelijk werd het dan ook remise. 

Tot slot speelden Evert Olthuis en Marinus dan Hartogh tegen elkaar. Het was alleen niet de avond van Marinus. Evert was te sterk in zijn spel en Marinus kon er niet tegenop. Nadat Evert op voorsprong kwam kon hij meer en meer de partij naar zich toetrekken en uiteindelijk won hij de wedstrijd. Voor Marinus een avond om snel te vergeten.

De uitslagen samengevat:

 • H. Woolderink - A.J. Hakvoort 0-2
 • R. Langkamp - E. Veneman 1-1
 • J. Veneman - G.J. Klein Legtenberg 1-1
 • M. Groot Baltink - M. Dollen 0-2
 • E. Averesch - G. Groot Baltink 2-0
 • A. Hofman - F.J. Eggerink 0-2
 • H. Jansen - H. Smit 1-1
 • H. ten Cate - H. Pierik 1-1
 • J. Oude Vrielink - G. Bosch 1-1
 • E. Olthuis - M. den Hartogh 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 1080 punten uit 17 wedstrijden
 2. G. Bosch, 903 punten uit 21 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 690 punten uit 20 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 688 punten uit 19 wedstrijden
 5. R. Langkamp, 649 punten uit 21 wedstrijden
 6. E. Veneman, 644 punten uit 15 wedstrijden
 7. H. Jansen, 598 punten uit 19 wedstrijden
 8. H. Woolderink, 548 punten uit 17 wedstrijden
 9. M. Dollen, 546 punten uit 16 wedstrijden
 10. E. Averesch, 528 punten uit 19 wedstrijden
 11. J. Veneman, 499 punten uit 16 wedstrijden
 12. H. Veneman, 475 punten uit 14 wedstrijden
 13. H. Smit, 474 punten uit 17 wedstrijden
 14. H. ten Cate, 434 punten uit 20 wedstrijden
 15. R.J. de Haan, 421 punten uit 9 wedstrijden
 16. G.J. Klein Legtenberg, 388 punten uit 17 wedstrijden
 17. J. Vos, 363 punten uit 11 wedstrijden
 18. F.J. Eggerink, 3339 punten uit 12 wedstrijden
 19. E. Olthuis, 329 punten uit 15 wedstrijden
 20. H. Pierik, 307 punten uit 15 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 264 punten uit 16 wedstrijden
 22. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 23. R. Huisman, 218 punten uit 14 wedstrijden
 24. M. den Hartogh, 190 punten uit 11 wedstrijden
 25. A. Veneman, 170 punten uit 13 wedstrijden
 26. P. van der Zwan, 124 punten uit 9 wedstrijden
 27. A. Hofman, 100 punten uit 18 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten