donderdag 23 november 2023

'Vooravond verkiezingen....'

Op deze avond voorafgaand aan de verkiezingen kon je wel nagaan waar het vaak over ging. De politiek komt elke week wel aan de orden en dus zo ook de verkiezingen van morgen. Een mooie gelegenheid voor menig dammer om zo tijdens de wedstrijd dit punt aan te halen in de hoop dat de tegenstander daardoor even wat minder zou opletten.  Even kijken hoe hard de tegenstander hapt en dan hopen dat die een foutje maakt.... Er in lullen noemen ze dat. 

Albert Hakvoort speelde tegen Evert Averesch en in een mooie pot speelde Evert een goede pot tegen Albert. In het middenspel kreeg Albert zelfs even een visioen dat het wel eens remise zou kunnen worden als Evert zo doorging. Het ging alleen niet zo, in het eindspel kreeg Albert de grip op de partij en trok de winst naar zich toe.

Martin Dollen nam het op tegen Gerrit Bosch. Het werd een erg mooie partij en de heren waren in opperste staat van paraatheid. Gerrit probeerde wel om Martin in de fout te laten gaan, maar het gebeurde niet. Rustig afwachten en kijken wat Gerrit gaat doen dacht Martin. Tegen het eindspel besloot Martin wat aanvallender te reageren. Dat leverde hem een doorbraakmogelijkheid naar dam op, maar ook Gerrit drong door naar dam. Met een 3 om 4 stand vonden Martin en Gerrit het wel tijd om er remise van te maken.

Rein Langkamp mocht aantreden tegen Hennie Jansen. De heren kennen elkaar al langer dan vandaag en de partij verliep dan ook klassiek. Rein viel aan over de flanken en Hennie zette de turbo aan als respons. In het eindspel had Rein het wat beter voor elkaar, maar kon het niet tot een winstpartij brengen. De heren kwamen uiteindelijk remise overeen.

Gert Jan Klein Legtenberg en Henk Woolderink speelden tegen elkaar en ondanks dat de heren elkaar ook goed kennen is het spel toch altijd weer verrassend. In het middenspel dacht Gert Jan op een schijf voorsprong te komen, maar na de afruil was Henk aan zet en kon door de nieuwe stand met een fraaie slagzet op dam komen. Gert Jan wist deze daarna wel af te pakken maar uiteindelijk kwam hij op een schijf achterstand, daar waar hij dacht er eentje te kunnen winnen. In het eindspel was er nog van alles mogelijk, maar Henk doorzag alles en liet zijn tegenstander niet ontsnappen. Het leverde hem de winst op de partij.

Mandrik Groot Baltink  speelde tegen Freek Jan Eggerink en het werd een krachtmeting. Zowel Mandrik als Freek Jan hebben de wind er goed onder zitten dit seizoen. Vele partijen eindigen in winst en daardoor doen ze lekker mee op de ranglijst. Het goede seizoen was ook goed zichtbaar in het spel en lang leek het op een remise uit te komen. Alleen einspelletjes zijn een vak apart en Mandrik koos de betere zetten. Freek Jan liep zich uiteindelijk stuk op de verdediging van Mandrik en moest zijn meerdere erkennen. Mandrik won dan ook de partij.

Henk Smit en Gerjan Groot Baltink namen het tegen elkaar op en in een vermakelijk partij werd ter vrolijk op los gedamd. Henk kwam in het middenspel wel op voorsprong, maar dat was geen garantie op een goede afloop. Gerjan kon ook na het achter komen ook goed verweer geven, maar hij was niet opgewassen tegen Henk die er met de winst vandoor ging.

Adriaan Hofman mocht het opnemen tegen Janet Vos. Het werd een mooie rustige partij waarbij Adriaan lang tegenstand kon bieden. In het middenspel kwam hij wel op achterstand, maar het spel was daarna ook nog te mooi om op te geven. Er werd goed gebruik gemaakt van de tijd en dat zag je terug in het best wel goede spel. In het eindspel kon Janet wel de wedstrijd definitief naar haar hand zetten en winnen.

Roelof Jan de Haan speelde zijn eerste interne competitiewedstrijd tegen Jan Oude Vrielink en de heren maakten er een mooie wedstrijd van. Het evenwicht was lang in de partij aanwezig totdat Jan zich met een slagzet vertelde. Er verdween een schijf van het bord die hij niet had overzien. Zijn bedachte combinatieslag kon dan ook niet en het kostte hem een schijf. Het eindspel werd ingezet en tegen Roelof Jan is dat een pittige opgave. Dat had Jan ook door en uiteindelijk won Roelof Jan dan ook de partij.

Andre Veneman en Marinus den Hartogh speelden tegen elkaar en het seizoen van Andre loopt nog niet zo lekker. Marinus daarentegen heeft nog niet zoveel wedstrijden gespeeld en dus moest vanavond maar blijken wie het beste was. Al vlot in de partij zat Andre niet op te letten en Marinus sloeg toe. Met twee schijven voorsprong ging Marinus het eindspel in en dat is niet zo'n verkeer uitgangspunt. Andre kon geen potten meer breken en Marinus won dan ook uiteindelijk de partij.

Harrie Pierik mocht aantreden tegen Henk Veneman en dit is zo'n partij waar het alle kanten op kan gaan. Als Harrie in goeden doen is dan is hij een taaie. Henk ondervond het aan den lijve deze avond en moest alle zeilen bijzetten om Harrie de baast te kunnen. Dat liet Harrie alleen niet zonder slag of stoot gaan en er waren moment dat het ook zomaar remise had kunnen worden. Henk had alleen een langere adem dan Harrie en kon in het eindspel de partij naar zijn hand zetten en winnen.

Tot slot speelde Jan Veneman een simultaan wedstrijd tegen Evert Olthuis en Roswitha Huisman. Eerst de partij tegen Evert want die heeft bij vlagen best goed wedstrijden, maar of hij dat vanavond ook kon laten zien was even de vraag. Er waren best wel kansen, want Jan moest zijn gedachten verdelen over twee borden. Evert speelde aanvallend, maar hij kon Jan niet verrassen. In het eindspel was Jan gewiekster en trok de partij naar zich toen en won van Evert.

In andere partij tegen Roswitha was het een andere pot. Jan heeft in vergelijk tegen Roswitha wel veel meer ervaring met het dammen. Laten we maar even overdrijven, misschien wel 200 jaar en dat is best veel. De uitkomst dat hij won was wel te verwachten, maar het zal niet de eerste keer zijn dat iemand zijn tegenstander onderschat en averij oploopt in de uitslag. Jan was daarom ook best wel op zijn hoede, want Roswitha heeft in andere partijen laten zien dat ze continu bezig is om slagzetjes te bedenken.

De uitslagen samengevat:

 • A.J. Hakvoort - E. Averesch - 2-0
 • M. Dollen - G. Bosch 1-1
 • R. Langkamp - H. Jansen 1-1
 • G.J. Klein Legtenberg - H. Woolderink 0-2
 • M. Groot Baltink - F.J. Eggerink 2-0
 • H. Smit - G. Groot Baltink 2-0
 • A. Hofman - J. Vos 0-2
 • R.J. de Haan - J. Oude Vrielink 2-0
 • A. Veneman - M. den Hartogh 0-2
 • H. Pierik - H. Veneman 0-2
 • J. Veneman - E. Olthuis 2-0
 • J. Veneman - R. Huisman 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 726 punten uit 12 wedstrijden
 2. G. Bosch, 566 punten uit 12 wedstrijden
 3. M. Groot Baltink, 426 punten uit 11 wedstrijden
 4. J. Oude Vrielink, 391 punten uit 11 wedstrijden
 5. H. Veneman, 385 punten uit 10 wedstrijden
 6. J. Veneman, 364 punten uit 10 wedstrijden
 7. R. Langkamp, 363 punten uit 12 wedstrijden
 8. E. Veneman, 338 punten uit 8 wedstrijden
 9. H. Jansen, 338 punten uit 12 wedstrijden
 10. H. Woolderink, 335 punten uit 10 wedstrijden
 11. E. Averesch, 307 punten uit 11 wedstrijden
 12. M. Dollen, 293 punten uit 10 wedstrijden
 13. G.J. Klein Legtenberg, 293 punten uit 11 wedstrijden
 14. F.J. Eggerink, 267 punten uit 7 wedstrijden
 15. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 16. H. ten Cate, 216 punten uit 11 wedstrijden
 17. J. Vos, 208 punten uit 6 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 165 punten uit 9 wedstrijden
 19. H. Smit, 153 punten uit 8 wedstrijden
 20. G. Groot Baltink, 131 punten uit 7 wedstrijden
 21. H. Pierik, 124 punten uit 8 wedstrijden
 22. R. Huisman, 106 punten uit 7 wedstrijden
 23. A. Veneman, 94 punten uit 7 wedstrijden
 24. M. den Hartogh, 92 punten uit 5 wedstrijden
 25. P. van der Zwan, 80 punten uit 6 wedstrijden
 26. A. Hofman, 52 punten uit 9 wedstrijden
 27. R.J. de Haan, 42 punten uit 1 wedstrijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten