donderdag 2 november 2023

'Ontsnappen'

Vanavond zijn er 9 wedstrijden gespeeld. Gerrit Bosch mocht aantreden tegen Albert Hakvoort en dat kon wel eens een kraker worden. Gerrit is van een stevig kaliber die ook de capaciteiten bezit om Albert te kunnen verslaan. In een gelijk opgaande wedstrijd ontstond een fraaie wedstrijd. In het middenspel was Albert wat te veel gefocust op een bepaalde hoek waardoor hij niet zag dat Gerrit een fout had gemaakt. Eenvoudig kon Albert op een schijf voorsprong komen, maar hij zag het niet. Dan maar het eindspel in, alleen wisten de heren elkaar daar ook vakkundig in evenwicht te houden. Gerrit koos voor de doorbraak, maar ook Albert kon doorstoten naar dam. Daarna moest Gerrit nog wel even de juiste zetten doen, maar dat gebeurde en remise werd overeengekomen.

Martin Dollen speelde tegen Evert Averesch en dat werd een mooie pot. Martin zat in het middenspel meer in de knel dan Evert, maar hij kreeg met geluk wat lucht. Evert schoof iets te ver los en Martin kon de boel opruimen en ook nog eens op een schijf voorsprong komen. Het was alleen niet genoeg om nog verschil te maken in de partij en de heren kwamen remise overeen.

Gert Jan Klein Legtenberg en Rein Langkamp namen het tegen elkaar op en dit is ook zo'n partij die garant kan staan voor spanning en sensatie. In het begin deden de heren hun eigen ding, maar in het middenspel was het kijken wie de betere kaarten in de hand had. Maar er werd niet echt een verschil gemaakt en met het eindspel aanstaande leek het erop dat de partij wel in remise zou eindigen. Maar goed, dat gebeurde niet. Rein beging een fout en die had fatale afloop en Gert Jan ging en alsnog met de winst vandoor.

Henk Woolderink speelde tegen Mandrik Groot Baltink en beide heren hebben een prima seizoen tot dusver. In de partij zag je dat ook terug, want er werd op het scherpst van de snede gespeeld. Het leverde alleen geen van de heren profijt op, want met een gelijke stand gingen ze de eindfase in. Met 5 om 5 kan het nog alle kanten op, wie maakt de opening, wie dringt erdoor en wat kan de ander dan nog. Het resultaat was een doorbraak voor beide heren en al snel werd remise overeengekomen.

Harrie Pierik mocht aantreden tegen Adriaan Hofman. Harrie kent een matig seizoen tot dusverre en ook Adriaan wil nu wel eens punten pakken. Niet te snel zetten en de tijd nemen was het devies en dat deden de heren ook. Het leverde een mooie wedstrijd op, maar in het middenspel lette Adriaan even niet goed op. Harrie maakte gebruik van de situatie en drong door naar dam. Het kwam daarna niet meer goed voor Adriaan en Harrie won de partij.

Marinus den Hartogh nam het op tegen Hennie Jansen. Marinus heeft alleen nog niet zo veel speelavonden gehad dit jaar en zit daardoor nog niet in de flow. Hennie daarentegen wel en hij was dus ook net wat venijniger aan het spelen dan Marinus. Het spel betaalde zich uit aan Hennie met voorsprong kon hij de partij succesvol afronden. De punten gaan mee naar Rijssen.

Jan Oude Vrielink en Roswitha Huisman speelden tegen elkaar en Jan heeft een superseizoen. Roswitha kent als nieuweling ook een prima start, maar deze avond was wel een fors kaliber. Er werd een mooie wedstrijd van gemaakt, maar Jan kende weinig genade. Niet dat Roswitha helemaal weggespeeld werd, dat niet, maar Jan pakte wel mogelijkheden om op voorsprong te komen. In het eindspel kwam Roswitha dan ook te kort en Jan won de partij.

Evert Olthuis speelde tegen Harrie ten Cate en dat was een mooie pot. Evert ken tot dusverre best wel een goed seizoen en dan is Harrie een goede krachtmeting. Het spel was open maar fouten werden er niet gemaakt door de heren. Ook in het eindspel konden Evert en Harrie niet echt potten breken en dan kom je tot de conclusie dat het maar remise moet worden. Een net resultaat voor beide heren.

Tot slot speelden Andre Veneman en Gerjan Groot Baltink tegen elkaar en dat was ook een mooie wedstrijd. Niet te bang zijn, maar ook goed verdedigen, dat was het spel van de heren. Andre had in het middenspel en wat betere stand en lang leek het erop dat hij de partij zou winnen. Maar ja, dan moet je wel goed blijven doen en normaal gesproken kan Andre dat prima. Vanavond liep het anders, Gerjan zag in het eindspel wel de juiste zetten en ineens was het pats, pats, past en het was bekeken voor Andre. Gertjan speelde het mooie uit en ging er met de winst vandoor.

De uitslagen samengevat:

 • G. Bosch - A.J. Hakvoort 1-1
 • M. Dollen - E. Averesch 1-1
 • G.J. Klein Legtenberg - R. Langkamp 2-0
 • H. Woolderink - M. Groot Baltink 1-1
 • H. Pierik - A. Hofman 2-0
 • M. den Hartogh - H. Jansen 0-2
 • J. Oude Vrielink - R. Huisman 2-0
 • E. Olthuis - H. ten Cate 1-1
 • A. ​Veneman - G. Groot Baltink 0-2

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 577 punten uit 9 wedstrijden
 2. G. Bosch, 422 punten uit 9 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 347 punten uit 9 wedstrijden
 4. E. Veneman, 326 punten uit 7 wedstrijden
 5. R. Langkamp, 306 punten uit 9 wedstrijden
 6. M. Groot Baltink, 292 punten uit 9 wedstrijden
 7. H. Veneman, 275 punten uit 7 wedstrijden
 8. E. Averesch, 259 punten uit 9 wedstrijden
 9. H. Woolderink 250 punten uit 8 wedstrijden
 10. J. Veneman, 247 punten uit 7 wedstrijden
 11. G.J. Klein Legtenberg, 235 punten uit 9 wedstrijden
 12. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 13. M. Dollen 220 punten uit 7 wedstrijden
 14. H. Jansen, 217 punten uit 9 wedstijden
 15. F.J. Eggerink, 179 punten uit 4 wedstrijden
 16. H. ten Cate, 178 punten uit 9 wedstrijden
 17. J. Vos, 172 punten uit 5 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 153 punten uit 7 wedstrijden
 19. H. Pierik, 104 punten uit 6 wedstrijden
 20. R. Huisman, 86 punten uit 5 wedstrijden
 21. H. Smit, 74 punten uit 5 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 71 punten uit 4 wedstrijden
 23. P. van der Zwan, 68 punten uit 4 wedstrijden
 24. M. den Hartogh, 48 punten uit 4 wedstrijden
 25. A. Hofman, 36 punten uit 6 wedstrijden
 26. A. Veneman, 24 punten uit 4 wedstrijden

N.B. 

Er heeft een correctie op de puntentelling en aantal wedstrijden plaatsgevonden bij G.J. Klein Legtenberg en R. Huisman. Zij hebben namelijk allebei een keer gespeeld tegen A. Niekolaas, maar omdat hij heeft aangegeven geen lid te willen worden van de damclub hebben we de stand moeten bijwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten