donderdag 5 oktober 2023

'Het leven zuur maken...'

Deze avond zijn er 12 wedstrijden gespeeld, bijna een volle bak kan je zeggen. Er gebeurde genoeg op de 1.200 velden waarvan uw verslaggever deels getuige was, maar ook deels niet.

Mandrik speelde tegen Albert Hakvoort en dat is een stevige pot. Mandrik heeft een goede seizoenstart achter de rug en de vraag was of dit kon doorzetten tegen Albert. Het werd een mooie pot, maar Mandrik had het continue lastig. Albert had overal wel antwoord op of dwong Mandrik bepaalde zetten te doen. Gaandeweg het middenspel kwamen de stenen wat meer los te staan en dan moet je overal snel kunnen schakelen. Dat lukte Mandrik niet en Albert zag zijn kans schoon. Een fraaie slagzet leverde hem uiteindelijk de winst op.

Jan Veneman nam het op tegen Rein Langkamp, en Jan had geen fijne avond. Al snel in het spel blunderde hij en Rein kwam op dam. Dan loop je behoorlijk achter de feiten aan en Rein laat dan ook niet zomaar meer los. Uiteindelijk nekte het Jan dan ook en Rein ging er met de winst van door.

Henk Veneman mocht aantreden tegen Gert Jan Klein Legtenberg. Voor Henk is de start van het seizoen wat lastig begonnen terwijl die van Gert Jan was soepeler was. De wedstrijd was mooi, veel zetten en standen opbouwen. Alleen Henk ging dat iets beter af dan Gert Jan en uiteindelijk kwam Gert Jan dan ook in de problemen. Er zat dan ook niets anders op dan zijn meerdere te erkennen in Henk. 

Henk Woolderink en Martin Dollen speelden tegen elkaar en lang was het een open partij. Totdat Martin begon te ruilen, eerst links op het bord, toen rechts en daarna nog een keer links. Het leverde hem een steen winst op en doorbraak richting dam. Henk kon de doorbraak wel voorkomen, maar hij zag het helaas niet. Martin greep de kans met beide handen aan en drong door naar dam. De stand die daarna overbleef pakte niet gelukkig uit voor Henk en uiteindelijk won Martin dan ook de partij.

Andre Veneman nam het op tegen Freek Jan Eggerink en de heren zijn best wel aan elkaar gewaagd. Hoe de partij nou helemaal precies verliep is uw verslaggever onduidelijk, maar misschien dat Andre al met zijn gedachten bij de Military was.

Henk Smit speelde tegen Janet Vos en ja dat is ook zo'n partij die alle kanten op kan. Dat bleek deze avond ook wel want als Henk niet naar links was gegaan, maar naar rechts dat had Janet waarschijnlijk de wedstrijd niet gewonnen. Maar ja, nakaarten is makkelijk, je moet het allemaal maar zien tijdens de partij. Soms lukt dat, soms lukt dat niet. Volgende keer een nieuwe kans Henk.

Harrie Pierik en Jan Oude Vrielink traden tegen elkaar aan en het werd een gezellige pot. Lekker dammen, een praatje maken en elkaar proberen het leven zuur te maken op het dambord. Maar al die ingrediƫnten hadden niet tot gevolg dat er een winnaar uit de bus kwam. De punten werden gedeeld en beiden waren er tevreden mee.

Gerrit Bosch mocht het opnemen tegen Harrie ten Cate en Gerrit heeft een goede start van het seizoen. De lastigste tegenstanders heeft hij tot nu toe nog kunnen ontlopen, maar hij doet lekker mee. Als snel in de wedstrijd tegen Harrie viel het woordje 'bomzetje'. Dat betekent niet veel goeds en Harrie liep achter de feiten aan. En tegen Gerrit is het dan een lastig verhaal. Harrie speelde wel door, maar Gerrit kreeg steeds meer grip op de partij en won uiteindelijk dan ook.

Adriaan Hofman speelde tegen Evert Averesch en er was lang rust in de partij. Evert speelt op zijn gemak de wedstrijd en Adriaan moest daar wel in mee gaan. Daardoor werd er meer nagedacht over de zetten. Allemaal goede ontwikkelingen voor Adriaan, maar goed Evert is niet van gisteren en uiteindelijk kwam hij op voorsprong. Die gaf hij niet meer uit handen en won dan ook de partij.

Pascal van der Zwan nam het op tegen Gerjan Groot Baltink. Het leverde een leuk wedstrijd op waar beide heren goed hun best deden. Gaandeweg het spel leek Pascal wat beter te staan, maar dat is later makkelijk zeggen vanaf de zijlijn. De heren kwamen elkaar in het eindspel tegen maar het leverde geen winnaar op. De punten werden gedeeld en ze konden rustig bij elkaar in de auto stappen.

Tot slot speelde Eddy Veneman een simultaanwedstrijd tegen Evert Olthuis en Hennie Jansen. Daar moet je dan wel even goed voor gaan zitten, want de heren waren erop gebrand om het Eddy moeilijk te maken en nog meer, te winnen. Allereest de wedstrijd tegen Evert. Lang ging het gelijk op en ziet hij alles wel, maar soms lijkt de concentratie en het doorzien van het spel wat weg te zakken en dan wordt er een foutje gemaakt. Eddy was Evert dankbaar, want het gaf hem wat lucht op de beide borden. In het eindspel kon Evert geen potten breken en hij verloor dan ook de wedstrijd.

De andere partij van Eddy was minstens net zo lastig en Eddy kon vanaf het middenspel zijn focus volledig richten op deze wedstrijd. Hennie was daar niet zo blij mee, maar er was geen weg terug. De stand was nog gelijk en het kon alle kanten op, maar in richting het eindspel had Eddy wat meer overzicht en Hennie kwam langzaam maar zeker meer in de problemen. En dan kom je op zo'n punt uit dat je het niet meer kunt voorkomen. De winst ging dan ook uiteindelijk naar Eddy.

De uitslagen samengevat:

 • M. Groot Baltink - A.J. Hakvoort 0-2
 • J. Veneman - R. Langkamp 0-2
 • H. Veneman - G.J. Klein Legtenberg 2-0
 • H. Woolderink - M. Dollen 0-2
 • A. Veneman - F.J. Eggerink 0-2
 • H. Smit - J. Vos 0-2
 • H. Pierik - J. Oude Vrielink 1-1
 • G. Bosch - H. ten Cate 2-0
 • A. Hofman - E. Averesch 0-2
 • P. v/d Zwan - G. Groot Baltink 1-1
 • E. Veneman - E. Olthuis 2-0
 • E. Veneman - H. Jansen 2-0

De stand op de ranglijst is als volgt:

 1. A.J. Hakvoort, 362 punten uit 5 wedstrijden
 2. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 3. G. Bosch, 216 punten uit 5 wedstrijden
 4. J. Veneman, 198 punten uit 4 wedstrijden
 5. M. Groot Baltink, 174 punten uit 5 wedstrijden
 6. J. Vos, 172 punten uit 5 wedstrijden
 7. J. Oude Vrielink, 169 punten uit 5 wedstrijden
 8. E. Veneman, 168 punten uit 4 wedstrijden
 9. R. Langkamp, 162 punten uit 5 wedstrijden
 10. M. Dollen, 148 punten uit 4 wedstrijden
 11. H. Woolderink, 139 punten uit 4 wedstrijden
 12. H. Jansen, 123 punten uit 5 wedstrijden
 13. E. Averesch, 122 punten uit 5 wedstrijden
 14. H. Veneman, 121 punten uit 4 wedstrijden
 15. G.J. Klein Legtenberg, 100 punten uit 5 wedstrijden
 16. H. ten Cate, 81 punten uit 5 wedstrijden
 17. F.J. Eggerink, 73 punten uit 2 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 64 punten uit 4 wedstrijden
 19. H. Smit, 58 punten uit 2 wedstrijden
 20. P. van der Zwan, 56 punten uit 2 wedstrijden
 21. H. Pierik, 56 punten uit 3 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 23 punten uit 2 wedstrijden
 23. A. Veneman, 12 punten uit 2 wedstrijden
 24. A. Hofman, 12 punten uit 2 wedstrijden
 25. M. den Hartogh, 8 punten uit 2 wedstrijden
 26. J. Huisman, 8 punten uit 2 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten