donderdag 12 oktober 2023

'Het is maar een spelletje'

Deze avond mochten we weer een potentieel nieuw lid verwelkomen, namelijk Alwin Niekolaas, en daarmee komen we dan op 3 nieuwe leden voor dit jaar. Een totaal van 27 leden, een supermooi aantal waar we erg blij mee zijn.

Jan Veneman speelde tegen Albert Hakvoort en beide heren kennen een goede start van het seizoen, maar tegen Albert is het altijd lastig. Jan ging er dan ook maar goed voor zitten. Het hielp hem maar een paar zetten want als snel in de partij liep hij achter de feiten aan. Met een redelijk traditionele slagzet kwam Albert op een schijf voorsprong. Dat heb je algemeen gezegd liever niet, maar helemaal niet tegen Albert. Maar goed 'het is maar een spelletje' en het betekent zeker nog geen verloren partij en Jan damde dan ook stug door.  Alleen in het eindspel kwam Jan steeds meer in de problemen, en dan mis je de schijf wel. Het kwam dan ook niet meer goed en Albert won de wedstrijd.

Martin Dollen en Mandrik Groot Baltink namen het tegen elkaar op en dat resulteerde in een fraaie pot. Het ging gelijk op en lang was er niet wat aan de hand. In het middenspel was Martin wat te enthousiast en schoof iets te ver op. Het kostte hem een schijf en verlies was aanstaande. Mandrik drukte alleen niet door en liet Martin ontsnappen. Het resulteerde in een remise. 

Gert Jan Klein Legtenberg nam het deze avond op tegen Eddy Veneman en Alwin Niekolaas. In de partij tegen Eddy ging het lang goed, maar Eddy is dit jaar ook bezit met een straffe score. Hij kon Gert Jan de baas en won, ietwat verrast, de partij. De partij van Gert Jan tegen Alwin was van een ander kaliber, maar zeker geen vluggertje. Alwin nam de tijd om de zetten te overdenken. Dat leverde een mooie rustige partij op en ondanks dat Gert Jan dan wel op voorsprong kwam en ook won, was het zeker geen makkie. We gaan kijken hoe Alwin zich de komende wedstrijden houdt.

Rein Langkamp mocht aantreden tegen Henk Woolderink en ondanks dat de heren elkaar al jaren kennen weten ze elkaar toch steeds weer te verrassen. Lang was de partij in evenwicht, maar gaandeweg kreeg Rein meer grip op Henk en het leek er dan ook op dat hij ging winnen. Henk speelde alleen even voor Houdini en wist miraculeus te optsnappen waardoor hij er toch nog een remise uit kon slepen.

Evert Olthuis en Evert Aversch namen het tegen elkaar op en dat kon maar één ding betekenen: Evert zou er met de punten van door gaan. In een enerverende pot was Evert Olthuis dit keer scherp tot het einde. Hij kon Evert Averesch op de pijnbank leggen en trok vakkundig te winst naar zich toe. Een nette prestatie voor Evert Olthuis.

Harry ten Cate mocht aantreden tegen Adriaan Hofman en Harrie is de rust zelve. Dat leidde er toe dat Adriaan ook moest nadenken en daardoor bleef sneldammen uit. In het middenspel kwam Harrie wel op twee schijven voorsprong en uiteindelijk won hij ook wel de partij, maar het was toen al wel later op de avond en beiden hadden leuk gedamd.

Gerrit Bosch speelde tegen Harrie Pierik en Gerrit had weer een bomsetje in petto deze avond. Natuurlijk kan hij dat niet afwingen, maar als het lukt dan is dat natuurlijk wel lekker. Harrie liep achter de feiten aan en met een achterstand verder tegen Gerrit is een lastig uitgangspunt. Het kwam dan ook uiteindelijk niet goed en Gerrit kon de winst naar zich toe trekken en zet daarmee een goede serie voort.

Hennie Jansen nam het op tegen Gerjan Groot Baltink, maar het verschil in damervaring is groot. Toch hoeft dat geen belemmering te zijn, want bij dammen is alles mogelijk en is niets onmogelijk. Helaas ging dat deze avond niet op voor Gertjan en ondanks dat hij een mooie wedstijd speelde kon hij geen potten breken tegen Hennie. Het leverde een leuke avond op dit niet al om 21.00 uur afgelopen was.

Pascal van der Zwan en Roswitha Huisman testten de krachten tegen elkaar en beide zijn redelijk blank in het dammen. Dat resulteerde in een mooie, enigszins knotsgekke, partij waar het alle kanten op ging. De uitslag was dan ook lang nog niet duidelijk. In het eindspel was het Roswitha die de stoute schoenen aan trok en het initiatief nam. Het leverde haar de winst als beloning op.

De uitslagen samengevat:

 • J. Veneman - A.J. Hakvoort 0-2
 • M. Dollen - M. Groot Baltink 1-1
 • E. Veneman - G.J. Klein Legtenberg 2-0
 • A. Niekolaas - G.J. Klein Legtenberg 0-2
 • R. Langkamp - H. Woolderink 1-1
 • E. Olthuis - E. Averesch 2-0
 • H. ten Cate - A. Hofman 2-0
 • G. Bosch - H. Pierik 2-0
 • H. Jansen - G. Groot Baltink 2-0
 • J. Oude Vrielink - H. Smit 2-0
 • P. v/d Zwan - R. Huisman 0-2

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 426 punten uit 6 wedstrijden
 2. G. Bosch, 266 punten uit 6 wedstrijden
 3. E. Veneman, 236 punten uit 5 wedstrijden
 4. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 221 punten uit 6 wedstrijden
 6. M. Groot Baltink, 213 punten uit 6 wedstrijden
 7. J. Veneman, 210 punten uit 5 wedstrijden
 8. R. Langkamp, 195 punten uit 6 wedstrijden
 9. M. Dollen, 179 punten uit 5 wedstrijden
 10. H. Woolderink, 175 punten uit 5 wedstrijden
 11. J. Vos, 172 punten uit 5 wedstrijden
 12. H. Jansen, 163 punten uit 6 wedstrijden
 13. G.J. Klein Legtenberg, 140 punten uit 7 wedstrijden
 14. E. Averesch, 126 punten uit 6 wedstijden
 15. E. Olthuis, 122 punten uit 5 wedstrijden
 16. H. Veneman, 121 punten uit 4 wedstrijden
 17. H. ten Cate, 117 punten uit 6 wedstrijden
 18. F.J. Eggerink, 73 punten uit 2 wedstrijden
 19. H. Smit, 62 punten uit 3 wedstrijden
 20. P. v/d Zwan, 60 punten uit 3 wedstrijden
 21. H. Pierik, 60 punten uit 4 wedstrijden
 22. R. Huisman, 38 punten uit 3 wedstrijden
 23. G. Groot Baltink, 27 punten uit 3 wedstrijden
 24. A. Hofman, 20 punten uit 3 wedstrijden
 25. A. Veneman, 12 punten uit 2 wedstrijden
 26. M. den Hartogh, 8 punten uit 2 wedstrijden
 27. A. Niekolaas, 4 punten uit 1 wedstrijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten