donderdag 28 september 2023

'Een portie klappen.....'

Vanavond is ronde 4 gespeeld en op tafel 1, bord 1 werd een belangrijke wedstrijd gespeeld. Albert Hakvoort mocht het opnemen tegen Rein Langkamp en dan weer je het wel, eerst wat praatjes maar dan komt de stilte wel. In opperste concentratie werden de zetten voorzichtig afgewogen. Lang ging het dan ook gelijk op, maar een misstap zou al snel verlies betekenen. Dat gebeurde niet en dan komt het op het eindspel aan. Beide heren hoef je daar niet wat over bij te leren, maar Albert was deze avond wat gewiekster dan Rein en trok vakkundig de winst naar zich toe.

Martin Dollen en Gert Jan Klein Legtenberg speelden tegen elkaar en in een vermakelijk pot was men aan elkaar gewaagd. Dat resulteerde in een open opbouw met de nodige valstrikken en lokzetjes tot gevolg. Maar zowel Martin als Gert Jan maakten geen misstappen en richting het eindspel vond Gert Jan het wel genoeg. Hij zag zijn kans om door te breken naar dam, maar ook Martin kon, zij het met een schijf achterstand, doordringen naar dam. De stand die overbleef was volgens de heren reden om er remise van te maken.

Henk Veneman mocht aantreden tegen Henk Woolderink en ook dit was een mooie pot. Evenwicht was lang het codewoord in het spel, totdat Henk Veneman iets te enthousiast werd en Henk Woolderink maar zijn stoute schoenen aan trok. Het leverde een schijf voorsprong op voor Henk Woolderink, maar vergat daarna om wat meer door te drukken. Daardoor kreeg Henk Veneman wat lucht en zowaar kreeg hij de kans om de achterstand weer in te lopen. Het eindspel leverde dan ook een remise op.

Janet Vos nam het op tegen Jan Veneman, maar Janet was er deze avond niet bij met de gedachten. Al snel in de wedstrijd kwam ze op 2 schijven achterstand en dan kun je best zeggen dat je achter de feiten aan loopt. Jan liet het niet tot verrassingen komen en speelde de partij zakelijk uit met winst tot gevolg. Een wedstrijd om snel te vergeten voor Janet.

Evert Averesch en Hennie Jansen zaten deze avond tegenover elkaar en alhoewel de heren elkaar al tientallen jaren kennen levert het vanavond toch nog weer verrassingen op. Evert speelde zoals altijd ontspannen en Hennie weet dat het listig dammen is tegen Evert. Lang was er niets aan de hand, maar op een gegeven moment had Evert een verrassing in petto, Hennie zat niet genoeg op te letten en kreeg figuurlijk een 'portie klappen' van Evert. Dat kwam Hennie niet meer te boven en er zat dan ook niets anders op dan zijn verlies te erkennen. Evert zat genoegzaam op zijn stoel te genieten van het moment......

Freddy Niezink speelde een simultaanwedstrijd tegen Mandrik Groot Baltink en Evert Olthuis. Dat betekende dat Freddy alle zeilen moest bijzetten om overzicht te houden op de 200 velden. Als we dan naar het resultaat kijken dat ging hem dat niet slecht af maar goed zover zijn we nog niet. Tegen Evert was het een leuke wedstijd, het ging lang gelijk op en echte fouten werden er niet gemaakt. Naarmate er meer stenen van het bord verdwenen kwam er ook meer ruimte tussen de stenen en dan is Freddy op zijn best. Het duurde dan ook niet lang voordat hij met een mooie slagzet dwars over het bord ging.  Er was daarna geen redden meer aan voor Evert en Freddy won dan ook deze partij. Tegen Mandrik was het andere koek, want in een stugge wedstrijd was het zoeken naar de juiste zetten. Mandrik heeft ambities en dat laat hij zien. Freddy moest constant schakelen, niet te verwarren met schaken, om Mandrik in toom te houden. Langzaam maar kwam ze dichter bij elkaar en dan kom het vaak aan op tempo's hebben. Die had Freddy wat meer dan Mandrik en Mandrik liep zich stuk op de verdediging van Freddy. Hij kon dan ook niets anders doen dan opgeven. 

Jan Oude Vrielink speelde tegen Gerrit Bosch en dat zijn twee taaie heren. In vermakelijk spel werd er met passie gedamd. Het leverde een mooie stand op, maar Gerrit had de boel net even wat beter voor elkaar. Hij kon een doorbraak forceren en Jan kon daar onvoldoende op reageren. Het duurde daarna dan ook niet lang voordat Jan op gaf. 

Harrie ten Cate en Gerjan Groot Baltink namen het tegen elkaar op en Harrie heeft al wat meer 'vlieguren' dan Gerjan. Lang was er niets aan de hand en was het een mooie pot, maar Harrie zag in het middenspel zijn kans schoon om op twee schijven voorsprong te komen. Gerjan wist daarna al wel wat de uitslag zou worden, maar opgeven kan altijd nog. Je weet maar nooit en dat is een goede instelling. Harrie kon wat makkelijker schuiven dat Gerjan en in het eindspel wist hij dan ook uiteindelijk Gerjan wel te verschalken.

De uitslagen samengevat:

 • A.J. Hakvoort  - R. Langkamp 2-0
 • M. Dollen - G.J. Klein Legtenberg 1-1
 • H. Veneman - H. Woolderink 1-1
 • J. Vos - J. Veneman 0-2
 • E. Averesch - H. Jansen 2-0
 • F. Niezink - M. Groot Baltink 2-0
 • F. Niezink - E. Olthuis 2-0
 • J. Oude Vrielink - G. Bosch 0-2
 • H. ten Cate - G. Groot Baltink 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 300 punten uit 4 wedstrijden
 2. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 3. J. Veneman, 186 punten uit 3 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 162 punten uit 4 wedstrijden
 5. G. Bosch, 162 punten uit 4 wedstrijden
 6. J. Oude Vrielink, 144 punten uit 4 wedstrijden
 7. H. Woolderink, 127 punten uit 3 wedstrijden
 8. J. Vos, 120 punten uit 4 wedstrijden
 9. H. Jansen, 111 punten uit 4 wedstrijden
 10. R. Langkamp 98 punten uit 4 wedstrijden
 11. G.J. Klein Legtenberg, 88 punten uit 4 wedstrijden
 12. E. Averesch, 86 punten uit 4 wedstrijden
 13. M. Dollen, 82 punten uit 3 wedstrijden
 14. H. ten Cate, 77 punten uit 4 wedstrijden
 15. E. Veneman, 74 punten uit 2 wedstrijden
 16. H. Veneman, 53 punten uit 3 wedstrijden
 17. E. Olthuis, 52 punten uit 3 wedstrijden
 18. H. Smit, 50 punten uit 1 wedstrijd
 19. P. van der Zwan, 36 punten uit 1 wedstrijd
 20. H. Pierik, 35 punten uit 2 wedstrijden
 21. F.J. Eggerink, 29 punten uit 1 wedstrijd
 22. G. Groot Baltink, 8 punten uit 1 wedstrijd
 23. M. den Hartogh, 8 punten uit 2 wedstrijden
 24. J. Huisman 8 punten uit 2 wedstrijden
 25. A. Veneman, 4 punten uit 1 wedstrijd
 26. A. Hofman, 4 punten uit 1 wedstrijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten