woensdag 18 oktober 2023

Dammen is een echte sport ... kom maar eens kijken!

Afgelopen dinsdag 17 oktober al weer de 7e clubavond van dit seizoen. Damclub Wierden blijft een groeiende vereniging getuige de 27 mensen die op papier staan. Een goede ontwikkeling immers de hersenen trainen houd je gezond. En dat maakt dammen als denksport wel degelijk een sport. Jammer dat niet iedereen dat zo ervaart ...

Onze nieuwe aanwinsten Huisman en Niekolaas mochten de degens kruisen. De plaatselijke verslaggever die werd ingevlogen omdat de huisverslaggever ten gevolge van een kuchje afwezig was kan de sterkte van deze spelers nog niet inschatten. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Huisman en deze telt. De andere wedstrijden zijn om de bekende keizers baard maar dienen wel als training met als doel een mooie damcarriere.

Nog een aanwinst voor Wierden is dammer Gerrit Bosch. Na diverse verenigingen nu in Wierden aan beland en hiervan kent uw verslaggever de sterkte wel. Een sterke aanwinst voor Wierden. Dat de overwinning tegen Henk Smit vanzelfsprekend lijkt was het niet. Speler Smit zag een - na een damdoorbraak van Bosch - damdoorbraak over het hoofd. Beide spelers hadden dit niet gezien maar in het naspel kwam deze er wel degelijk uit. Maar naspelen telt niet en dus ging de overwinning naar Bosch.

Dan een Rijssens onderonsje. Mandrik Groot Baltink tegen Rein Langkamp. Beide spelers zijn aan elkaar gewaagd en dat liet de wedstrijd ook wel zien. Maar dan het bekende eindspelletje ... En daarin was Langkamp net iets gehaaider. Waar een gelijkspel iets meer de verhouding weergaf won Langkamp toch. De ervaring zullen we maar zeggen.

Twee senioren tegen elkaar: Henk Woolderink tegen Jan Veneman. Goed aan elkaar gewaagd maar op het moment dat Veneman de gevleugelde uitsspraak doet: ik zie het niet meer ... welnu wapen u dan. Iets met zand in de ogen strooien zullen we maar zeggen en Woolderink was op zijn hoede met remise tot gevolg.

Nog zo'n  oude rot in het vak: Evert Averesch tegen junior (...) Andre Veneman. Een leuke wedstrijd waarin het alle kanten op kan maar Averesch liet zijn ervaring spreken. Een overwinning tot gevolg maar Veneman is zeker op de goede weg.

Harrie ten Cate tegen Freek Jan Eggerink. Nog zo'n wedstrijd van ervaring tegen beginner met wat ervaring. Eggerink kon in het middenspel een steen winst halen en dat zag hij na enig nadenken ook. Vervolgens kon hij de winst naar zich toe trekken. Nog zo'n speler met potentie! Wordt ook wel iets van verwacht zo hoorde uw verslaggever ...

Henk Veneman kon aan de bak met een simultaan tegen de heren Eddy Veneman en Henny Jansen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave tegen deze twee door de wol geverfde dammers. Toch kon Henk deze wedstrijden winnend afsluiten en dat is een mooie prestatie.

Twee aanstormde talenten dan: Marinus den Hartogh tegen Adriaan Hofman. Een half uur na begin was de wedstrijd al afgelopen. Uw verslaggever kon het allemaal niet zo snel bijbenen. Maar een ding is zeker: de nabespreking duurde langer en toen kwamen er allelei mooie slagzetten tevoorschijn. Volgende wedstrijd wordt deze tijd gebruikt tijdens de wedstrijd; krijg je een nog mooiere partij en misschien een andere uitslag.

Jan Oude Vrielink uit een naburige stad tegen Evert Olthuis. Samengevat maakte Oude Vrielink gehakt van Olthuis. Een waar slagveld en Olthuis had het nakijken. In plaats van gehakt van maken is gehakt nuttigen tijdens de derde helft een mooiere bezigheid of toch niet ... In ieder geval heeft Oude Vrielink snode plannen gezien de ranglijst op dit moment.

Tenslotte de huidige kampioen Albert Hakvoort tegen Gert Jan Klein Legtenberg. Een mooie partij waarin beide heren goed aan elkaar gewaagd waren. En ook dan komt het aan op de langste adem. Misschien werd Klein Legtenberg wat beinvloed door datgene wat voor de wedstrijd plaats vond, dat is uw verslaggever niet duidelijk. Feit is wel dat een opsluiting eindigde in de overwinning voor Hakvoort. 

De uitslagen samengevat:

 • G.J. Klein Legtenberg – A.J. Hakvoort 0-2
 • M. Groot Baltink – R. Langkamp 0-2
 • H. Woolderink – J. Veneman 1-1
 • E. Averesch – A. Veneman 2-0
 • H. ten Cate – F.J. Eggerink 0-2
 • H. Smit – G. Bosch 0-2
 • H. Jansen – H. Veneman 0-2 
 • E. Veneman – H. Veneman 0-2
 • M. den Hartogh – A. Hofman 2-0
 • J. Oude Vrielink – E. Olthuis 2-0
 • R. Huisman – A. Niekolaas 2-0

De nieuwe stand:

 1. A.J. Hakvoort, 494 punten uit 7 wedstrijden
 2. G. Bosch, 318 punten uit 7 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 267 punten uit 7 wedstrijden
 4. R. Langkamp, 257 punten uit 7 wedstrijden
 5. E. Veneman, 248 punten uit 6 wedstrijden
 6. J. Veneman, 243 punten uit 6 wedstrijden
 7. H. Veneman, 239 punten uit 6 wedstrijden
 8. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 9. M. Groot Baltink, 225 punten uit 7 wedstrijden
 10. H. Woolderink, 207 punten uit 6 wedstrijden
 11. M. Dollen, 179 punten uit 5 wedstrijden
 12. H. Jansen, 175 punten uit 7 wedstrijden
 13. J. Vos, 172 punten uit 5 wedstrijden
 14. E. Averesch, 170 punten uit 7 wedstrijden
 15. G.J. Klein Legtenberg, 152 punten uit 8 wedstrijden
 16. F.J. Eggerink, 127 punten uit 3 wedstrijden
 17. E. Olthuis, 126 punten uit 6 wedstrijden
 18. H. ten Cate, 125 punten uit 7 wedstrijden
 19. H. Smit, 66 punten uit 4 wedstrijden
 20. R. Huisman, 66 punten uit 4 wedstrijden
 21. P. van der Zwan, 60 punten uit 3 wedstrijden
 22. H. Pierik, 60 punten uit 4 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 44 punten uit 3 wedstrijden
 24. G. Groot Baltink, 27 punten uit 3 wedstrijden
 25. A. Hofman, 24 punten uit 4 wedstrijden
 26. A. Veneman, 20 punten uit 3 wedstrijden
 27. A. Niekolaas, 8 punten uit 2 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten