donderdag 21 september 2023

"Dammen is geen voetbal"

Volle bak deze avond en met 12 wedstrijden is het als verslaggever niet makkelijk om bij elke wedstrijd even goed mee te kijken. Wel kan algemeen gezegd worden dat er met hart en ziel gespeeld werd op de meeste borden en dat leverde mooie wedstrijden op. Er hing alleen wel wat in de lucht, want er was ook voetbal en dat had her en der wel invloed op partijen. 

Albert Hakvoort mocht het opnemen tegen Henk Veneman en dat is een pittige pot. Hard tegen hard, niet te veel afruilen en lang nadenken. Alleen tikt de klok wel door en om tijd te vergaren moet je zetten doen. Henk begon in het middenspel maar her en der wat af te ruilen om wat openheid in het spel te krijgen. Dat lukte, maar niet lang daarna was het zo open dat Albert met een fraaie en diepdoordachte slagzet doordrong naar dam. Er bleven niet veel stenen meer over en de positie van Henk was zo zwak geworden dat hij met tegenzin opgaf.

Rein Langkamp en Martin Dollen speelden tegen elkaar en Martin weet dat Rein een lastige dammer is. Ervaring overheerst bij Rein en meestal probeert hij over de flanken te spelen. Zo ook vanavond, maar het koste hem het nodige afruilen om enigszins uit te komen waar hij wilde. Het middenspel lag daardoor redelijk open, maar Martin kreeg er niet genoeg vat op om door te breken. In het eindspel werd het dan ook al snel duidelijk dat het een remise zou worden en zo kwamen de heren het ook overeen.

Janet Vos trad aan tegen Henk Woolderink en uw verslaggever heeft niet veel meegekregen van de pot. Oké, wel concludeerde hij een aantal keren dat het best wel gelijk op ging, maar tegen Henk moet je niet van gisteren zijn. Wat er uiteindelijk misging is niet duidelijk bij uw verslaggever, wel was het feit dat Henk de wedstrijd won.

Eddy Veneman speelde tegen Freddy Niezink en dat zijn ook twee taaie klanten hoor. Freddy speelt wat meer bevlogen en tactisch, Eddy daarentegen speelt wat meer behouden en probeerde te overleven. Deze avond had Freddy het niet altijd even makkelijk en het leek er zelfs op dat hij uiteindelijk met een remisespel ook nog ontsnapte. Eddy had meer kunnen doordrukken, maar dat is makkelijk zeggen achteraf. Remise was een prima uitslag tegen een ex-kampioen van Wierden.

Gert Jan Klein Legtenberg nam het op tegen Mandrik Groot Baltink en Gert Jan kent een wat moeilijke start en sprokkelde wat lastig punten bij elkaar. Mandrik startte dit jaar uitstekend met een winst, maar afgelopen week was het bagger. Maar goed, aan het begin hebben de heren evenveel kansen en het kan alle kanten op. Mandrik speelde fel en Gert Jan moest vaker reageren dan dat hij wilde. Het leverde een aangename pot op maar uiteindelijk moest Gert Jan toch zijn meerdere erkennen in Mandrik en verloor de wedstrijd.

Freek Jan Eggerink mocht spelen tegen Evert Averesch en de heren maakten er een mooie wedstrijd van. Geen gedoe, niet moeilijk doen, gewoon leuk dammen. Natuurlijk wilden ze beiden winnen, maar dat gaat nu eenmaal niet. Geen van hen maakten echt fouten en ja dan wint er ook niemand. Tevreden kwamen ze uiteindelijk remise overeen. 

Harry ten Cate en Hennie Jansen speelden tegen elkaar en Harrie voorzag een moeilijke wedstrijd. Uw verslaggever gaf aan dat hij zijn tegenstander best wel kon hebben, maar ergens had Harrie toch een glazen bol. De keren dat uw verslaggever ging kijken was er eigenlijk niet wat aan de hand, maar zo ineens was het voorbij. Oké, dat ineens duurde wel een drie kwartier, maar het plot weten alleen Harrie en Hennie. De uitslag was wel duidelijk, Hennie had gewonnen. 

Andre Veneman en Jan Oude Vrielink traden tegen elkaar aan en Jan zei nog voor de partij: als Andre een goede dag heeft, dan is dat een listige tegenstander. Maar deze avond was Andre niet zo scherp, Jan kon zijn spel spelen en Andre legde hem niet het vuur aan de schenen. De partij verliep dan ook best wel vlot, met als eindresultaat dat Jan er met de punten vandoor ging. Met deze score staat Jan zowaar op de derde plek in de ranglijst en we moeten maar eens kijken waar dat toe zal leiden..... Wellicht aspiraties voor Jan, ach iedereen zou het hem gunnen.

Mevrouw Huisman (sorry, helemaal vergeten haar voornaam nu te vragen) mocht het opnemen tegen Evert Olthuis en gelet op de vorige partij van haar tegen Hennie Jansen kon het wel een mooie wedstrijd worden. Lang was er dan ook niet wat aan de hand, maar even een vergeten momentje wie er nu voor gaat bij damslag of steenslag nekte haar. Evert had het voordeel en kon de winst in de partij naar zich toe trekken.

Harrie Pierik speelde tegen Henk Smit en dit was een fraaie pot. Lekker fel tegen elkaar en geen strobreed toegeven. Het leverde lang een gelijke stand op, maar gaandeweg de pot kreeg Henk zijn kans. Hij legde Harrie op de pijnbank door met een fraaie slagslag er een hele boel stenen van het bord af te vegen. Harrie had het nakijken en kon al snel daarna niets anders dan concluderen dat het een verliespartij was voor hem. Met deze winst van Henk start hij ook dit seizoen weer lekker.

Gerrit Bosch nam het op tegen Marinus den Hartogh, maar het was een vlug potje. Gerrit speelde een hoog tempo en Marinus ging daar enigszins in mee. Het leverde Gerrit al een voordeel op in de wedstrijd en Marinus had daarna steeds minder in te brengen. Nog voor half tien was de partij al ten einde en Gerrit kon een winstpartij opschrijven. 

Tot slot speelden Adriaan Hofman en Pascal van der Zwan tegen elkaar en toen uw verslaggever een aantal keren ging kijken stonden er bijna alle stenen nog op het bord. Daarna ging het ineens vliegensvlug en binnen de kortste keren waren alle stenen verdwenen. Pascal hield er alleen wat meer over dan Adriaan en won dan ook de partij, maar hoe dit zo razends vlug kon gebeuren is uw verslaggever nog steeds een raadsel. Maar goed, zolang de heren het zelf maar wel weten dan is het prima.

De uitslagen samengevat:

 • A.J. ​Hakvoort - H. Veneman 2-0
 • R. Langkamp - M. Dollen 1-1
 • J. Vos - H. Woolderink 0-2
 • E. Veneman - F. Niezink 1-1
 • G.J. Klein Legtenberg - M. Groot Baltink 0-2
 • F.J. Eggerink - E. Averesch 1-1
 • H. ten Cate - H. Jansen 0-2
 • A. Veneman - J. Oude Vrielink 0-2
 • J. Huisman - E. Olthuis 0-2
 • H. Pierik - H. Smit 0-2
 • G. Bosch - M. den Hartogh 2-0
 • A. Hofman - P. van der Zwan 0-2

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 228 punten uit 3 wedstrijden
 2. M. Groot Baltink, 150 punten uit 3 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 140 punten uit 3 wedstrijden
 4. J. Veneman, 130 punten uit 2 wedstrijden
 5. G. Bosch, 120 punten uit 3 wedstrijden
 6. F. Niezink, 119 punten uit 3 wedstrijden
 7. J. Vos, 112 punten uit 3 wedstrijden
 8. H. Jansen, 103 punten uit 3 wedstrijden
 9. H. Woolderink, 90 punten uit 2 wedstrijden
 10. R. Langkamp, 86 punten uit 3 wedstrijden
 11. E. Veneman, 74 punten uit 2 wedstrijden
 12. H. Smit, 50 punten uit 1 wedstrijd
 13. G.J. Klein Legtenberg, 49 punten uit 3 wedstrijden
 14. M. Dollen, 49 punten uit 2 wedstrijden
 15. E. Olthuis, 40 punten uit 2 wedstrijden
 16. E. Averesch, 38 punten uit 3 wedstrijden
 17. H. ten Cate, 37 punten uit 3 wedstrijden
 18. P. van der Zwan, 36 punten uit 1 wedstrijd
 19. H. Pierik, 35 punten uit 2 wedstrijden
 20. F.J. Eggerink, 29 punten uit 1 wedstrijd
 21. H. Veneman, 20 punten uit 2 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 8 punten uit 2 wedstrijden
 23. J. Huisman, 8 punten uit 2 wedstrijden
 24. A. Veneman, 4 punten uit 1 wedstrijd
 25. A. Hofman, 4 punten uit 1 wedstrijd
 26. G. Groot Baltink, 0 punten uit 0 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten