donderdag 13 april 2023

'Strijd om de prijzen'....

Mandrik Groot Baltink speelde tegen Henk Veneman en de partij ontplooide zich tot een uiterst ingewikkelde stand. Mandrik kwam in het middenspel wel op voorsprong, maar hij kon dat niet voldoende blijven verdedigen. Henk kwam weer langszij en de stand die daarna overbleef was in het voordeel van Henk. Mandrik stond op nagenoeg alle posities zodanig vast dat schuiven direct op achterstand komen betekende. Henk wachtte het allemaal rustig af en Mandrik moets op een geven moment wel. Henk sloeg daarna toe en trok de winst naar zich toe.

Martin Dollen nam het op tegen Evert Olthuis en het werd een vlotte partij. Niet dat er direct zodanige dingen gebeurden waardoor de wedstrijd al na 3 zetten voorbij was, nee het speeltempo lag hoog. De wedstrijd werd dan ook vlot opgebouwd, maar in het middenspel schoof Evert iets te vlot. Martin haalde er met een fraaie slagzet dam uit. Evert kon de dam vastzetten, maar hem ook niet afnemen. Dan is het afwachten en op een gegeven moment begon Martin de boel op te brengen. De dam kwam los en Martin sloeg rond. De partij die daarna overbleef was niet meer wat voor Evert en hij gaf dan ook zijn verlies toe. 

Jan Oude Vrielink mocht aantreden tegen Janet Vos en al vlot in de partij kwam Jan op een schijf voorsprong. Janet moest aan de bak en in het middenspel zag ze haar kans schoon om de schijf weer terug te pakken. Met een gelijke stand werd het middenspel uitgespeeld en kon het eindspel beginnen. Jan had het al lang gezien, dit zou een remise worden, maar Janet vond de stand nog te mooi om daar aan toe te geven en uw verslaggever begrijpt dat. Maar Jan kreeg toch gelijk en het werd een remise.

Albert Hakvoort en Henk Woolderink speelden tegen elkaar en dat werd een zeer mooie en goede partij. Henk speelde voor wat hij waard was en Albert kon alleen maar antwoorden door te anticiperen. Het verschil werd dan ook erg lang niet gemaakt in de partij. Het eindspel moest dan het verschil maar brengen en Albert nam te gok. Een schijf werd weggegeven en de weg was vrij om naar dam te lopen. Henk kon er na dat offer van Albert direct remise van maken, maar hij zag het jammerlijk niet. In een uiterste poging van Henk om ook dam te halen bleef er een 4 om 1 stand over en dan is het wachten op de genadeklap. Dat gebeurde dan ook en Albert won de partij.

Gert Jan Klein Legtenberg nam het op tegen Freek Jan Eggerink en lang ging het gelijk op. Er werd niet veel afgeruild en dat leverde een stand dicht tegen elkaar op. Dan is het afwachten wie er durft te beginnen met afruilen en wie het slachtoffer van de stand wordt. Freek Jan werd dat slachtoffer, want Gert Jan kwam met een mooie slagzet op dam. Freek Jan trok de stoute schoenen aan en met een paar schijven geven kwam hij ook op dam, alleen de achterstand in schijven was te groot. Gert Jan begon te jagen op de schijven van Freek Jan om vervolgens een einde aan de partij te maken en te winnen.

Henk Smit speelde tegen Jan Veneman en dat was een spannende wedstrijd. De hekstelling die op het bord verscheen bleef lang staan en Jan had zelf op een gegeven moment enorm veel geluk. Henk kon er een mooie slagzet uit halen en op voorsprong komen, maar hij zag het helaas te laat. Dan maar weer door en Henk trok de stoute schoenen aan en met een nette slagzet drong hij door richting dam.  Zij het wel met twee schijven achterstand, maar hij vond het de moeite waard. Een aantal zetten moest hij wachten om dam te maken, maar op een gegeven moment was het wel veilig om te doen, alleen deed hij het niet. Jan had het moeilijk, maar kreeg lucht van Henk en sloeg toe. Henk liep daarna achter de feiten aan en verloor dan ook de partij. Uw verslaggever denkt dat Henk te aardig was voor Jan en toch op een gegeven moment die dam had moeten maken..... 

Adriaan Hofman nam het op tegen Harrie ten Cate. Harrie is een prima tegenstander voor Adriaan, de rust is dan wel meer gegarandeerd in de partij. Dat gebeurde ook vanavond en daardoor werd er ook meer nagedacht door Adriaan. Dat leverde een mooiere opbouw van de partij op. In het middenspel zag Harrie alleen zijn kans schoon om met een fraaie slagzet door te dringen naar dam. Het veld dat overbleef voor Adriaan was behoorlijk verspreid over het bord en het was min of meer afwachten wanneer Harrie met zijn dam aan het roven zou gaan. Dat deed hij lange tijd niet en Adriaan probeerde de boel wat meer bij elkaar te brengen, maar niet overal lukte dat. Harrie was daarna onverbiddelijk en ging met de dam rond op het bord en won de partij. 

Tot slot speelden Harrie Pierik en Evert Averesch tegen elkaar. In een mooie wedstrijd waren de heren lang gelijk aan elkaar, alleen richting het eindspel kreeg Evert grip op de partij. Harrie maakte een fout en Evert sloeg toe. Met een fraaie slagzet kwam Evert op voorsprong en drong hij door richting dam. Daarna was er geen houden meer aan voor Harrie en na een aantal zetten gaf hij zich dan ook gewonnen.

Buiten de competitie om speelden Rein Langkamp en Hennie Jansen tegen elkaar en tja, dat hij twee heren die elkaar al zo lang kennen dat ze ook geen geheimen meer hebben op het bord. Lang ging het dan ook gelijk op en het kwam dan ook op het eindspel aan. Rein offerde om door te kunnen dringen naar dam, maar Hennie overzag het allemaal. Hij kon dan ook reageren op de move, alleen winst zat er niet in. De heren kwamen dan ook remise overeen.

De uitslagen samengevat

 • M. Groot Baltink - H. Veneman 0-2
 • M. Dollen - E. Olthuis 2-0
 • J. Oude Vrielink - J. Vos 1-1
 • A.J. Hakvoort - H. Woolderink 2-0
 • G.J. Klein Legtenberg - F.J. Eggerink 2-0
 • H. Smit - J. Veneman 0-2
 • A. Hofman - H. ten Cate 0-2
 • H. Pierik - E. Averesch 0-2

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 914 punten uit 23 wedstrijden
 2. M. Dollen, 690 punten uit 25 wedstrijden
 3. F. Niezink, 681 punten uit 23 wedstrijden
 4. R. Langkamp, 659 punten uit 25 wedstrijden
 5. E. Veneman, 593 punten uit 25 wedstrijden
 6. H. Veneman, 591 punten uit 19 wedstrijden
 7. G.J. Klein Legtenberg, 545 punten uit 24 wedstrijden
 8. J. Veneman, 541 punten uit 24 wedstrijden
 9. H. Woolderink, 517 punten uit 24 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink, 444 punten uit 25 wedstrijden
 11. E. Averesch, 376 punten uit 25 wedstrijden
 12. F.J. Eggerink, 338 punten uit 18 wedstrijden
 13. H. ten Cate, 337 punten uit 22 wedstrijden
 14. J. Vos, 310 punten uit 16 wedstrijden
 15. H. Smit, 293 punten uit 21 wedstrijden
 16. H. Jansen, 283 punten uit 25 wedstrijden
 17. H. Pierik, 278 punten uit 24 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 236 punten uit 20 wedstrijden
 19. J. Oude Vrielink, 235 punten uit 23 wedstrijden
 20. A. Veneman, 214 punten uit 21 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 289 punten uit 23 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 116 punten uit 11 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 53 punten uit 18 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 24 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten