donderdag 6 april 2023

'Goed bezig...'

Janet Vos mocht aantreden tegen Martin Dollen en dat werd een mooie pot. Lang ging het gelijk op en er werd een interessante stand opgebouwd. In het middenspel besloot Janet voor de aanval en ruilde ietwat ver naar voren af. Dat gaf Martin de mogelijkheid om de schijf op te jagen en te bemachtigen. Met een schijf achterstand ging Janet het eindspel in. Veel schrijven stonden voor beide dammers al zodanig positioneel opgesteld dat schuiven direct schijven kostte. De overgebleven zetten waren Martin gunstiger gezind dan Janet want hij kon doordringen naar dam. Daarna was er geen grijpen meer aan voor Janet en ze erkende dan ook haar meerdere. Martin won de partij.

Mandrik Groot Baltink speelde tegen Jan Oude Vrielink en dat werd een vlotte partij. In het middenspel besloot Jan om achter een schijf van Mandrik te kruipen, maar dat mocht niet. Mandrik kreeg een vrije zet en kon de voorbereidingen doen op een mooie slagzet naar dam. Jan liep daardoor achter de feiten aan en damde nog wel even door maar de einduitslag wist hij al wel. Niet lang daarna gaf hij zich ook gewonnen en Mandrik won de wedstrijd.

Marinus den Hartogh en Jan Veneman speelden tegen elkaar en Marinus heeft de nodige avonden gemist waardoor hij ook het ritme van de wedstijden mist. De partij ging lang gelijk op, maar in het middenspel was Jan net even wat wakkerder dan Marius en met een mooi zetje kwam Jan op voorsprong. In het eindspel kom je die schijf vaak te kort en zo ook vanavond voor Marinus. Jan bleef goed opletten en liet de winst niet meer ontsnappen en won dan ook de wedstrijd.

Harrie ten Cate nam het op tegen Harrie Pierik en de heren zijn aan elkaar gewaagd. In een enerverende wedstrijd maakten de heren geen fouten waardoor het evenwicht bleef. In het eindspel werd er nog wel getracht wat te forceren, maar tot echt vuurwerk kwam het niet. De heren kwamen dan ook uiteindelijk remise overeen.

Evert Olthuis speelde tegen Henk Smit en dat is zo'n wedstrijd die alle kanten op kan. Als Henk goed bezig is dan pakt hij de punten, maar als Evert goed oplet in het eindspel dan kunnen de punten ook zomaar zijn kan op gaan. Helaas voor elkaar waren ze deze avond beide goed bezig en dat leverde een remise op. Achteraf bleek wel dat Henk wat te aardig was geweest voor Evert, want diep in het middenspel had hij de stempel op de wedstrijd kunnen drukken, alleen doorzag Henk het niet helemaal en durfde daarom niet goed.

Pascal van der Zwan en Henk Woolderink namen het tegen elkaar op. Een moeilijke wedstrijd voor Pascal, want tegen zo'n routinier spelen is geen makkelijk opgave. Oké, het dammen is er niet moeilijker om, maar wel de juiste zetten doen. In het begin van de partij ging het dan nog wel, maar het middenspel vraagt al snel om meer positiespel en dan is Henk daar veel beter in. Langzaam maar zeker greep Henk de winst in de partij en Pascal moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen.

Gerjan Groot Baltink speelde tegen Evert Averesch in dat werd een mooie pot. Evert heeft dan wel veel meer speelervaring, maar hij maakt er altijd een leuke wedstrijd van. Zo ook vanavond tegen Gerjan ging het zo en dat leverde voor Gerjan ook een leuk spel op. Lang was er dan ook niet aan de hand, maar in het eindspel komt het aan op tellen en tempospel en daar heef Evert wat meer ervaring in. Ook de schijf achterstand die Gerjan had helpt dan niet en Evert won uiteindelijk dan ook de partij.

Gert Jan Klein Legtenberg mocht aantreden tegen Henk Veneman en dat was een spannende pot. De stand op de ranglijst laat zien dat Gert Jan een dammer is waar terdege rekening meer gehouden moet worden. Het spel werd dan ook zorgvuldig opgebouwd door de heren en fouten werden er  niet gemaakt. Richting het eindspel maakt Henk wel een foutje en hij kwam op een schijf achterstand. Toen was het alle zeilen bijzetten voor Henk. Het eindspel was een tactisch spel, maar Gert Jan liet zich niet van de wijs brengen. Hij kon alleen de voorspong niet optimaal gebruiken om daar dan ook winst van de maken. De punten werden uiteindelijk gedeeld.

Adriaan Hofman speelde tegen Freek Jan Eggerink en bij goed opletten in de partij kon dit een leuke pot worden. Freek Jan is dit jaar goed bezig en Adriaan werkt er al lange tijd aan om een goede opbouw van zijn spel te krijgen. Deze avond was het Freek Jan die de grip op de partij kon krijgen. In het middenspel kwam hij op voorsprong en dat gaf hij niet meer weg. Het eindspel spelen met achterstand is voor iedereen lastig en zo ook voor Adriaan. Het lukte hem dan ook niet om de wedstrijd nog enigszins te doen kantelen. Freek Jan bleef volharden in zijn spel en won dan ook de wedstrijd.

De uitslagen samengevat:

 • J. Vos - M. Dollen 0-2
 • M. Groot Baltink - J. Oude Vrielink 2-0
 • M. den Hartogh - J. Veneman 0-2
 • H. ten Cate - H. Pierik 1-1
 • E. Olthuis - H. Smit 1-1
 • P. v/d Zwan - H. Woolderink 0-2
 • G. Groot Baltink - E. Averesch 0-2
 • G.J. Klein Legtenberg - H. Veneman 1-1
 • A. Hofman - F.J. Eggerink 0-2

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 890 punten uit 22 wedstrijden
 2. F. Niezink, 681 punten uit 23 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 659 punten uit 25 wedstrijden
 4. M. Dollen, 650 punten uit 24 wedstrijden
 5. E. Veneman, 593 punten uit 25 wedstrijden
 6. H. Veneman, 539 punten uit 18 wedstrijden
 7. G.J. Klein Legtenberg, 527 punten uit 23 wedstrijden
 8. H. Woolderink, 517 punten uit 23 wedstrijden
 9. J. Veneman, 507 punten uit 23 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink, 444 punten uit 24 wedstrijden
 11. F.J. Eggerink, 338 punten uit 17 wedstrijden
 12. E. Averesch, 332 punten uit 24 wedstrijden
 13. H. ten Cate, 307 punten uit 21 wedstrijden
 14. H. Smit, 293 punten uit 20 wedstrijden
 15. J. Vos, 283 punten uit 15 wedstrijden
 16. H. Jansen, 283 punten uit 25 wedstrijden
 17. H. Pierik, 278 punten uit 23 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 236 punten uit 19 wedstrijden
 19. A. Veneman, 214 punten uit 21 wedstrijden
 20. J. Oude Vrielink, 210 punten uit 22 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 189 punten uit 23 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 116 punten uit 11 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 53 punten uit 18 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 23 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten