donderdag 30 maart 2023

'Het lukt of het lukt niet....'

Mandrik Groot Baltink mocht aantreden tegen Martin Dollen en Mandrik kent dit jaar wat up's en down's. Ook deze avond liep het niet lekker. Hij had er wel een paar mooie valletjes in had zitten maar Martin trapte er niet in. In het het middenspel mistte Mandrik de 'achterhoede' en kon daardoor niet goed reageren op het spel van Martin. Met een fraaie slagzet drong Martin uiteindelijk door naar dam en won dan ook de partij. 

Albert Hakvoort mocht aantreden tegen Janet Vos en tegen Janet moet je altijd flink oppassen. Sluw als een vos speelt ze haar spel, maar Albert doorzag het allemaal. In het middenspel kwam Janet op een schijf achterstand en dat is lastig tegen Albert. In het eindspel wachtte Albert gewoon op Janet en die kwam de schijf uiteindelijk te kort. Albert trok de partij naar zich toen en won de wedstrijd.

Henk Smit en Henk Woolderink speelden tegen elkaar en dat was een top-pot. Beide Henk's zijn goed bezig te laatst tijd en dat zag je terug in de wedstrijd. Er werden dan ook geen fouten gemaakt en de heren kwamen uiteindelijk dan ook remise overeen. Achteraf gezien had Henk Smit misschien wel meer kunnen aandringen op de winst, maar de heren waren tevreden zo.

Freek Jan Eggerink nam het op tegen Harrie Pierik en de heren waren aan elkaar gewaagd. In een mooie pot nam Freek Jan al snel het heft in handen en zette stevig in. Harrie moest reageren, maar kon dat niet goed en moest toezien hoe Freek Jan de wedstrijd naar zich toe begon te trekken. Uiteindelijk luidde Harrie zijn eigen verlies in, want achterlopen is altijd dubbel oppassen. Zo ook vanavond, want Freek Jan kreeg een vrije zet en kroop er ook achter om vervolgens op voorsprong te komen en een mooie stand over te houden. Harrie zag er geen heil meer in en gaf zich snel gewonnen.

Hennie Jansen speelde tegen Andre Veneman maar Andre kwam deze avond niet goed in de wedstrijd. En dat moet je niet doen tegen Hennie, want dan pakt hij zijn kans. Ook in deze partij greep Hennie de controle in de wedstrijd en Andre liep achter de feiten aan. Ook het vervolg wilde niet best lukken voor Andre en er op zat op een gegeven moment niets anders op dan op te geven.

Jan Veneman en Gert Jan Klein Legtenberg speelden tegen elkaar en de heren zijn aan elkaar gewaagd. Het werd een fraaie partij waarbij op een mooie manier gevochten werd op de 100 velden. Fouten werden er lang niet gemaakt en ook in het eindspel bleef lang het evenwicht. Jan kreeg alleen een betere stand op het bord en Gert Jan begon steeds meer vast begon te lopen op de stand. Uiteindelijk wilde het dan ook niet meer lukken en Gert Jan moest zijn meerdere erkennen in Jan.  

Marinus den Hartog mocht aantreden tegen Eddy Veneman en dat werd een mooie evenwichtige partij. Marinus zat goed in het spel en Eddy moest er flink aan trekken om bij te blijven. In het middenspel liet Marinus zijn kans min of meer lopen om Eddy pijn te doen. Eddy kwam goed weg en kon door met de wedstrijd. In het eindspel kreeg Eddy de wedstrijd onder controle en Marinus moest toezien hoe hij aan het verliezen was. De partij werd dan ook gewonnen door Eddy.

Henk Veneman nam het deze avond op tegen twee tegenstanders. Jan Oude Vrielink en Harrie ten Cate waren zijn tegenstanders en dat zijn taaie mannen. Harrie speelde een mooie pot, maar in het middenspel maakte hij een foutje waar Henk dankbaar gebruik van maakte. Harrie kwam op een schijf achterstand en in het eindspel liep hij daardoor continue achter de feiten aan. Je komt die schijf dan gewoon te kort en tegen Henk al helemaal. Harrie gaf zich dan ook gewonnen. Het andere bord van Henk tegen Jan verliep stugger dan de partij tegen Harrie. Jan beet van zich af en er ontstond geen standaard stand op het bord. Jan is daar niet vies van en genoot zichtbaar van het spel. In het eindspel kon het ook alle kanten op. Henk kreeg alleen steeds meer grip op de partij en won uiteindelijk dan ook de partij.

Adriaan Hofman speelde tegen Evert Olthuis en het zat vanavond niet mee voor Adriaan. Evert was hem wel gunstig gezind en liet een paar keer terugzetten maar het wilde gewoonweg niet lukken. Met een soort van verkapte Haarlemmerzet kwam Adriaan op achterstand. Er werd nog wel doorgedamd maar het was tegen beter weten in. De achterstand was al zo groot dat Evert de touwtjes stevig in handen hield en ook uiteindelijk de partij won.

Naarmate het seizoen richting het einde begint te lopen beginnen spelers ook op het maximale aantal wedstrijden van 25 aan te komen. Rein Langkamp heeft dat aantal inmiddels bereikt  en speelde deze avond buiten de competitie om tegen Evert Averesch. Evert is nog niet klaar met het seizoen, maar met nog 3 speelavonden red hij de 25 ook wel en daarom heeft de wedstijdleider besloten de heren op deze manier (dus buiten mededinging om) tegen elkaar te laten spelen. Het werd een klassieke Rijssense partij, want de heren hebben naar verwachting al wel honderden keren tegen elkaar gespeeld. Normaliter heeft Rein het altijd lastig tegen Evert en ook deze avond was het opletten. Evert kent zijn zetjes en weet altijd goed en vlot te reageren op zijn tegenstander. Alleen deze keer kreeg Rein het betere van het spel en langzaam maar zeker trok hij de winst naar zich toen. In het eindspel moet alles dan allemaal nog wel goed gaan, maar Rein maakte geen fouten en won dan ook de wedstrijd. 

De uitslagen samengevat:

 • M. Groot Baltink - M. Dollen 0-2
 • A.J. Hakvoort - J. Vos 2-0
 • H. Smit - H. Woolderink 1-1
 • F.J. Eggerink - H. Pierik 2-0
 • H. Jansen - A. Veneman 2-0
 • J. Veneman - G.J. Klein Legtenberg 2-0
 • M. den Hartogh - E. Veneman 0-2
 • J. Oude Vrielink - H. Veneman 0-2
 • H. ten Cate - H. Veneman 0-2
 • A. Hofman - E. Olthuis 0-2

Nacompetitie:

 • E. Averesch - R. Langkamp 0-2

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 890 punten uit 22 wedstrijden
 2. F. Niezink, 681 punten uit 23 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 659 punten uit 25 wedstrijden
 4. M. Dollen, 600 punten uit 23 wedstrijden
 5. E. Veneman, 593 punten uit 25 wedstrijden
 6. H. Veneman, 525 punten uit 17 wedstrijden
 7. H. Woolderink 503 punten uit 22 wedstrijden
 8. G.J. Klein Legtenberg, 498 punten uit 22 wedstrijden
 9. J. Veneman, 471 punten uit 22 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink 390 punten uit 23 wedstrijden
 11. F.J. Eggerink, 308 punten uit 16 wedstrijden
 12. E. Averesch, 300 punten uit 23 wedstijden
 13. H. ten Cate, 285 punten uit 20 wedstrijden
 14. J. Vos, 283 punten uit 14 wedstrijden
 15. H. Jansen, 283 punten uit 25 wedstrijden
 16. H. Smit, 273 punten uit 19 wedstrijden
 17. H. Pierik, 257 punten uit 22 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 219 punten uit 18 wedstrijden
 19. A. Veneman, 214 punten uit 21 wedstrijden
 20. J. Oude Vrielink, 210 punten uit 21 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 189 punten uit 22 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 116 punten uit 10 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 53 punten uit 17 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 22 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten