donderdag 9 maart 2023

'Je moet het allemaal maar zien'

Harry ten Cate mocht aantreden tegen Jan Oude Vrielink en dat was een mooie wedstrijd. De heren legden elkaar niet vol het vuur aan de schenen, maar er werd wel met passie gespeeld. Daardoor bleef lang het evenwicht in de partij, maar richting het eindspel greep Harrie zijn kans. Met een fraaie slagzet kwam hij op een mooie voorsprong en het was daarna voor Jan wel zo'n beetje een bekeken zaak. Dat zag hij ook al snel in en gaf zijn verlies toe.

Mandrik Groot Baltink speelde deze avond een simultaanwedstrijd tegen Hennie Jansen en Gerjan Groot Baltink. Dat simultaandammen klinkt altijd makkelijk, maar je moet het wel allemaal even doen en dus allereerst lof voor Mandrik dat hij dit aandurfde. Tegen Gerjan ging het lang gelijk op en Mandrik kreeg niet echt grip op de partij. In het eindspel leek Mandrik er iets beter voor te staan dan Gerjan, maar dat zegt niet altijd alles. Gertjan hield goed stand en uiteindelijk kon hij er ook een mooie remise uitslepen. Tegen Hennie had Mandrik ook niet de makkelijkste partij, maar hij liet in het middenspel een dot van een kans liggen. Mandrik kon een dam maken, maar zag het te laat. Hennie had mazzel en de partij kreeg weer vervolg. Daarna was hij extra alert en maakte geen fouten meer. Ook Mandrik deed zijn uiterste best maar bleef de partij uiteindelijk in evenwicht. 

Evert Aversch en Pascal van der Zwan speelden tegen elkaar. Evert  had de zaken deze avond goed voor elkaar en in het middenspel drong hij met een mooie slagzet door naar dam. Pascal speelde nog wel verder, maar Evert begon te jagen en Pascal moest lijdzaam toezien dat hij steeds meer stenen kwijt raakte. Uiteindelijk kon Pascal dan ook niets anders dan zijn meerdere te erkennen en verloor dan ook de partij.

Rein Langkamp nam het op tegen Albert Hakvoort en beide heren waren gemotiveerd. Rein omdat hij de laatste keer een mooie remise haalde en Albert omdat hij de laatste keer genoegen moest nemen met een remise. Rein probeerde zijn spel te spelen en Albert ging daar, vrijwillig, lang in mee. Er werd veel geruild en het evenwicht bleef lange tijd. Maar gaandeweg het spel vond Albert het tijd om eens actie te ondernemen en drong door richting dam. Let op, richting dam, hij mocht namelijk lange tijd geen dam maken, en gelet op zijn stand hoefde hij dat ook niet echt. Rein kreeg het steeds moeilijker en als een vis op het droge spartelde hij op het laatst. Albert drukte door en trok uiteindelijk dan ook de winst naar zich toe.

Adriaan Hofman speelde tegen Jan Veneman, maar het was niet de avond voor Adriaan. Oké, het verschil tussen Jan en Adriaan is wel groot, maar dat hoeft in een groot deel van de partij geen probleem te zijn, zeker niet in het begin van de wedstrijd. Maar Adriaan zag het vanavond allemaal even niet en al na een paar zetten kwam Jan op een zodanige voorsprong dat ze maar een keer overnieuw begonnen. Toeval op niet, maar direct in die partij gebeurde haast hetzelfde weer en Jan won de wedstrijd. Nakaarten had niet veel zin, dus hebben de heren maar een aantal potjes geoefend.

Tot slot namen Henk Veneman en Martin Dollen het tegen elkaar op en ook dit was een mooie wedstrijd. Regelmatig afruilen en stelling nemen leverde een bijzondere stand op, maar voor beide heren zaten er genoeg kansen in het spel maar fouten werden er niet gemaakt. In het middenspel wilde Henk doordringen richting een dam, maar het bleek achteraf niet goed. Martin maakte gebruik van de stand, liet Henk dam maken om deze vervolgens weer af te nemen en zelf door te dringen naar dam. Die move had Henk niet gezien en liep daardoor min of meer achter de feiten aan. Het vervolg was lastig, want de schijven stonden verspreid over het bord. Martin moest goed opletten dan Henk geen dam maakte en kon uiteindelijk de overwinning zeker stellen.

De uitslagen samengevat

Interne competitie

 • H. ten Cate - J. Oude Vrielink 0-2
 • M. Groot Baltink - H. Jansen 1-1
 • M. Groot Baltink - G. Groot Baltink 1-1
 • E. Averesch - P. v/d Zwan 2-0
 • R. Langkamp - A.J. Hakvoort 0-2
 • A. Hofman - J. Veneman 0-2
 • H. Veneman - M. Dollen 0-2

Wierden 2 speelde maandagavond uit haar laatste wedstrijd in de PODB competitie van de Eerste Klasse Oost tegen Almelo 1. Wierden 2 had genoeg aan een kleine overwinning om kampioen te worden in de klasse. Het zat alleen niet mee, Mandrik Groot Baltink had een veel te sterke tegenstander en het was ook niet bepaald warm in het speellokaal. Jan Veneman en Rein Langkamp hielden hun jas aan om een beetje warm te blijven. Dat alles beïnvloed natuurlijk wel het spel, maar mag uiteindelijk geen excuus zijn. Mandrik Groot Baltink en Harrie Pierik verloren hun partij, en zowel Rein Langkamp als Jan Veneman remise haalden. Totaal kwam daarmee de uitslag op een 2-6 verlies voor Wierden 2 en het kampioenschap hebben ze daarmee helaas niet weten binnen te halen.

Wierden 3 mocht op de dinsdagavond in haar laatste wedstrijd in de PODB competitie van de Eerste Klasse Oost aantreden tegen DDD3 Dedemsvaart. De wedstrijd ging om 'des keizers baard', maar dat mocht de pret niet drukken. Persoonlijk zijn de wedstrijden ook wel belangrijk, want menigeen doet er ervaring mee op. Gert Jan Klein Legtenberg en Henk Woolderink wonnen hun wedstrijd en stelden daarmee in ieder geval een remise al veilig. Eddy Veneman en Evert Olthuis haalden remise waarmee de eindstand op 6-2 winst voor Wierden 3 uitkwam. Een nette overwinning als afsluiting van het seizoen.

Externe competitie

Het tweede team van Wierden speelde uit tegen Almelo 1.

 1. Bord 1. G. Kolste - M. Groot Baltink 2-0
 2. Bord 2. F. Krijnen - H. Pierik 2-0
 3. Bord 3. G. Krol - R. Langkamp 1-1
 4. Bord 4. W. Tielens - J. Veneman 1-1

Totaaluitslag 6-2 verlies voor Wierden 2

Het derde team van Wierden speelde thuis tegen DDD 3 Dedemsvaart.

 1. Bord 1. G.J. Klein Legtenberg - R. ter Harmsel 2-0
 2. Bord 2. H. Woolderink - H. Overweg 2-0
 3. Bord 3. E. Veneman - H. Bunskoek 1-1
 4. Bord 4. E. Olthuis - D. Jonker 1-1

Totaaluitslag 6-2 winst voor Wierden 3

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 816 punten uit 20 wedstrijden
 2. F. Niezink, 681 punten uit 23 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 600 punten uit 23 wedstrijden
 4. M. Dollen, 522 punten uit 21 wedstrijden
 5. G.J. Klein Legtenberg, 487 punten uit 20 wedstrijden
 6. H. Woolderink, 486 punten uit 19 wedstrijden
 7. E. Veneman, 471 punten uit 21 wedstrijden
 8. J. Veneman, 433 punten uit 20 wedstrijden
 9. H. Veneman, 429 punten uit 15 wedstrijden
 10. E. Averesch, 300 punten uit 21 wedstrijden
 11. M. Groot Baltink, 249 punten uit 19 wedstrijden
 12. J. Vos, 283 punten uit 13 wedstrijden
 13. F.J. Eggerink, 264 punten uit 15 wedstrijden
 14. H. ten Cate, 253 punten uit 17 wedstrijden
 15. H. Jansen, 253 punten uit 22 wedstrijden
 16. H. Smit, 223 punten uit 16 wedstrijden
 17. H. Pierik, 217 punten uit 19 wedstrijden
 18. A. Veneman, 192 punten uit 18 wedstrijden
 19. E. Olthuis, 189 punten uit 16 wedstrijden
 20. G. Groot Baltink, 189 punten uit 20 wedstrijden
 21. J. Oude Vrielink, 186 punten uit 19 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 116 punten uit 8 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 53 punten uit 16 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 19 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten