donderdag 2 maart 2023

'Eindspelletjes'

Deze avond zijn er een zevental wedstrijden gespeeld. Freddy Niezink mocht aantreden tegen Henk Veneman en voor beiden gold eigenlijk dat alleen de winst telde. Henk om aan te sluiten bij de kop en Freddy om genoeg afstand te houden op de rest. Het was dan ook een partij op hoog niveau en de heren hadden alles van elkaar door.  Het leverde een mooie stand op, maar niet echt een voordeel. Tegen het eindspel aan begon het 'kat en muis' spel. De heren hadden beiden nog 5 schijven en min of meer stonden ze lijnrecht tegenover elkaar. Dan moet je wel de juiste zetten doen, want verliezen kan dan zomaar. Het werd alleen een doorbraak voor beide heren en al snel kwamen ze remise overeen.

Hennie Jansen nam het op tegen Martin Dollen en dat werd een mooie pot. Hennie damde over de flanken en Martin probeerde door het midden te gaan. Dat leverde de nodige schijven ver vooruitgeschoven op het veld op en dan is het aan alle kanten oppassen. Maar dat was voor de heren lang geen probleem totdat Hennie aan Martin de gelegenheid bood om met een afruil behoorlijk door te dringen richting dam. Het werd alleen nog geen dam, want achtergebleven schijven van Hennie bewaakten de boel nog. Het vervolg pakte niet goed uit voor Hennie, hij zette min of meer wat te snel en Martin kon met een 2 om 3 afruil wel doorstoten naar dam en de winst naar zich toe te trekken. 

Mandrik Groot Baltink speelde tegen Rein Langkamp en Rein had ook deze avond de zaken goed voor elkaar. Het hele spel waren de heren aan elkaar gewaagd, maar Rein doet het de laatste tijd erg goed met de eindspelletjes. Zo ook deze avond was hij op dreef. Mandrik kwam te kort in zijn spel en kon geen vuist maken tegen de stoottroepen van Rein. Het leverde Rein dan ook de winst in de partij op.

Harrie Pierik en Albert Hakvoort namen het tegen elkaar op en Harrie speelde een goede partij. Ja, ok√© Albert ook wel, maar de complimenten mogen dit keer naar Harrie. Hij had alles in de gaten en voor Albert zat er dan ook niets anders op dan te hopen op een momentje. In het eindspel moest Harrie kiezen, en hij koos wel de beste zet die hij kon doen, maar toch kon Albert zijn kans grijpen. Met een slagzet trok Albert de winst naar zich toe en gaat nog steeds fier op kop in de ranglijst. 

Gerjan Groot Baltink speelde tegen Gert Jan Klein Legtenberg en ondanks het niveauverschil tussen de heren speelde Gerjan ook deze avond een goed partij. In het middenspel kwam hij dan wel op achterstand, maar dat was geen schande. Het vervolg van zijn spel was ook goed en Gert Jan moest flink doordammen om Gerjan het hoofd te kunnen bieden. Uiteindelijk won Gert Jan dan wel de partij, maar Gerjan mag ook trots zijn op zijn spel.

Jan Veneman mocht aantreden tegen Pascal van der Zwan. In een enerverende pot was Jan scherp doch niet onredelijk. Een grote fout liet hij terugzetten en Pascal maakte er een goede pot van. Naast deze ene fout deel hij het verder goed en Jan kon niet zomaar de partij naar zijn hand zetten. In het eindspel waren er her en der nog wel kansen, maar Jan vond het wel goede bood aan Pascal remise aan. Die was daar erg blij mee en nam het aanbood graag aan. Een mooie uitslag voor een leuke pot.

Tot slot speelden Evert Olthuis en Henk Woolderink tegen elkaar en Evert komt de laatste tijd goed mee in het spel, alleen dat eindspel is nog wel een dingetje. Ook deze avond kon hij goed weerstand bieden aan de doorgewinterde Henk en dat leverde een evenwichtige partij op. Het leek er dan ook in het eindspel op dat een remise er wel uit zou komen, maar Evert speelde wat te snel. Henk maakte daar dankbaar gebruik van en met een 2 om 3 afruil sneed hij de weg naar dam voor Evert af. Voor Evert zat er daarna niets anders op dan zijn verlies toe te geven. Tip voor Evert, ook het eindspel even de zet van je tegenstander op je laten inwerken en tot 10 tellen voordat je zet (of je moet in tijdnood zitten, dan moet je denken in de tijd van de tegenstander). Dan overzie je de stand beter en denk je meer na over de zet die jouw tegenstander als reactie zal doen op jouw zetten. Maar goed, laten we ook eerlijk zijn, menig dammer vind het eindspel het lastigste deel van de partij en menig dammer maakt nog wel eens fouten, ook uw verslaggever hoort daar bij.

De uitslagen samengevat:

 • F. Niezink - H. Veneman 1-1
 • H. Jansen - M. Dollen 0-2
 • M. Groot Baltink - R. Langkamp 0-2
 • H. Pierik - A.J. Hakvoort 0-2
 • G. Groot Baltink - G.J. Klein Legtenberg 0-2
 • J. Veneman - P. v/d Zwan 1-1
 • E. Olthuis - H. Woolderink 0-2

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 796 punten uit 19 wedstrijden
 2. F. Niezink, 681 punten uit 23 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 600 punten uit 22 wedstrijden
 4. G.J. Klein Legtenberg, 487 punten uit 20 wedstrijden
 5. H. Woolderink, 486 punten uit 19 wedstrijden
 6. E. Veneman, 471 punten uit 21 wedstrijden
 7. M. Dollen, 464 punten uit 20 wedstrijden
 8. H. Veneman, 429 punten uit 14 wedstrijden
 9. J. Veneman, 403 punten uit 19 wedstrijden
 10. E. Averesch, 286 punten uit 20 wedstrijden
 11. J. Vos, 283 punten uit 13 wedstrijden
 12. M. Groot Baltink, 267 punten uit 17 wedstrijden
 13. F.J. Eggerink, 264 punten uit 15 wedstrijden
 14. H. Jansen, 227 punten uit 21 wedstrijden
 15. H. Smit, 223 punten uit 16 wedstrijden
 16. H. Pierik, 217 punten uit 19 wedstrijden
 17. H. ten Cate, 199 punten uit 16 wedstrijden
 18. A. Veneman, 192 punten uit 18 wedstrijden
 19. E. Olthuis, 189 punten uit 16 wedstrijden
 20. J. Oude Vrielink, 186 punten uit 18 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 163 punten uit 19 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 116 punten uit 8 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 53 punten uit 15 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 18 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten