donderdag 17 november 2022

"Mag ik dat koekje van u, mevrouw?"

Freddy Niezink nam het op tegen Janet Vos, maar lang leek het van geen kant op dammen. Het was eerder een theekransje met een hoop kabaal en gelach. Vanuit de zaal werd al Valium aangeboden om de boel weer tot bedaren te brengen, maar het was niet nodig. De boel kwam tot rust tot en merkwaardig moment. Normaal gesproken is Freddy niet van de koekjes, maar deze avond kregen we chocolate-chip-cookies en die vond hij zo lekker dat hij ook het koekje van Janet uit haar hand griste en hem direct opat. Uw verslaggever heeft de dag erna nog met koekiemonster gesproken en die moest ook even knipperen met de ogen wat er gebeurd was. Maar goed, de gulzigheid van Freddy werd hem haast fataal, al proestend, lachend en hoestend probeerde hij bij te komen en uw voorzitter vroeg zich hardop af of medische inzet nodig was. Het bleek niet nodig en toen moest het dammen nog haast beginnen. Hele verhaal deed de partij geen goed, want beiden maakten er in de partij een behoorlijk potje van. Janet die een fout maakte waardoor Freddy dam kon maken, daarna Freddy die Janet zijn dam weer liet afpakken (zij het wel op een hele mooie wijze) en de bokken in het eindspel. Een winnaar zou de partij haast niet verdienen, maar het was Freddy die aan het langste eind trok en de winst binnensleepte.

Martin Dollen speelde tegen Albert Hakvoort en hij wilde zijn snelle verlies van de vorige keer herstellen. In een mooie pot ging het gelijk op en op een gegeven moment leek het meer op Stratego dan op dammen. Tactisch werd te er gedamd en Martin had Albert op 1 zijde lam gelegd. Albert kon en moest zich daardoor concentreren op de andere zijde van het veld en dat deed hij. Met mooie zetten kwam de boel dichter op elkaar te staan en er was geen vuiltje aan de lucht totdat Martin de kroonschijf verplaatste. Vanaf dat moment ging het mis en een eenvoudige doch foute afruil verloor hij direct de wedstrijd. Albert sloeg fraai naar dam en de partij die overbleef was om te huilen voor Martin. Hij gaf zich dan ook snel gewonnen.

Hennie Jansen mocht het opnemen tegen Jan Oude Vrielink. Hennie kan goed dammen, maar Jan kent ook zijn venijnige zetjes. In een fraai spel werd er gestreden om de winst. Maar het middenspel deed Hennie de das om. Jan kwam met een fraaie slagzet op dam en Hennie moest alle zeilen bijzetten om de boel nog een beetje te redden. Maar omdat er al best veel schijven van het bord waren kon Jan wat makkelijker schuiven met zijn dam. Stukje bij beetje haalde Jan de winst naar zich toen en Hennie kon er niet veel tegen inbrengen. Hij moest dan ook lijdzaam toezien dat hij de wedstrijd verloor.

Jan Veneman speelde tegen Mandrik Groot Baltink en het was lang stil aan het bord. Geconcentreerd werd er gespeeld en beiden gingen vol voor de winst. Maar Jan is geen makkelijke tegenstander en ook Mandrik hoort daarbij. Gaandeweg het spel kreeg Jan het betere van het spel, maar hij deed er niet genoeg mee. En in het eindspel ging de klok ook nog eens meedoen waardoor er steeds meer tijdnood kwam. Dat leverde Mandrik wat voordeel op, maar het kon niet omgezet worden in winst. Een remise werd uiteindelijk overeengekomen en dat was een nette uitslag.

Andre Veneman en Harrie ten Cate namen het tegen elkaar op en dat was een mooie pot. Men speelde vurig en vol passie, maar het leverde geen van de heren een gunstig positiespel op. Dan moet het maar gebeuren in het eindspel, maar ook daar werd geen verschil gemaakt waardoor de heren remise overeenkwamen. Een mooie uitslag beide heren.

Henk Veneman speelde tegen Rein Langkamp. Een deftige krachtmeting voor Rein, maar ook Henk had er een pittige tegenstander aan. Voorzichtig werd er geschoven en zonder fouten te maken schoof men al afruilende men steeds meer richting het eindspel.  Lang leek het er ook op dat het gewoon een remise zou worden. Maar Henk zal Henk niet zijn om in een uiterste krachtsinspanning er alles uit proberen te halen en dat lukte. Henk ging er met de winst van door.

Harrie Pierik mocht aantreden tegen Eddy Veneman en dan weet je het wel: het wordt een stugge avond. In een enerverende wedstrijd ging het hard tegen hard en beide heren wilden niet toegeven. Zo ploeterden de heren door het middenspel en er leek niets aan de hand. Totdat Eddy een foutje maakte. Harrie strafte het meteen af en de schijven vlogen van het bord. Een tornado was er niets bij en Harrie had zoiets van: Doar hek ik oe mooi te pak'n. Eddy moest zich even herpakken en in een mooie eindstrijd kon Harrie niet genoeg doordrukken waardoor remise overeengekomen werd.

Henk Smit en Evert Averesch damden tegen elkaar en dit was zo'n partij die alle kanten op kon. Hoe wakker is Henk, hoe scherp is Evert, dat was de vraag. Lang was er niets aan de hand totdat Evert met een mooie zet op voorsprong kwam. Niet aan de hand dacht Henk en gewoon doordammen. Misschien pak ik die schijf later nog wel terug. Een goede en positieve gedachte, maar Evert dacht daar anders over. Hij bleef scherp en met een mooie slagzet dwong hij de winst af in de partij.

Gert Jan Klein Legtenberg nam het op tegen Henk Woolderink. In een degelijke pot deden de heren niet voor elkaar onder. In de opbouw van de partij was er lang niets aan de hand en de heren schoven vrolijk verder. Dan kom je richting dat eindspel en Henk kreeg steeds meer grip op de partij. Met een fraaie actie drong hij door naar dam en toen was het zaak om Gert Jan tegen de houden. Alles moest precies goed gaan, anders drong Gert Jan ook door naar dam. Maar Henk overzag het allemaal en met een paar soepele zetten won hij de wedstrijd.

Pascal van der Zwan speelde tegen Gerjan Groot Baltink en dat werd mooie pot. De heren waren niet bang voor elkaar en er werd driftig gedamd. Gaandeweg het spel had Pascal de zaken beter voor elkaar dan Gerjan en met een fraaie slagzet vlogen de stenen van het bord. Gerjan liep ontzettend achter de feiten aan en het verlies leek aanstaande. Maar er werd door gedamd en richting het eindspel begon Pascal te knoeien in zijn spel. Gerjan maakte daar dankbaar gebruik van en met een fraaie actie kantelde de wedstrijd helemaal en Gertjan trok alsnog aan het langste eind. De winst was binnen voor Gerjan.

De uitslagen samengevat:

 • F. Niezink - J. Vos 2-0
 • M. Dollen - A.J. Hakvoort 0-2
 • H. Jansen - J. Oude Vrielink 0-2
 • J. Veneman - M. Groot Baltink 1-1
 • A. Veneman - H. ten Cate 1-1
 • H. Veneman - R. Langkamp 2-0
 • H. Pierik - E. Veneman 1-1
 • H. Smit - E. Averesch 0-2
 • G.J. Klein Legtenberg - H. Woolderink 0-2
 • P. v/d Zwan - G. Groot Baltink 0-2

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 438 punten uit 10 wedstrijden
 2. F. Niezink, 297 punten uit 10 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 268 punten uit 11 wedstrijden
 4. G.J. Klein Legtenberg, 230 punten uit 9 wedstrijden
 5. J. Veneman, 229 punten uit 10 wedstrijden
 6. H. Veneman, 225 punten uit 7 wedstrijden
 7. M. Dollen, 222 punten uit 11 wedstrijden
 8. E. Veneman, 217 punten uit 10 wedstrijden
 9. M. Groot Baltink, 211 punten uit 9 wedstrijden
 10. H. Woolderink, 196 punten uit 8 wedstrijden
 11. F.J. Eggerink, 170 punten uit 7 wedstrijden
 12. E. Averesch, 147 punten uit 10 wedstrijden
 13. J. Oude Vrielink, 144 punten uit 10 wedstrijden
 14. H. Jansen, 136 punten uit 10 wedstrijden
 15. J. Vos, 125 punten uit 7 wedstrijden
 16. A. Veneman, 117 punten uit 7 wedstrijden
 17. H. Pierik, 112 punten uit 10 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 97 punten uit 8 wedstrijden
 19. H. Smit, 96 punten uit 7 wedstrijden
 20. H. ten Cate, 71 punten uit 8 wedstrijden
 21. M. den Hartogh, 68 punten uit 4 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 52 punten uit 7 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 30 punten uit 7 wedstrijden
 24. A. Hofman, 0 punten uit 7 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten