donderdag 24 november 2022

'Vaak te bang'

Freddy Niezink nam het op tegen Jan Oude Vrielink en beide mannen hadden zich voorgenomen er een mooie wedstrijd van te maken. Dat lukte en er ontstond een open spel op het bord. Maar dan moet je altijd extra goed opletten en Freddy deed dat deze avond even net wat meer dan Jan. In het middenspel brak Freddy met een heel fraaie slagzet door naar dam. De stenen die daarna op het bord bleven stonden zo ongelukkig dat doordammen niet echt zin had en Jan gaf zich dan ook al snel gewonnen. 

Janet Vos mocht aantreden tegen Henk Veneman en Janet was slordig in haar spel deze avond. Onnodig liet ze zich door Henk vastzetten en na een foute zet kwam Henk op voorsprong. Het vervolg pakte voor Henk ook gunstiger uit dan voor Janet en al snel kon hij de winst naar zich toe trekken. Het was een wedstrijd om snel te vergeten voor Janet.

Martin Dollen had als tegenstaander Mandrik Groot Baltink en ze zijn aan elkaar gewaagd. Dat levert meestal een stug spel en een bord vol stenen op. Zo ook ging het deze avond, lang werd er niet veel afgeruild en dat resulteerde in veel stenen die kort op elkaar stonden en zelfs vast in elkaar geschoven werden. En dan is het afwachten wie er uiteindelijk zetten moet doen die men niet wil doen. Dit keer was het Mandrik die in die positie terecht kwam en met een schijf achterstand leek hij uit de moeilijkheden te komen, maar er moest nog een relatief eenvoudige naslag afgewikkeld worden. Daar maakte Mandrik het zich onnodig moeilijk mee en raakte nog een schijf kwijt. Met twee schijven achterstand het eindspel in gaan is geen eenvoudig klus en dat bleek ook wel deze avond. Martin kon makkelijker schuiven en met een finale slagzet werd de partij beslecht. Martin ging deze keer er met de punten van door.

Gert Jan Klein Legtenberg speelde tegen Albert Hakvoort en dat resulteerde in een gewichtige partij. Stil zaten de heren in de hoek zorgvuldig hun zetten te overdenken. De stenen leken wel van goud en zilver want ze waren er ontzettend zuinig op.  Gert Jan had inmiddels de ervaring dat je van kampioenen bij Wierden kunt winnen. Albert daarentegen was oplettend, want Gert Jan is een listige tegenstander. Maar goed, al deze wetenschap kan haast zo de prullenbak in, want 1 foutje en de zaak is bekeken. Dat gebeurde alleen niet en in het eindspel was het steeds meer vastschuiven van schijven het gevolg. En dan is er altijd eentje die niet meer wat fatsoenlijks kan zetten. Dit keer was dat Gert Jan, in een ultieme poging drong hij wel door naar dam, maar kwam te veel achter om nog te kunnen winnen. Achteraf had hij bij deze zet nog een plakkertje kunnen doen, iets wat hij niet zag, maar ook dan was de achterstand te groot om nog potten te kunnen breken.

Harrie Pierik en Rein Langkamp traden tegen elkaar aan en in een mooie open partij bleef het evenwicht lang in de partij. Geen van de heren maakten fouten en dan kom je op het eindspel aan. Tellen, tellen en nog eens tellen. Wat doe ik wat doet mijn tegenstander en hoe kom ik uit. Rein kwam met tempo's beter uit dan Harrie en dan kun je de partij wel opschrijven. Met de punten in de pocket doet Rein goed mee in de kop van het klassement.

Harrie ten Cate mocht aantreden tegen Evert Averesch en Harrie wilde wel weer eens winnen. Dan moet je wel een deftige partij neerzetten tegen Evert, want die zit ook vol verrassingen. Alleen was Harrie deze avond goed scherp en met een slagzet haalde hij dam. Evert kon daar onvoldoende op anticiperen en moest lijdzaam toezien hoe Harrie langzaam maar zeker steeds meer schijven van het bord haalde. In het eindspel was er dan ook geen houden meer aan voor Evert en hij moest zich dan ook gewonnen geven.

Gerjan Groot Baltink en Eddy Veneman damden tegen elkaar. De partij begon wat later, want Gerjan moest even assisteren bij een bevalling. Moeder koe beviel van een gezonde jongen en met een uitbreiding van zijn veestapel begon Gerjan zijn partij tegen Eddy. Na het openingsspel wilde Gerjan wat vlot naar voren, maar dat was iets te enthousiast. Het kostte hem een schijf en Eddy dwong zijn tegenstander even terug. Maar Gerjan bleef rustig en dacht goed na over zijn zetten. Het leverde een mooie pot op en grote fouten werden er niet gemaakt. Eddy moest constant opletten en kon Gerjan niet overvallen met een grote slagzet. Dan maar kijken hoe het eindspel gaat dacht Eddy en toen Gerjan gaandeweg nog twee schijven meer op achterstand kwam was de ban gebroken. Eddy hengelde de winst binnen, maar dit ging zeker niet zonder slag of stoot. 

Adriaan Hofman had als tegenstander Henk Smit en de heren hadden allebei de intentie om te winnen. Een goed uitgangspunt en lang wisten de heren de boel in evenwicht te houden, maar Adriaan hield in het middenspel de achterhoede onvoldoende dicht. Henk maakte dankbaar gebruik van de openingen en met een fraaie slagzet kwam hij op voorsprong. Die achterstand kon Adriaan in het vervolg van het spel niet meer ongedaan maken en Henk trok dan ook de winst naar zich toe.

Henk Woolderink speelde tegen Freek Jan Eggerink en in een stugge partij probeerde Freek Jan de doorgewinterde Henk tegen te houden. Maar Henk is niet van gisteren en damde rustig door. Beetje bij beetje raakte Freek Jan meer op achterstand en kon niet voorkomen dat Henk de partij won. 

Evert Olthuis nam het op tegen Andre Veneman en er werd lekker fel gedamd. Beide heren waren niet bang en dat resulteerde in een aangename wedstrijd. Gaandeweg de wedstrijd leek Andre de wedstrijd meer naar zich toe te trekken, maar hij drukte niet door. Evert kon de zetten goed pareren en Andre zich onnodig vastschuiven en Evert ging er met de winst vandoor. 

Hennie Jansen mocht het tot slot opnemen tegen Jan Veneman en dat was een mooie wedstrijd. Lekker schuiven, regelmatig afruilen en proberen niet in de problemen te komen. Dat lukte Hennie alleen niet helemaal gaandeweg de partij. Met een fraaie slagzet kwam Jan in het middenspel op dam. Het kostte hem wel twee schijven en dat bood kansen voor Hennie. Je hebt wat marge en kunt daardoor wat vrijgevig zijn om de dam te verschalken. Jan schoof daardoor voorzichtig en wist zijn dam iedere keer weer veilig te stellen. In het eindspel kon Hennie al vlot remise maken, maar hij durfde nog niet, want het leek een te gewaagde zet. Dan maar op de ouderwetse manier doordammen en dat lukte. Het spel bleef in evenwicht en remise werd overeengekomen.

De uitslagen samengevat

 • F. Niezink - J. Oude Vrielink 2-0
 • J. Vos - H. Veneman 0-2
 • M. Dollen - M. Groot Baltink 2-0
 • G.J. Klein Legtenberg - A.J. Hakvoort 0-2
 • H. Pierik - R. Langkamp 0-2
 • H. ten Cate - E. Averesch 2-0
 • G. Groot Baltink - E. Veneman 0-2
 • A. Hofman - H. Smit 0-2
 • H. Woolderink - F.J. Eggerink 2-0
 • E. Olthuis - A. Veneman - 2-0
 • H. Jansen - J. Veneman 1-1

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 466 punten uit 11 wedstrijden
 2. F. Niezink, 351 punten uit 11 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 312 punten uit 12 wedstrijden
 4. H. Veneman, 275 punten uit 8 wedstrijden
 5. M. Dollen, 274 punten uit 12 wedstrijden
 6. E. Veneman, 249 punten uit 11 wedstrijden
 7. J. Veneman, 240 punten uit 11 wedstrijden
 8. G.J. Klein Legtenberg, 230 punten uit 10 wedstrijden
 9. H. Woolderink, 214 punten uit 9 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink, 211 punten uit 10 wedstrijden
 11. F.J. Eggerink, 170 punten uit 8 wedstrijden
 12. H. Jansen, 159 punten uit 11 wedstrijden
 13. E. Averesch, 147 punten uit 11 wedstrijden
 14. J. Oude Vrielink, 144 punten uit 11 wedstrijden
 15. H. Smit, 126 punten uit 8 wedstrijden
 16. J. Vos, 125 punten uit 8 wedstrijden
 17. A. Veneman, 117 punten uit 8 wedstrijden
 18. E. Olthuis, 113 punten uit 7 wedstrijden
 19. H. Pierik, 112 punten uit 11 wedstrijden
 20. H. ten Cate, 97 punten uit 9 wedstrijden
 21. M. den Hartogh, 68 punten uit 4 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 52 punten uit 8 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 30 punten uit 7 wedstrijden
 24. A. Hofman, 0 punten uit 8 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten