donderdag 17 maart 2022

Kiezen… voor de aanval?

Op de avond voor de raadsverkiezingen hoefden de dammers niet zelf hun tegenstander te kiezen, dat heeft de competitieleider zoals gewoonlijk al geregeld. Maar welke positie of strategie je op het bord wilt krijgen, daar kunnen de spelers wel hun eigen keuzes in maken. Dat blijft altijd lastig, al heb je het nog zo vaak gedaan.

Jan Oude Vrielink had voor de tweede keer Evert als tegenstander. Beide heren wisten dus al redelijk welk vlees ze in de kuip hadden. Het verschil in ervaring blijft evenwel groot. Evert hield zijn schijven goed bij elkaar maar Jan kon er een combinatie uit halen. Hij kwam op voorsprong, gaf dit niet meer uit handen en kon de punten mee naar Almelo nemen.

Harrie ten Cate kwam in actie tegen Adriaan. Ook hier kwam het verschil in ervaring duidelijk naar voren. Een paar mooie combinaties van Harrie zorgden ervoor dat hij al snel de winst zeker kon stellen.

Jan Veneman en Mandrik zijn goed aan elkaar gewaagd. Jan haalde een schijf winst, en dat speelt toch wat gemakkelijker. In een alles-of-niets poging offerde Mandrik nog een schijf, om naar dam te kunnen doorlopen. Jan liet dit toe, in de wetenschap dat hij al een vangstelling klaar had staan. Mandrik moest dus even geduld hebben, en eerst die vangstelling aanpakken. Dat lukte, en toen hij alsnog dam kon maken, stonden de schijven van Jan dusdanig slecht verdeeld, dat Mandrik een vierslag kon forceren. Dat maakte de stand van Jan ineens kansloos, en hij kon niet anders dan opgeven.

Henk Veneman speelde tegen Freddy, de uitslag van zo’n partij kan de ranglijst flink beïnvloeden. Freddy probeerde te profiteren van een zwak opgebouwde rechterkant van Henk, door het kerkhofveld te bezetten. Maar bij de volgende zet verzwakte zijn stand, en Henk kon met een combinatie een schijf winst pakken. Het kerkhofveld was weer leeg, evenals vele velden er omheen, en beide spelers konden opnieuw beginnen met opbouwen. In het verdere verloop maakte Henk geen fouten en hij kon in het eindspel de winst zeker stellen.

Ook Harrie Pierik koos voor een sterke positie op zijn linkerflank. Maar aan zijn rechterflank wist Janet steeds verder vooruit te kruipen. Harrie kwam een schijf achter. Hij wist Janet wel een poosje op afstand te houden maar Janet voerde de druk op, en kon doorbreken naar dam. Daar kon Harry met zijn stand weinig meer tegen beginnen.

De uitslagen samengevat:

 • J. Veneman - M. Groot Baltink 0-2
 • H. Pierik - J. Vos 0-2
 • H. ten Cate - A. Hofman 2-0
 • H. Veneman - F. Niezink 2-0
 • E. Olthuis - J. Oude Vrielink 0-2

De ranglijst ziet er als volgt uit:

 1. H. Veneman, 475 punten uit 13 wedstrijden
 2. F. Niezink, 461 punten uit 13 wedstrijden
 3. M. Groot Baltink, 438 punten uit 15 wedstrijden
 4. M. Dollen, 435 punten uit 14 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 399 punten uit 14 wedstrijden
 6. J. Veneman, 283 punten uit 15 wedstrijden
 7. H. Pierik, 258 punten uit 13 wedstrijden
 8. J. Vos, 250 punten uit 11 wedstrijden
 9. H. ten Cate, 240 punten uit 15 wedstrijden
 10. E. Veneman, 189 punten uit 7 wedstrijden
 11. M. den Hartogh, 179 punten uit 11 wedstrijden
 12. E. Olthuis, 150 punten uit 14 wedstrijden
 13. H. Smit, 142 punten uit 6 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 34 punten uit 1 wedstrijd
 15. A. Hofman, 0 punten uit 15 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten