donderdag 10 maart 2022

'Houdini'

Martin Dollen en Mandrik Groot Baltink mochten het tegen elkaar opnemen en Mandrik startte fel aan de wedstrijd. Martin moest even schakelen, want deze tactiek van Mandrik kende hij nog niet. Het resulteerde in veel afruilen en een mooie pot. Uiteindelijk verdwijnen door dit vele afruilen de schijven in de achterhoede en dan moet je de boel wel kunnen dicht houden. Doordat de schijven steeds meer tegen elkaar aan kwam te staan werd het spel steeds ingewikkelder, want kettingreacties lagen op de loer. Het komt dan meestal uit op wie nog de meeste vrije zetten kan maken en zo ook was dat bij deze pot. Dat bleek Martin te zijn en Mandrik moest zetten doen die hij niet wilde. Het leverde Martin uiteindelijk twee schijven voorsprong op en hij kon de winst naar zicht toe trekken.

Jan Veneman speelde tegen Freddy Niezink en dat werd een mooie wedstrijd. Beide heren zaten goed op te letten en fouten werden er niet gemaakt. Dan komt het op het eindspel aan en Jan kon als eerste doorkomen. Wel moest hij daardoor toezien dat Freddy ook doorliep, maar Jan kwam eerder op dam. Er stond alleen een zodanig mooie stand op het bord dat Freddy eerst had moeten offeren om een dam te mogen maken. Dat deed hij niet en maakte 'gewoon' een dam. Toen werd het muisstil op de kamer, want Jan kon in 1 keer winnen. Alleen ...... hij zag het niet en Freddy ontsnapte aan een zeker verlies. Al snel werd remise overeengekomen en daar waren beide heren tevreden mee.

Jan Oude Vrielink nam het op tegen Harry ten Cate, maar Harry was er deze avond niet helemaal bij. Als snel in het spel ruilde hij verkeerd een raakte een schijf kwijt en in het middenspel ging er nog een schijf in het doosje. Met twee stenen achterstand tegen Jan verder dammen is haast tegen beter weten in. Er werd nog wel geschoven maar Jan speelde de wedstijd professioneel met winst uit.

Harrie Pierik mocht het opnemen tegen Adriaan Hofman. Adriaan bleef rustig spelen, nam de tijd over zijn zetten en dat resulteerde in een mooie evenwichtige partij. Lang kon hij weerstand bieden tegen Harrie, maar in het eindspel moest hij toch zijn meerdere erkennen in Harrie. De winst was voor Harrie.

Tot slot speelde Marinus den Hartogh en Evert Olthuis tegen elkaar en dat werd een knotsgekke partij. Evert was goed bezig en kwam in het middenspel met een fraaie combinatie op twee schijven voorsprong. Nog even doordammen en dan de hand geven dacht Marinus. Alleen kon hij in het vervolgspel behoorlijk weerstand bieden aan Evert en hij maakte geen fouten. Evert begon zich steeds meer vast te lopen en gaf uiteindelijk een schijf wel om ruimte te krijgen. Uw verslaggever dacht dat hij dat deed om daarna een 2 om 2 afruil te kunnen maken met doorbraak naar dam, maar dat zag Evert niet. Het eindspel kwam weer in evenwicht en lijdzaam moest Evert toezien hoe Marinus als een Houdini ontsnapte en er nog remise uit wist te slepen. En zo blijkt maar weer, het spel is pas voorbij als alle stenen in het doosje zitten.

De uitslagen samengevat

 • M. Dollen - M. Groot Baltink 2-0
 • J. Veneman - F. Niezink 1-1
 • J. Oude Vrielink - H. ten Cate 2-0
 • H. Pierik - A. Hofman 2-0
 • M. den Hartogh - E. Olthuis 1-1

De nieuwe stand:

 1. F. Niezink, 461 punten uit 12 wedstrijden
 2. M. Dollen, 435 punten uit 14 wedstrijden
 3. H. Veneman, 419 punten uit 12 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 386 punten uit 14 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 367 punten uit 13 wedstrijden
 6. J. Veneman, 283 punten uit 14 wedstrijden
 7. H. Pierik, 258 punten uit 12 wedstrijden
 8. J. Vos, 206 punten uit 10 wedstrijden
 9. H. ten Cate, 206 punten uit 14 wedstrijden
 10. E. Veneman, 189 punten uit 7 wedstrijden
 11. M. den Hartogh, 179 punten uit 11 wedstrijden
 12. E. Olthuis, 150 punten uit 13 wedstrijden
 13. H. Smit, 142 punten uit 6 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 34 punten uit 1 wedstrijd
 15. A. Hofman, 0 punten uit 14 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten