donderdag 24 maart 2022

'Kalm aan en rap een beetje'

Mandrik Groot Baltink en Harrie Pierik speelden tegen elkaar en dat werd een lange zit. In een fraaie wedstrijd werd er hard tegen hard gevochten maar voor geen van de beide heren was er een echt overwicht. Dan komt het op het eindspel aan en dan is het tellen en rekenen. Harrie leek de beste papieren te hebben en kon doordingen richting dam. Mandrik daarentegen was een stuk verder weg van dam en hij moest goed uitkijken om zichzelf niet vast te lopen. Soms heb je van die dagen dat je te veel schijven hebt en dat was vandaag ook zo. Harrie had een schijf op het middenveld en daar maakte Mandrik gebruik van om min of meer te 'plakken' en kon door te dringen naar dam. Vervolgens zat er niets anders op dan te concluderen dat het remise was geworden.

Janet Vos nam het op tegen Jan Veneman en ook dit werd een mooie wedstrijd. Beiden lieten zich vanavond van hun beste kant zien en dat leverde een spannende wedstrijd op. De wedstrijd bleef in evenwicht en fouten werden er niet gemaakt. En ja als fouten uitblijven dan komt remise om de hoek kijken en ook bij deze partij werden de punten gedeeld.

Harry ten Cate speelde tegen Gerjan Groot Baltink en Gerjan had daar een geduchte tegenstander aan. Goed opletten, niet te snel zetten en de boel dichthouden is het devies en zo ging Gerjan ook te werk. Het werd dan ook een aangename pot dammen die niet even snel afgeraffeld werd. Uiteindelijk werd het krachtsverschil wel duidelijk en Harry won de wedstrijd wel, maar Gerjan heeft zich goed verweerd.

Jan Oude Vrielink en Adriaan Hofman namen het tegen elkaar op en over de partij kunnen we kort zijn. Net als een paar weken geleden werd ook deze wedstrijd in een rap tempo afgewerkt. Jan heeft nooit veel tijd nodig om na te denken over zijn zetten. Hij heeft bakken met ervaring en kan nog steeds supersnel schakelen in het denken. Als tegenstander moet je dan oppassen om niet in dat tempo mee te willen gaan, want de kans is groot dat je het onderspit delft. Adriaan ging wel mee in het vlot zetten en stenen vlogen van het bord. Rond kwart voor negen zaten de stenen al weer in het doosje en Jan had de wedstrijd gewonnen. 

Martin Dollen en Henk Veneman namen het tegen elkaar op en ja dat kan alle kanten op. In het beginspel leek een relatief veilige zet van Martin toch niet zo veilig. Henk maakte met een fraaie slag-zet dam en bij Martin zat de schrik er goed in. Veel plezier had Henk niet van zijn dam want Martin kon hem direct opruimen, maar dat kostte hem wel een schijf. Met een halvering van de hoeveelheid stenen op het bord kon de wedstrijd vervolgd worden. Op dat moment merk je de die schijf achterstand nog niet zo, maar richting het eindspel is dat anders. Doordat beide heren een open opstelling speelden moesten ze goed uitkijken om niet in de val te lopen. Vaak moesten er verplichte zetten gedaan worden zich te behoeden voor doorbraken. In een moment van onbedachtzaamheid liet Martin de mogelijkheid voor Henk open om ergens achter te kruipen en daar maakte Henk dankbaar gebruik van. Plakkertjes zaten er niet in voor Martin en hij kwam nog een schijf achter. De stand die daarna overbleef was zodanig dat hij zich gewonnen gaf. Henk won de partij en verstevigd daarmee zijn positie aan de kop van de ranglijst.

Freddy Niezink mocht het opnemen tegen twee heren. Marinus den Hartogh en Evert Olthuis waren zijn tegenstanders en dat is listig. Het was ook deze avond alle hens aan dek voor Freddy om zijn tegenstanders te kunnen beteugelen. Ok√©, Freddy kwam dan wel op voorsprong, maar dat was geen 'kat in het bakkie' voor hem. Zowel Marinus als Evert verweerden zich kranig en uw verslaggever begreep later dat Freddy ergens ook nog goed weggekomen is. Uiteindelijk moesten de heren zich gewonnen geven en Freddy won de beide partijen. 

De uitslagen samengevat:

 • M. Groot Baltink - H. Pierik 1-1
 • J. Vos - J. Veneman 1-1
 • H. ten Cate - G. Groot Baltink 2-0
 • J. Oude Vrielink - A. Hofman 2-0
 • M. Dollen - H. Veneman 0-2
 • F. Niezink - M. den Hartogh 2-0
 • F. Niezink - E. Olthuis 2-0

De nieuwe stand:

 1. H. Veneman, 535 punten uit 14 wedstrijden
 2. F. Niezink, 533 punten uit 15 wedstrijden
 3. M. Groot Baltink, 460 punten uit 16 wedstrijden
 4. M. Dollen, 435 punten uit 15 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 433 punten uit 15 wedstrijden
 6. J. Veneman, 304 punten uit 16 wedstrijden
 7. H. Pierik, 283 punten uit 14 wedstrijden
 8. J. Vos, 276 punten uit 12 wedstrijden
 9. H. ten Cate, 276 punten uit 16 wedstrijden
 10. E. Veneman, 189 punten uit 7 wedstrijden
 11. M. den Hartogh, 179 punten uit 12 wedstrijden
 12. E. Olthuis, 150 punten uit 12 wedstrijden
 13. H. Smit, 142 punten uit 6 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 34 punten uit 2 wedstrijden
 15. A. Hofman, 0 punten uit 16 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten