donderdag 3 maart 2022

'Eindspelletjes'

Martin Dollen mocht aantreden tegen Freddy Niezink en dat werd een fraaie partij. Er werd zuinig omgegaan met de stenen, je kunt ze tenslotte maar 1 keer weggeven. Het resulteerde wel in een soort van kat en muisspel. In het middenspel gaf Martin noodgedwongen een schijf weg om ruimte te creëren. Een gevaarlijke oplossing, maar hij vond dat het moest. Een paar afruilsessies volgden en er ontstond openheid in de partij. Freddy probeerde het net weer te sluiten rond Martin en dat leek ook te lukken. In een uiterste poging om er uit te komen greep Martin de kans om een giga-afruil te maken. 5 schijven voor Freddy en 6 voor Martin. De stand was daarna weer gelijk, alleen Freddy stond op dam en Martin moest er nog maar zien te komen. Wonderwel redde hij dat en met een 3 om 1 stand voor Freddy werd uiteindelijk remise overeengekomen. 

Henk Veneman speelde tegen Jan Veneman en ook deze heren zijn aan elkaar gewaagd. Er werd van beide zijden geen fouten gemaakt en na een paar afruilsessies kwam er wat lucht om het eindspel te gaan opbouwen. Met een 4 om 4 stand kon het nog alle kanten op en het was wachten wie de eerste move maakte richting dam. Beiden wilden natuurlijk winnen, maar Henk net iets meer dan Jan. Jan schoof handig de schijven vooruit waardoor Henk min of meer wel achter een schijf moest kruipen om nog te kunnen zetten. Dat zou alleen een plakker opleveren voor Jan en dus deed hij het niet. Dan maar een schijf offeren en doorlopen. Alleen drong Jan inmiddels ook zoveel aan dat remise een onvermijdelijke eindstand was.

Harrie Pierik nam het op tegen Mandrik Groot Baltink en dat kon alle kanten op. Harrie speelt de laatste tijd goed, maar Mandrik komt ook prima mee. De wedstrijd verlies lang in evenwicht er was geen voordeel te benoemen voor iemand. In het eindspel moest dan maar het verschil gemaakt worden dachten ze. Dat gebeurde ook, alleen ditmaal in het voordeel van Mandrik. Harrie bracht zichzelf in de problemen en kon niet meer terug. Mandrik dwong hem zetten te doen die hij niet wilde en er kwamen gaten in het spel van Harry. De doorbraak was een feit en het verschil in schijven was groot. Mandrik kon de winst dan ook naar zich toe trekken.

Adriaan Hofman speelde tegen Jan Oude Vrielink en dat leek wel een snel-dam-wedstrijd. Het leek wel of één van de heren nog een pannetje met melk thuis op het vuur had staan, want voordat uw verslaggever even de tijd had om te gaan kijken was de wedstrijd al voorbij. Het was rond half negen en Jan had gewonnen. 

Tot slot speelden Evert Olthuis en Janet Vos tegen elkaar. Bij de opening van de wedstrijd speelde Evert de klassieke stand van de Haarlemmer-zet en Janet maakte daar dankbaar gebruik van. Na 10 zetten was de wedstrijd eigenlijk al voorbij, want de achterstand is dan al zo groot dat punten halen haast uitgesloten is. Evert speelde door, want je weet natuurlijk nooit, maar Janet is ook niet van gisteren. Gewoon rustig afwachten en laat maar komen dacht ze. Na een redelijk middenspel kwam Evert de schijven in het eindspel te kort en Janet won dan ook de partij.

De uitslagen samengevat

 • M. Dollen - F. Niezink 1-1
 • H. Veneman - J. Veneman 1-1
 • H. Pierik - M. Groot Baltink 0-2
 • A. Hofman - J. Oude Vrielink 0-2
 • E. Olthuis - J. Vos 0-2

De stand op de ranglijst

 1. F. Niezink, 435 punten uit 11 wedstrijden
 2. H. Veneman, 419 punten uit 12 wedstrijden
 3. M. Groot Baltink, 386 punten uit 13 wedstrijden
 4. M. Dollen 385 punten uit 13 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 321 punten uit 12 wedstrijden
 6. J. Veneman, 255 punten uit 13 wedstrijden
 7. H. Pierik, 224 punten uit 11 wedstrijden
 8. J. Vos 206 punten uit 10 wedstrijden
 9. H. ten Cate, 206 punten uit 13 wedstrijden
 10. E. Veneman, 189 punten uit 7 wedstrijden
 11. M. den Hartogh, 163 punten uit 10 wedstrijden
 12. H. Smit, 142 punten uit 6 wedstrijden
 13. E. Olthuis, 130 punten uit 12 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 34 punten uit 1 wedstrijd
 15. A. Hofman, 0 punten uit 13 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten