vrijdag 19 oktober 2018

"Laatste keer"

Dinsdag 16 oktober 2018 zal de boeken in gaat als de laatste damavond bij de Marke. Na ruim 40 jaar dammen bij de Marke is er een einde gekomen aan dat tijdperk. Jan Brouwer en de Marke worden bedankt voor al die mooi jaren en we hopen dat Jan en Leni nog vele jaren samen dingen mogen ondernemen.


Zo'n laatste avond moet natuurlijk in stijl afgesloten worden en dat is wel gelukt. Er werd op meerdere borden gruwelijk geblunderd, de stenen vlogen met slagzetten van drie, vier, vijf stenen van het bord. De verslaggever heeft zo goed als het ging geprobeerd alles bij te houden, maar zijn eigen partij was er ook eentje om 'de kop bij te houden'. Henk Veneman speelde tegen Eddy Veneman en volgens mij waren de gedachten van Eddy bij de bitterballen die we kregen, want met een slagzetcombinatie van 5 schijven ga je de boot in. Eddy werd genadeloos afgestraft en kon al vroeg op de avond naar de bar om zijn verlies te heroverdenken. Jan Veneman nam het op tegen Gerhard Woolderink en Gerhard vond dat hij het moeilijk had. Maar toen hij aangaf 'laten we maar wat proberen' deed ons vermoeden dat hij wat had gezien. En ja hoor, een dam kwam op het bord en Jan had het nakijken. De winst ging uiteindelijk dan ook naar Gerhard. Mandrik Groot Baltink en Harrie Pierik bonden de strijd aan en het werd een latertje. Halverwege de partij kwam Mandrik een schijf voor en in het eindspel kwam Harrie die te kort. Maar ja uiteindelijk staat er dan een 4 om 1 stand op het bord en hoe maak je zo'n partij dan af. Tot wel 10 keer werd de winst op het bord gezien door omstanders, maar Mandrik zag em niet. Dan nog maar een paar dammen maken en uiteindelijk stond de val klaar en kon Mandrik de winst opeisen.Freddy Niezink en Martin Dollen troffen elkaar en de vraag was of Martin zijn daverende start van het seizoen ook kon waarmaken tegen de kampioen. Gaandeweg de partij kreeg Freddy een betere stand op het bord, maar hij kon deze niet vasthouden. Na een aantal tactische afruilen van Martin kreeg hij een betere stand op het bord en de mogelijkheden Freddy werden steeds minder. Toen hij ook nog een slagzetcombinatie over het hoofd zag was de buit binnen voor Martin. Winst op de kampioen, Martin kon tevreden zijn. Jan Oude Vrielink speelde tegen Jan Schuttevaar en om ca. 21.15 uur was de winst al binnen voor onze pastoor. Het zat hem weer mee, want Schuttevaar zag een slagzet over het hoofd en stond de nodige schijven achter. De stand die daarna overbleef was zo beroerd dat er als snel nog een slagzet achteraan kwam. Hij wilde het allemaal niet meer aanzien en gaf de partij op.
Henk Smit had als tegenstander Gerjan Groot Baltink en het was een open wedstrijd. Redelijk aan elkaar gewaagd spelen leverde een stand op het bord op die alle kanten op kon. Een doorbraak naar dam zal in de koker, maar aan welke kant hij zou vallen was een kwestie van wie hem het eerst zag. Henk had zijn vinger al bij een ander zet, eentje die achteraf fataal voor hem zou worden, maar de keus viel toch op een slagzet. Met een doorbraak naar dam kon Henk de wedstrijd naar zijn hand zetten en won van Gerjan. Janet Vos speelde tegen Harry ten Cate en lang was het stil in die hoek. Er werd door Janet gebroed op een plan en Harry was de klos, eerst één schijf en later nog ééntje achter. Het bleek te veel van het goede, de winst ging met ons enig vrouwelijk lid mee naar huis.
 

Samengevat werden voor de onderlinge competitie de volgende wedstrijden gespeeld:
 

 • F. Niezink – M. Dollen 0-2
 • G. Woolderink – J. Veneman 2-0
 • H. Veneman – E. Veneman 2-0
 • H. Pierik – M. Groot Baltink 0-2
 • J. Schuttevaar – J. Oude Vrielink 0-2
 • H. Smit – G. Groot Baltink 2-0
 • J.. Vos – H. ten Cate 2-0

De nieuwe stand:
 1. M. Dollen, 277 punten uit 7 wedstrijden
 2. H. Veneman, 276 punten uit 7 wedstrijden
 3. F. Niezink, 237 punten uit 7 wedstrijden
 4. G. Woolderink, 200 punten uit 8 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 161 punten uit 6 wedstrijden
 6. E. Veneman, 159 punten uit 7 wedstrijden
 7. J. Veneman, 150 punten uit 6 wedstrijden
 8. J. Vos, 148 punten uit 5 wedstrijden
 9.  J. Schuttevaar, 116 punten uit 7 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink, 100 punten uit 8 wedstrijden
 11. H. ten Cate, 85 punten uit 5 wedstrijden
 12. H. Smit, 74 punten uit 4 wedstrijden
 13. H. Pierik, 32 punten uit 5 wedstrijden
 14. A. Hakvoort, 0 punten uit 0 wedstrijden
 15. M. den Hartogh, 0 punten uit 1 wedstrijd
 16. G. Groot Baltink, 0 punten uit 7 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten