donderdag 11 januari 2024

'Wie slaat zijn slag'

De damclub Wierden wenst iedereen een goed en sportief 2024.

Op deze eerste damavond van 2024 zijn er 9 wedstrijden gespeeld.

Martin Dollen nam het op tegen Albert Hakvoort. Het werd een erg mooie partij met veel fraai verstopte slagzetjes. De heren trapten alleen niet in elkaars fout. Tegen het eindspel aan kroop Albert achter een schijf van Martin en dan is het altijd oppassen. Martin kon daardoor ook ergens 'plakken', maar het leek hem niet goed genoeg. Er werd gewoon afgeruild en door gedamd. In het eindspel kwam Albert beter uit zijn tempo's en kon daardoor de partij winnen. Bij het naspelen bleek de 'plakker' prima gekund te hebben en Martin heeft toch in ieder geval remise laten lopen.

Freek Jan Eggerink speelde tegen Rein Langkamp en lang ging het gelijk op. Maar dan komt het op overzicht en einspelletjes aan. Freek Jan maakte een klein foutje en kwam op een schijf achterstand. Rein kreeg meer overwicht in het spel en kon daarna het eindspel ook succesvol uitspelen. Hij won dan ook de partij.

Jan Veneman mocht aantreden tegen Eddy Veneman. De heren kennen elkaar al was jaartjes en dat zag je ook in de partij. Men kende elkaars zetten en daardoor bleef de wedstrijd lang in evenwicht. Totdat even de politiek erbij kwam kijken. Toeval of niet, maar Jan ging met een ietwat achteloze zet de fout in. Eddy profiteerde maximaal en kwam met een fraaie slagzet op dam. Die kon Jan wel afnemen, maar de achterstand was zo groot dat doordammen geen zin meer had. Eddy won dan ook de partij.

Henk Woolderink en Harrie ten Cate speelden tegen elkaar. Het werd een ingewikkelde partij waar het hard tegen hard ging. Veel opsluitingen zorgden voor de nodige hoofdbrekens en dan is het maar afwachten wie er het beste uit komt. Dat was Henk dit keer en hij won dan ook fraai de partij.

Henk Smit mocht het opnemen tegen Evert Averesch. De heren maakten er een vermakelijk pot van en het leek er lang op dat het wel eens remise zou kunnen worden. Alleen maakte Henk tegen het eindspel aan jammerlijk een fout. Evert wist zijn slag te slaan en won de wedstrijd. 

Gerjan Groot Baltink en Jan Oude Vrielink troffen elkaar en de heren maakten er een mooie wedstrijd van. Jan speelde soepeltjes en niet gehaast. Daardoor dacht Gerjan ook goed na over zijn zetten en die speelde een puike wedstrijd. Echt fouten werden er niet gemaakt. Jan kwam ergens in de partij wel op voorsprong, maar Gerjan reageerde daar goed op zijn vervolg. In het eindspel kregen beide heren een dam en dat was de reden om remise overeen te komen. Misschien had Jan wel kunnen winnen, maar hebberig komt niet in zijn woordenboek voor. Voor Gerjan een nette prestatie.

Janet Vos speelde tegen Adriaan Hofman en ook in deze partij was er rust. Janet speelde kalm en Adriaan ging daarin mee. Ook hier werd daardoor goed nagedacht over zetten en dat betaalde zich uit in een fraaie damavond. Janet kwam wel op voorsprong, maar Adriaan werd niet zomaar van het bord geveegd. Uiteindelijk won Janet de wedstrijd, maar Adriaan kan terugkijken op een mooie wedstrijd.'

Mandrik Groot Baltink en Harrie Pierik mochten tegen elkaar aantreden. De wedstrijd verlies stilletjes en de heren waren in opperste concentratie. En bij geen lawaai is er niets aan de hand op de 100 velden. Totdat Mandrik zijn slag kon slaan. Harrie liep achter de feiten aan en het kwam niet meer goed. Mandrik liet de winst niet meer lopen en pakte de punten.

Tot slot speelden Hennie Jansen en Gerrit Bosch tegen elkaar. Twee oudgedienden die al veelvuldig tegen elkaar gespeeld hebben door de jaren heen. De trucjes zijn dan over en weer wel bekend en dat leverde een tactisch steekspel op. Fouten werden er niet gemaakt, maar ook geen van de heren kreeg overwicht in de partij. Na lang zwoegen kwam er dan ook geen winnaar uit de bus. Er werd een remise overeen gekomen en de punten werden gedeeld.

De uitslagen samengevat:

 • M. Dollen - A.J. Hakvoort 0-2
 • F.J. Eggerink - R. Langkamp 0-2
 • J. Veneman - E. Veneman 0-2
 • H. Woolderink - H. te Cate 2-0
 • H. Smit - E. Averesch 0-2
 • G. Groot Baltink - J. Oude Vrielink 1-1
 • J. Vos - A. Hofman 2-0
 • M. Groot Baltink - H. Pierik 2-0
 • H. Jansen - G. Bosch 1-1

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 876 punten uit 14 wedstrijden
 2. G. Bosch, 734 punten uit 16 wedstrijden
 3. M. Groot Baltink, 548 punten uit 15 wedstrijden
 4. J. Oude Vrielink, 542 punten uit 15 wedstrijden
 5. R. Langkamp, 528 punten uit 16 wedstrijden
 6. H. Woolderink, 516 punten uit 14 wedstrijden
 7. E. Veneman, 503 punten uit 12 wedstrijden
 8. H. Jansen, 496 punten uit 16 wedstrijden
 9. H. Veneman, 429 punten uit 12 wedstrijden
 10. J. Veneman, 417 punten uit 13 wedstrijden
 11. M. Dollen, 415 punten uit 13 wedstrijden
 12. E. Averesch, 395 punten uit 15 wedstrijden
 13. J. Vos, 338 punten uit 10 wedstrijden
 14. H. ten Cate, 319 punten uit 15 wedstrijden
 15. G.J. Klein Legtenberg, 301 punten uit 13 wedstrijden
 16. F.J. Eggerink, 283 punten uit 9 wedstrijden
 17. H. Smit, 276 punten uit 12 wedstrijden
 18. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 19. E. Olthuis, 221 punten uit 11 wedstrijden
 20. G. Groot Baltink, 204 punten uit 11 wedstrijden
 21. R.J. de Haan, 195 punten uit 5 wedstrijden
 22. H. Pierik, 168 punten uit 11 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 144 punten uit 7 wedstrijden
 24. R. Huisman, 122 punten uit 10 wedstrijden
 25. A. Veneman, 118 punten uit 10 wedstrijden
 26. P. van der Zwan, 116 punten uit 7 wedstrijden
 27. A. Hofman, 76 punten uit 13 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten