donderdag 21 december 2023

‘Kiekn of ’t past’

Afgelopen dinsdag is traditiegetrouw het jaarlijkse kerstsneldamtoernooi gehouden voor de leden van de damclub. 3 Groepen mochten uitmaken wie de beste sneldammer van Wierden was. Het leverde een fraai schouwspel. Knotsgekke situatie kwamen voorbij, maar ook mooie partijen die erg spannend waren. Een gokje wagen kon soms wel goed uitpakken. Door de tijdsdruk moet je redelijk in een split-second een beslissing nemen en dan is overzicht een uitdaging. 

In de derde groep was het Harrie Pierik die met 12 punten uit 7 wedstrijden groepswinnaar werd. Hij had er wel een barrage tegen Marinus den Hartogh en Evert Olthuis voor nodig, die ook 12 punten hadden behaald, om die plek binnen te slepen.

Winnaar van de tweede groep werd Martin Dollen met 13 punten uit 7 wedstrijden. Lang leek het erop dat ook hij een barrage zou moeten spelen tegen Gert Jan Klein Legtenberg, maar die liet in de laatste partij punten liggen. Daardoor eindigde Martin als enige bovenaan in de tweede groep.

In de eerste groep werd Gerrit Bosch winnaar. Hij eindigde met 15 punten uit 8 wedstrijden en daarmee stond hij als enige bovenaan in de eerste groep.

Om een winnaar de krijgen van deze drie personen speelden eerst Harrie en Martin een finalepartij tegen elkaar. De winnaar van deze wedstrijd mocht dan aantreden tegen de winnaar van groep 1. Het werd een spannende pot, want lang maakten de heren geen fouten gemaakt. Toch kon Martin in het middenspel op voorsprong komen en uiteindelijk de partij ook winnen.

In de finale wedstrijd mocht Martin aantreden tegen Gerrit en ook dit werd een spannende wedstrijd. Gerrit maakte in het begin van de partij bijna de fout om de Haarlemmerzet voor Martin mogelijk te maken, maar hij zag het net op tijd. Het vervolg was hard tegen hard en het middenspel leek meer voor Martin te zijn. Maar geen van heren maakte een fout en in het eindspel moest het dan maar gebeuren. Beide heren kwamen op dam, maar Martin stond wel twee stenen achter. De tijd begon alleen ook ernstig te dringen voor Gerrit en samen kwamen ze remise overeen. Conclusie, geen winnaar in deze partij.

Normaliter zou er dan nog een partij gespeeld moeten worden, maar gelet op de tijd vonden de heren elkaar om de titel te delen. En daardoor mogen Gerrit Bosch en Martin Dollen zich beiden sneldamkampioen van Wierden noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten