donderdag 7 december 2023

'Geen cadeautjes vandaag.....'

Henk Veneman speelde tegen Martin Dollen en winst was voor beide heren de minimale inzet. Het werd een mooie wedstrijd en beiden gingen behoorlijk in de aanval. Het leverde een spannende partij op, maar geen van hen maakte fouten. Tot het middenspel, want Henk schoof wat te enthousiast vooruit en zag niet dat Martin met een afruil op voorsprong kon komen. Op zich is een schijf achterstand niet direct een probleem, maar Henk had her en der schijven best wel los staan. Gaten schoof hij niet snel genoeg dicht en en Martin maakte daar dankbaar gebruik van. Met een slagzet kwam hij op dam en nog een schijf voorsprong. Henk deed nog wel een poging en ruilde de dam uit de partij, maar er was geen eer meer te behalen met de stand die daarna overbleef. Hij gaf zich daarom daarna als snel gewonnen.

Evert Olthuis nam het op tegen Henk Woolderink en het werd een fraaie partij. Henk speelt zoals we van hem kennen vertrouwd en bouwde de partij zorgvuldig op. Evert daarentegen ging juist in de aanval. Ergens kom je elkaar dan tegen en dan komt al snel de ervaring om de hoek kijken. Henk heeft jutezakken vol ervaring achter de voordeur staan en bij Evert zijn er dat wat minder. Dat hoeft geen probleem te zijn en Evert heeft dit jaar al mooie dingen laten zien en ook fraaie winstpartijen binnengesleept. Het lukte alleen deze avond niet, Henk hield stug vol en Evert kon hem niet betrappen op het maken van een fout. En dan komt het op eindspelletjes aan. Henk kon de partij naar zijn hand zetten en uiteindelijk ook winnen.

Rein Langkamp en Albert Hakvoort speelden tegen elkaar en dan weet je het wel. Een hoop bravoure werd er over het bord geschalmd en blufpoker werd niet geschuwd. Maar beide heren wisten wel wie er tegenover hen zat en het werd dan ook al snel stil. De partij ontpopte zich in een herkenbaar patroon. Rein speelde over de flanken en Albert liet hem zijn gang gaan. Maar toen begon Albert de flanken van Rein te slopen en moest Rein keuzes gaan maken. Speel ik op links of speel ik op rechts. Albert nam de tijd en dwong Rein in de fout. Met een fraaie slagzet drong Albert in het eindspel door de verdediging van Rein. De stand die daarna overbleef was voor Rein om er snel een einde aan te maken en gaf zich gewonnen.

Eddy Veneman voelde zich sterk vanavond en durfde het wel aan tegen twee tegenstanders. Andre Veneman en Henk Smit waren zijn opponenten en Eddy kon de borst nat maken. Tegen Andre liep het soepel, maar het was zeker geen uitgesproken zaak dat winst een kwestie van tijd was. Eddy moest zijn aandacht verdelen en dan heb je aan beide heren best wel een taaie tegenstander. Maar Andre probeerde het deze avond wel, alleen is het nog niet zijn seizoen. Eddy liet zich niet inpakken en won uiteindelijk.  De andere partij tegen Henk was een stuk taaier en ondanks dat Henk nog niet op stoom is maakt hij het menige dammer lastig. Ook Eddy moest eraan geloven en had moeite om te anticiperen op de zetten van Henk. Die heldhaftigheid van Henk betaalde zich uit en in het eindspel kon hij er een fraaie remise uit slepen.

Mandrik Groot Baltink mocht aantreden tegen Gerrit Bosch en voor beide heren een mooie krachtmeting. Zowel Mandrik als Gerrit hebben een goed seizoen en vanavond winnen was dan ook belangrijk om aansluiting te houden bij de koploper. Lang ging het gelijk op totdat Mandrik een fout maakte. Gerrit drong met een fraaie slagzet door naar dam. Mandrik keek nog even over het veld wat er overgebleven was, maar gaf zich al snel gewonnen.

Jan Veneman en Roelof Jan de Haan speelden tegen elkaar. Het resulteerde in een stugge, maar mooie wedstrijd waarbij beide heren aan het uittesten waren hoe de tegenstander zou reageren. Roelof Jan mag dan wel nieuw zijn bij de club, hij is geen onbekende dammer en heeft al de nodige strepen verdiend. Dat wist Jan ook, maar daar mag je de partij niet door laten leiden. Het mocht alleen niet baten want in het eindspel kwam Roelof Jan beter uit de zetten dan Jan en vakkundig werd de winst binnengesleept.

Gerjan Groot Baltink speelde tegen Evert Averesch en dit werd een hele mooie wedstrijd. Evert breng de nodige rust in de partij en daar zag je Gerjan van profiteren. Ook hij hield de rust en dacht goed na. Zo goed zelfs dat hij het eindspel begon met een fraaie slagzet en twee schijven voorsprong. Dat leek winst te worden voor Gerjan, maar Evert bleef zoals altijd rustig en kon er nog net een remise uit slepen. 

Hennie Jansen mocht aantreden tegen Janet Vos en die twee kennen elkaar al zo lang dat je een hoop kabaal kunt verwachten. Maar dat gebeurde niet, Hennie was verdacht stil en dat was voor uw verslaggever de aanleiding om even de boel op te ruien. Het had geen effect en met de nodige 'complimenten' op zak droop uw verslaggever weer af. Hennie zat op iets te broeden, maar Janet wilde er niet in mee gaan. Totdat Janet iets te enthousiast was. Een schijf werd iets te los geschoven en Hennie greep zijn kans. Let op, ik zeg 'kans' en niets anders. Janet liep achter de feiten aan en Hennie pakte uiteindelijk ook de winst. 

Jan Oude Vrielink en Harrie ten Cate speelden tegen elkaar en men probeerde elkaar het leven zo zuur mogelijk te maken. Op het bord dan uiteraard en niets persoonlijks bedoeld. Geen cadeautjes deze sinterklaasvond was de inzet. Het lukte beiden om stand te houden en dan kom je ergens een keer tot de conclusie dat er niets anders op zit om er maar remise van te maken. Een mooie uitslag voor een leuke partij.

Pascal van der Zwan nam het op tegen Adriaan Hofman. De heren maakte er een mooie pot van en het tempo lag hoog. Wie zou er het eerste een fout maken. Dit keer was het Adriaan. Pascal kwam in het middenspel op voorsprong en gaf dat niet meer uit handen. Adriaan moest uiteindelijk dan ook zijn meerdere erkennen in Pascal en verloor de partij.

Tot slot speelden Marinus den Hartogh en Roswitha Huisman tegen elkaar. In een open wedstrijd werd er een enerverende pot gespeeld. Het speeltempo lag ook in deze partij hoog en de kans is dan groot dat er fouten gemaakt worden. Dat gebeurde en Marinus kwam met een slagzet op voorsprong. Winst was ophanden en uiteindelijk won hij ook de partij. Rust bewaren is belangrijk, jezelf dwingen tot nadenken, overzien en dan heersen. Mooie woorden, maar o zo belangrijk voor een damavond.

De uitslagen samengevat:

 • H. Veneman - M. Dollen 0-2
 • E. Olthuis - H. Woolderink 0-2
 • R. Langkamp - A.J. Hakvoort 0-2
 • E. Veneman - H. Smit 1-1
 • E. Veneman - A. Veneman 2-0
 • M. Groot Baltink - G. Bosch 0-2
 • J. Veneman - R.J. de Haan 0-2
 • G. Groot Baltink - E. Averesch 1-1
 • H. Jansen - J. Vos 2-0
 • J. Oude Vrielink - H. te Cate 1-1
 • P. van der Zwan - A. Hofman 2-0
 • M. den Hartogh - R. Huisman 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 798 punten uit 13 wedstijden
 2. G. Bosch, 642 punten uit 14 wedstrijden
 3. J. Oude Vrielink, 486 punten uit 13 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 465 punten uit 13 wedstijden
 5. H. Jansen, 454 punten uit 14 wedstrijden
 6. E. Veneman, 439 punten uit 11 wedstrijden
 7. H. Woolderink, 431 punten uit 12 wedstrijden
 8. H. Veneman, 429 punten uit 12 wedstrijden
 9. R. Langkamp, 414 punten uit 14 wedstrijden
 10. J. Veneman, 405 punten uit 12 wedstrijden
 11. M. Dollen, 403 punten uit 12 wedstrijden
 12. E. Averesch, 335 punten uit 13 wedstrijden
 13. G.J. Klein Legtenberg, 297 punten uit 12 wedstrijden
 14. H. ten Cate, 295 punten uit 13 wedstrijden
 15. F.J. Eggerink, 271 punten uit 8 wedstrijden
 16. J. Vos, 244 punten uit 8 wedstijden
 17. F. Niezink, 227 punten uit 5 wedstrijden
 18. H. Smit, 224 punten uit 10 wedstijden
 19. E. Olthuis, 221 punten ui 11 wedstrijden
 20. G. Groot Baltink, 179 punten uit 9 wedstrijden
 21. M. den Hartogh, 144 punten uit 7 wedstrijden
 22. H. Pierik, 136 punten uit 9 wedstrijden
 23. R.J. de Haan, 123 punten uit 3 wedstrijden
 24. R. Huisman, 118 punten uit 9 wedstrijden
 25. P. van der Zwan, 116 punten uit 7 wedstijden
 26. A. Veneman, 110 punten uit 9 wedstrijden
 27. A. Hofman, 64 punten uit 11 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten