donderdag 7 september 2023

De kop is er weer af ...

Het nieuwe damseizoen is weer begonnen en gelijk zijn er al mooi dingen te zien op de velden. Allereerst konden we 2 nieuwe leden verwelkomen namelijk dammers Bosch en Huisman. Eerstgenoemde heeft zich in zijn dam carrière al ruimschoots bewezen en overkomen van damclub Borne wil hij nu zijn kunnen laten zien bij ons. De andere dammer is Huisman, zij heeft de laatste 30 jaar niet meer gedamd, maar is onder de oude leden van Wierden geen onbekend. Ooit in de leer bij damnestor Dommerholt heeft ze al de nodige partijen gespeeld. Nu het damgevoel weer aanwakkeren en het geheugen weer opfrissen en dan kijken hoe het gaat.

Albert Hakvoort speelde tegen Martin Dollen, maar het zat Martin niet mee. Een zomer lang niet dammen is geen goed begin tegen Albert. Al vlot in de partij kwam hij in een standaardsituatie op een schijf achterstand en later overkwam hem nogmaals de fout. Met twee schijven achterstand het eindspel is een gelopen race tegen Albert, maar goed, opgeven kan altijd nog dacht Martin. Albert bleef alleen kalm en liet Martin komen, net zolang totdat Martin zijn meerdere moest erkennen.

Jan Oude Vrielink mocht het opnemen tegen Marinus de Hartogh en beide heren wilden er een mooie pot van maken. Jan had een hoop plezier dat het seizoen weer begonnen was, maar dat weerhield hem niet van een stevige partij tegen Marinus. Er was lang niets aan de hand totdat in het middenspel Marinus even wat minder aan het opletten was. Jan zag zijn kans schoon en hakte erop los en Marinus liep achter de feiten aan. Het duurde daarna dan ook niet lang dat Marinus zijn meerdere moest erkennen in Jan.

Freddy Niezink en Rein Langkamp speelden tegen elkaar en in een mooie pot ging het lang gelijk op. Freddy had het niet makkelijk en ook Rein zat niet lekker op de zetel. De boel bleef in evenwicht en het eindspel moest dan maar het verschil maken. Freddy had mazzel, want Rein zag de kans op remise jammerlijk niet. De winst ging dan ook, zij het met wat geluk, naar Freddy. 

Gert Jan Klein Legtenberg nam het op tegen Jan Veneman en Gert Jan had niet zijn beste avond. Jan daarentegen wel, want met een zeer fraaie slagzet kwam hij op twee schijven voorsprong. Gert Jan moest even slikken en ging tegen beter weten maar even door. Jan bleef scherp en maakte geen fouten waardoor hij vakkundig de winst naar zich toe kon trekken. 

Evert Averesch nam het op tegen Gerrit Bosch en in een enerverende partij waren de heren lang gelijkwaardig. Evert kon makkelijk de zetten blijven doen, maar Gerrit is ook niet van gisteren. Positiespel en eindspelletjes hoef je Gerrit niet meer te leren en hij is ook het ook nog lang niet vergeten. Evert kon in het eindspel schuiven wat hij wilde, maar Gerrit had overal antwoord op. Uiteindelijk kon Gerrit dan ook de winst naar zich toetrekken en heeft daarmee de eerste slag binnen.

Janet Vos speelde tegen Harrie ten Cate en Janet was in haar sas. Niet meer direct spelen tegen al die sterke spelers, maar gewoon tegen gelijkwaardige tegenstanders. Harrie dacht een leuke pot te spelen, maar het zomerreces was nog niet uit zijn gedachten. Janet maakte daar handige gebruik van en met een mooie slagzet kwam ze op voorsprong. Harrie kwam die achterstand niet meer te boven en hij moest uiteindelijk dan ook opgeven.

Mevrouw Huisman (sorry, de naam is mij even ontschoten) mocht in haar eerste wedstrijd opnemen tegen Hennie Jansen. Lang ging het ook gelijk op en lang maakt Hennie het nodige kabaal. Gaandeweg de partij werd hij wel wat stiller, want die mevrouw Huisman kon best wel schuiven. Ze is nog wat roestig en Hennie won dan ook wel de partij, maar het was niet zomaar kat-in-bakkie. Even een paar weken opwarmen en dan moeten we maar eens zien.....

Tot slot speelden Henk Veneman en Mandrik Groot Baltink tegen elkaar en dat werd een kneiter van een wedstrijd. Mandrik ging er gelijk vol in en Henk moest alle zeilen bijzetten. Mandrik ging spreekwoordelijk 'over stag' en Henk zag de giek niet aankomen. Met een mooie slagzet werd Henk lamgeslagen en Mandrik was in zijn nopjes. De partij werd met een mooie voorsprong voortgezet en Henk kon zich enigszins herstellen. In het eindspel was het denken, denken en nog eens denken voor Mandrik. Wat moest hij doen om de winst binnen te slepen. Even leek hij het niet te zien, maar ineens was er de ingeving. De winnende zet werd gezien en Mandrik ging er met de winst van door. Een mooi resultaat voor Mandrik.

De uitslagen samengevat

 • A.J. ​Hakvoort - M. Dollen 2-0
 • F. Niezink - R. Langkamp 2-0
 • G.J. Klein Legtenberg - J. Veneman 0-2
 • E. Averesch - G. Bosch 0-2
 • J. Vos - H. ten Cate 2-0
 • J. Oude Vrielink - M. den Hartogh 2-0
 • J. Huisman - H. Jansen 0-2
 • H. Veneman - M. Groot Baltink 0-2

Stand op de ranglijst na 1 speelronde

 1. A.J. Hakvoort, 78 punten uit 1 wedstrijd
 2. M. Groot Baltink, 74 punten uit 1 wedstrijd
 3. F. Niezink, 72 punten uit 1 wedstrijd
 4. J. Veneman 68 punten uit 1 wedstrijd
 5. G. Bosch, 58 punten uit 1 wedstrijd
 6. J. Vos, 54 punten uit 1 wedstrijd
 7. J. Oude Vrielink, 38 punten uit 1 wedstrijd
 8. H. Jansen, 32 punten uit 1 wedstrijd
 9. M. Dollen, 12 punten uit 1 wedstrijd
 10. R. Langkamp, 12 punten uit 1 wedstrijd
 11. H. Veneman, 8 punten uit 1 wedstrijd
 12. G.J. Klein Legtenberg, 8 punten uit 1 wedstrijd
 13. H. ten Cate, 8 punten uit 1 wedstrijd
 14. E. Averesch, 4 punten uit 1 wedstrijd
 15. M. den Hartogh, 4 punten uit 1 wedstrijd
 16. J Huisman, 4 punten uit 1 wedstrijd
 17. E. Veneman, 0 punten uit 0 wedstrijden
 18. H. Woolderink, 0 punten uit 0 wedstrijden
 19. F.J. Eggerink, 0 punten uit 0 wedstrijden
 20. H. Pierik, 0 punten uit 0 wedstrijden
 21. H. Smit, 0 punten uit 0 wedstrijden
 22. E. Olthuis, 0 punten uit 0 wedstrijden
 23. A. ​Veneman, 0 punten uit 0 wedstrijden
 24. G. Groot Baltink, 0 punten uit 0 wedstrijden
 25. A. ​Hofman, 0 punten uit 0 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten