donderdag 5 januari 2023

'Met het mes tussen de tanden'

Het nieuwe jaar is van start en de damclub Wierden wenst iedereen een gelukkig en sportief nieuwjaar. Op deze eerste speelavond van 2023 moest blijken wie er nog een kater had van de feestdagen en wie er nog geoefend had. Op een enkele fanatiekeling na bleven de stenen in het doosje en dambord in de kast.

Martin Dollen en Gert Jan Klein Legtenberg speelden tegen elkaar en het werd een pot met een hoog wiskundig gehalte. Er werd direct hard tegen hard gedamd en makkelijke oplossingen werden vermeden. Lastige standen konden soms makkelijk uitgeruild worden, maar dat deden de heren niet. Het leverde een complex en vol bord op, maar de heren genoten. Beiden hadden mooie slagzetjes klaarstaan, maar elke keer doorzagen ze elkaar en fouten werden er dan ook niet gemaakt. Het eindspel was minstens zo spannend, want het kon alle kanten op. Martin kreeg wat meer grip op het eindspel en kon doordringen naar dam. Maar Gert Jan leek ook door te dringen alleen maakte hij andere keuzes. Die bleken even later fataal te zijn, want de stand die overbleef nadat Martin dam maakte het dat Gert Jan niet meer kon 'oversteken'. Jammer, want eerder had Gert Jan met een makkelijke 2 om 2 afruil er in 1 keer remise van kunnen maken.

Jan Oude Vrielink nam het op tegen Henk Woolderink en de heren kennen elkaar al lang tijd. Het was een mooie wedstrijd met een open spel. Jan trok in het middenspel de stoute schoen aan en nam de gok. Het betaalde zich uit in een mooie voorsprong, maar het vervolg was niet zo handig. In plaats van door te drukken om Henk nog een schijf afhandig te maken liet Jan zijn tegenstander ontsnappen aan nog meer achterstand. Henk moest vol in de aanval om te proberen nog wat te forceren. Dat lukt en Jan liep in de val. Met een mooie slagzet werden de rollen omgedraaid en liep Jan achter de feiten aan. De restpartij die overbleef was dermate treurig dat Jan zich snel gewonnen gaf.

Rein Langkamp en Freddy Niezink speelden tegen elkaar. De kans voor Rein om een karrevracht aan punten binnen te slepen. Rein speelde op zijn eigen manier behouden en ruilde regelmatig af waardoor Freddy niet echt aan opbouwen toe kwam. Het spel ontvlamde daardoor niet echt en pas in het eindspel werd het spannender. Het eindspel werd door de heren op hun eigen manier uitgevogeld, maar tot echt resultaat leidde het niet. Oké, het werd remise en dat is natuurlijk een mooi resultaat voor Rein, maar uw verslaggever denkt niet dat de partij de landelijk pers zal halen.

Henk Smit mocht aantreden tegen Jan Veneman en Jan vond hij maar eens moest winnen. Dat tergde Henk alleen maar in de wil om dat niet toe te laten. Met mes tussen de tanden werd de partij begonnen en gaandeweg kreeg Henk meer vat op de partij dan Jan. Hij kon het alleen niet omzetten in definitief voordeel. De punten werden dan uiteindelijk gedeeld en Jan moest genoegen nemen met remise. Een fraai resultaat voor Henk.

Harrie Pierik nam het op tegen Marinus den Hartogh en Marinus heeft nog niet zoveel wedstrijden gespeeld, dus punten zijn van harte welkom. Harrie was alleen niet van plan om daaraantoe te geven en wilde zelf de punten meenemen. In een open pot werd er levendig gespeeld. Het leverde alleen geen voordeel op voor 1 van de heren waardoor de boel uiteindelijk in evenwicht bleef. De punten moesten dan ook maar gedeeld worden en tevreden keken de heren terug op de wedstrijd.

Eddy Veneman speelde tegen Adriaan Hofman. Uw verslaggever had Adriaan voorafgaand aan de partij de nodige tips gegeven om er een mooie wedstrijd van te maken. Tijd nemen, zetten afwegen en proberen te bedenken wat de tegenstander daarna zal zetten. Daar probeerde Adriaan zich aan te houden en het werd dan ook geen sneldammen. In het middenspel kwam Eddy wel op voorsprong, maar door de rust in de partij werd er goed nagedacht. Uiteindelijk won Eddy dan wel, maar Adriaan heeft zich goed verweerd.

Evert Averesch en Andre Veneman speelden tegen elkaar. Een goede krachtmeting voor Andre. De heren waren aan elkaar gewaagd en echt fouten werden er niet gemaakt. In een vermakelijk spel kwam er niet echt een duidelijk verschil in kracht en uiteindelijk werd er dan ook remise overeengekomen. Een goede uitslag en een mooi resultaat voor Andre.

Hennie Jansen mocht het tenslotte opnemen tegen Harrie ten Cate. De heren hadden elkaar nog niet eerder getroffen en het moest dan maar tijdens de partij blijken wie het beste kon dammen. Lang bleef het gelijk, maar in het middenspel wat Hennie even wat onbedachtzaam. Harrie haalde er met een fraaie slagzet dam uit en dat was voor Hennie direct reden om maar op te geven. Het overwicht van Harrie werd namelijk zo groot dat het een lijdensweg zou worden om nog door te dammen.

De uitslagen samengevat:

 • M. Dollen - G.J. Klein Legtenberg 2-0
 • J. Oude Vrielink - H. Woolderink 0-2
 • R. Langkamp - F. Niezink 1-1
 • H. Smit - J. Veneman 1-1
 • H. Pierik - M. den Hartogh 1-1
 • E. Veneman - A. Hofman 2-0
 • E. Averesch - A. Veneman 1-1
 • H. Jansen - H. ten Cate 0-2

De stand op de ranglijst:

 1. A,J. Hakvoort, 542 punten uit 13 wedstrijden
 2. F. Niezink, 483 punten uit 15 wedstrijden
 3. M. Dollen, 400 punten uit 15 wedstrijden
 4. R. Langkamp, 382 punten uit 16 wedstrijden
 5. H. Woolderink, 362 punten uit 13 wedstrijden
 6. E. Veneman, 339 punten uit 15 wedstrijden
 7. J. Veneman, 331 punten uit 15 wedstrijden
 8. G.J. Klein Legtenberg, 330 punten uit 14 wedstrijden
 9. H. Veneman, 275 punten uit 9 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink, 255 punten uit 13 wedstrijden
 11. J. Vos, 223 punten uit 11 wedstrijden
 12. E. Averesch, 209 punten uit 15 wedstrijden
 13. H. Pierik, 192 punten uit 15 wedstrijden
 14. H. Smit, 185 punten uit 12 wedstrijden
 15. F. J. Eggerink, 170 punten uit 10 wedstrijden
 16. H. ten Cate, 163 punten uit 13 wedstrijden
 17. H. Jansen, 159 punten uit 15 wedstrijden
 18. A. Veneman, 148 punten uit 12 wedstrijden
 19. J. Oude Vrielink, 144 punten uit 15 wedstrijden
 20. M. den Hartogh, 116 punten uit 7 wedstrijden
 21. E. Olthuis, 113 punten uit 11 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 68 punten uit 11 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 30 punten uit 9 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 12 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten