vrijdag 14 oktober 2022

'Toneelspel'

De kraker voor deze avond is de wedstrijd tussen de regerend kampioen Freddy Niezink en oud - kampioen Albert Hakvoort. Alle ingrediënten voor een deftige pot dammen waren aanwezig en de heren waren erop gebrand om te winnen. Erop of er onder, remise was geen optie gelet op de aspiraties voor dit damseizoen. Na een rustig begin met het nodige toneelspel werd getracht de aandacht te krijgen van de mededammers, maar de leden kennen de heren langer als vandaag. Uiteindelijk moest er toch serieus gedamd worden en toen werd het stil. In uiterste concentratie werden zetten zorgvuldig gekozen. Lang ging het goed, maar eindelijk moet er toch actie komen. Albert trok alleen aan het korte eind en met een schijf achterstand ging hij het eindspel in. En toen ineens werd er gehakt. Freddy kwam met 3 schrijven voorsprong op dam, maar kon niet voorkomen dat Albert ook dam maakte. Met een 5 om 2 werd het eindspel voortgezet en langzaam bouwde Freddy de winnende stand op. Uiteindelijk kon hij de dam van Albert afhandig maken en Albert moest zijn meerdere erkennen.

Mandrik Groot Baltink speelde tegen Martin Dollen en in een boeiende wedstrijd kwam Mandrik met een fraaie slagzet op dam. Martin moest een noodgreep doen en met een 2 om 1 afruil kon hij de dam van Mandrik afhandig maken. Met 1 schijf achterstand kwam Martin goed weg uit dit slagveld. Dan maar weer opbouwen en kijken hoe het gaat in het eindspel. Mandrik kon zijn voorsprong niet omzetten in voordeel en moest toezien hoe Martin er remise uit kon slepen.

Jan Oude Vrielink en Jan Veneman namen het tegen elkaar op en dan zit daar ruim 185 jaar ervaring tegenover elkaar. Wie weet de zenuwen te bedwingen. Het resulteerde in stug tegen elkaar aanschuiven en dan moet dat een keer problemen opleveren, maar ja voor wie. Dit keer was Jan Veneman de pineut en hij  moest toezien hoe Jan Oude Vrielink een schijf op voorsprong kwam. Het voordeel kon ook in deze wedstrijd niet omgezet worden in winst en uiteindelijk kwamen de heren remise overeen. 

Janet Vos mocht aantreden tegen Harrie Pierik en in een enerverende pot waren zet aan elkaar gewaagd. Lang werden er geen fouten gemaakt, maar in het eindspel moest het dan maar gebeuren. Tijdens het forceren kwam Harrie op twee schijven achterstand, maar had wel een dam in het verschiet. Ook Janet drong door naar dam en dan komt het aan op de lange adem. Elke keer weer een schijfje wegspelen leverde een 4 om 3 stand op voor Janet en een remise leek in de maakt. Alleen maakte Harrie de fout door zijn dam los te zetten en met een slagzet van Janet raakte hij zijn dam kwijt en verloor daardoor jammerlijk de partij. Anderzijds was het natuurlijk een fraaie slagzet voor Janet en won ze op een mooie wijze de partij.   

Rein Langkamp nam het op tegen Henk Woolderink en ook hier zitten de nodige levensjaren tegenover elkaar. De heren kennen elkaar al lange tijd en dan zou je verwachten dat het damspel geen verrassingen meer oplevert. Dat bleek alleen niet zo te zijn. Henk liet zich op een ietwat geniepige manier te pakken nemen en moest toezien hoe Rein op een schijf voorsprong kwam. Dan maar kijken hoe dat eindspel uitpakt dacht Henk en dat viel hem mee. Rein kon Henk niet op zijn knieën krijgen en moest toezien hoe Henk er remise uit winst te slepen.

Hennie Jansen en Gert Jan Klein Legtenberg speelden tegen elkaar en ook deze heren kennen elkaar al lange tijd. Toch was Hennie in zijn spel niet wakker genoeg om te doorzien wat Gert Jan van plan was. In een leuke pot hengelde Gert Jan steeds meer een beetje winst binnen en Hennie moest toezien hoe hij de grip op de partij aan het kwijtraken was. Met zo veel remises op deze avond zou je verwachten dat Gert Jan ook wat gewillig was, maar nee hij hield zijn spreekwoordelijke 'poot strak' en won de wedstrijd.

Pascal van de Zwan had als tegenstander Freek Jan Eggerink. Tussen de heren zit de nodige jaren met damervaring en we moeten de wedstrijd dan ook voor een deel opvatten als een leerproces voor Pascal. In een leuke pot werd er hard nagedacht en zorgvuldig gezet. Alleen kent Freek Jan de slagzetjes beter en snoepte her der een schijf af van Pascal. In het eindspel kom je die schijven dan meestal te kort, en dat was ook het geval voor Pascal. De winst ging naar Freek Jan. 

Eddy Veneman mocht zijn krachten laten zien tegen twee tegenstanders. Andre Veneman en Evert Averesch waren zijn tegenstanders en dan moet je er toch echt wel goed voor gaan zitten. Tegen Evert is het toch even kijken hoe die speelt en Evert is ook niet van gisteren. Al ca. 50 jaar is hij spelend lid, maar die ervaring mocht niet baten tegen Eddy. Het was een leuke en open wedstrijd, maar de winst ging naar Eddy. De andere wedstrijd tegen Andre was wat stugger. Andre liet zich niet in de hoek drukken en beet goed van zich af. Eddy kreeg dan ook niet goed vat op de wedstrijd en Andre werd beloond voor zijn spel. De wedstrijd eindigde in een remise.

De laatste partij was Evert Olthuis tegen Adriaan Hofman. Evert heeft al de nodige punten bij elkaar gesprokkeld en Adriaan heeft zijn teller nog op 0 staan. Maar kijken wat deze partij zou brengen, maar Evert was wat scherper in zijn spel. In het middenspel kwam Evert met een mooie slagzet op dam en de stand die overbleef voor Adriaan was niet gunstig. Evert stond op de hartlijn en Adriaan kon daar niet overheen komen. Op een gegeven momenten zijn de zetten op en moet je gaan weggeven. Ook Adriaan ontkwam er niet aan en Evert trok de partij steeds meer naar zich toe. Dat resulteerde uiteindelijk in de winst in de partij voor Evert.

De uitslagen samengevat

 • F. Niezink - A.J. Hakvoort 2-0
 • M. Groot Baltink - M. Dollen 1-1
 • J. Oude Vrielink - J. Veneman 1-1
 • J. Vos - H. Pierik 2-0
 • R. Langkamp - H. Woolderink 1-1
 • H. Jansen - G.J. Klein Legtenberg 0-2
 • P. v/d Zwan - F.J. Eggerink 0-2
 • E. Veneman - A. Veneman 1-1
 • E. Veneman - E. Averersch 2-0
 • E. Olthuis - A. Hofman 2-0

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 258 punten uit 6 wedstrijden
 2. F. Niezink, 209 punten uit 6 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 148 punten uit 6 wedstrijden
 4. H. Woolderink, 142 punten uit 4 wedstrijden
 5. E. Veneman, 127 punten uit 6 wedstrijden
 6. G.J. Klein Legtenberg, 126 punten uit 6 wedstrijden
 7. J. Vos, 125 punten uit 6 wedstrijden
 8. M. Dollen, 115 punten uit 7 wedstrijden
 9. M. Groot Baltink, 110 punten uit 5 wedstrijden
 10. J. Oude Vrielink, 104 punten uit 5 wedstrijden
 11. H. Veneman, 99 punten uit 3 wedstrijden
 12. E. Olthuis, 97 punten uit 6 wedstrijden
 13. F.J. Eggerink, 96 punten uit 4 wedstrijden
 14. J. Veneman, 85 punten uit 5 wedstrijden
 15. E. Averesch, 83 punten uit 6 wedstrijden
 16. H. Jansen, 74 punten uit 6 wedstrijden
 17. H. Pierik, 70 punten uit 6 wedstrijden
 18. H. ten Cate, 63 punten uit 5 wedstrijden
 19. A. Veneman, 49 punten uit 3 wedstrijden
 20. H. Smit, 36 punten uit 3 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 30 punten uit 3 wedstrijden
 22. P. v/d Zwan, 30 punten uit 4 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 11 punten uit 2 wedstrijden
 24. A. Hofman, 0 punten uit 4 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten