donderdag 29 september 2022

'Houdini'

Jan Veneman mocht het opnemen tegen Freddy Niezink en het was dammen op een hoog niveau. Freddy lijkt nog niet helemaal zijn ritme gevonden te hebben en Jan was daarentegen uiterst gemotiveerd. Het spel ging lang gelijk op totdat het eindspel zich aandiende. Freddy kreeg het moeilijk maar Jan drukte niet door. De winst lag Jan voor het grijpen, maar hij deed het niet. Iets te voorzichtig deed hij een wat conserverende zet terwijl hij juist de aanval had moeten zoeken. Freddy kreeg lucht en zijn blauwe gezicht kreeg weer wat kleur. De ontsnapping was daar en Houdini leek er niets bij. Freddy greep de laatste strohalm om er een remise van te kunnen maken.

Henk Veneman nam het op tegen Martin Dollen en het werd een fraaie pot. Het spel was rustig qua opbouw, af en toe wat afruilen, maar geen grote gevaren. Totdat Henk de sprong in het diepe waagde: spelen op het zogenaamde 'kerkhof'. En dan moet je van goeden huize komen en soms ook wat mazzel hebben om jezelf dan niet in de vingers te snijden. Henk had gewikt en gewogen en het bleek de juist zet. Martin kon bijna geen kant op en het werd aarzelend zetten. Een klein foutje van Henk gaf Martin even wat lucht, maar Henk kon zich herstellen en er zat voor Martin niets anders op dan een schijf weg te geven. Het vervolg werd er alleen niet veel beter op en Henk kwam met een fraaie slagzet op dam. De stand die daarna overbleef was genoeg voor Martin om zich gewonnen te geven.

Jan Oude Vrielink speelde tegen Mandrik Groot Baltink en de heren waren elkaar goed gezind. Lang werd er geen verschil gemaakt en het enige voordeel dat Mandrik er uit wist te persen was in het eindspel een schijf voorsprong. Dan maar doorbreken dacht Jan en met een dam voor beide heren en een 2 om 3 stand zag hij maar 1 keus, weggeven en er 1 om 3 van maken. De remise werd daar door zeker gesteld.

Janet Vos en Albert Hakvoort troffen elkaar en Janet was de hele week in trainingskamp geweest om Albert te kunnen verslaan. Maar Albert is niet van gisteren en ondanks dat het lang gelijk op ging liet Janet een steekje vallen. Albert maakte daar dankbaar gebruik van en Janet had het nakijken. Het was een lastige pot, alles stond dicht op elkaar en er zat van alles in alleen... Dat houdt alleen ook in dat alles van vaak ook op scherp staat. Voorzichtig bewegen door een mijnenveld en een klein foutje heeft dan vaak fatale aflopen en zo ook vandaag. Albert verstevigd zijn positie aan de kop van de ranglijst.

Henk Woolderink mocht aantreden tegen Harrie Pierik en beide heren zijn goed gestart dit seizoen, waarbij Henk mooi meedoet in de kop van de ranglijst. Lang ging het dan ook gelijk op, maar Henk liet zijn ervaring even zien en Harrie had het nakijken. De punten gingen dan ook naar Henk.

Freek Jan Eggerink had als tegenstander Henk Smit en de heren zijn taai. Omdat er wat later gestart werd heeft uw verslaggever niet alles meegekregen, maar wat hij wel gezien heeft was dat het hard tegen hard ging. En dan kan het alle kanten op en dit keer trok Freek Jan aan het langste eind.

Evert Averesch en Gerjan Groot Baltink speelden tegen elkaar en dat was een aangename pot. Oké, Evert heeft zo'n beetje 50 jaar meer damervaring dan Gerjan, maar er was rust in de wedstrijd en er werd goed de tijd genomen om na te denken. Evert kwam met een slagzet op voorsprong en Gerjan moet toezien dat Evert de partij langzaam naar zich toe trok. De punten gaan dan ook met Evert mee naar Rijssen.

Harrie ten Cate name het op tegen Gert Jan Klein Legtenberg en Gert Jan was ook deze avond scherp. Met een fraaie combinatie kwam hij op voorsprong en Harrie had het nakijken. Omdat het nog redelijk in het begin van de partij was werd ging Harrie onverstoorbaar door. Je weet maar nooit en wellicht zijn er nog kansen. Een prima instelling, want de punten zijn pas verdeeld als alle stenen in het doosje zitten. Het mocht alleen niet baten, Gert Jan gaf geen krimp en won dan ook de partij.

Evert Olthuis speelde tegen Hennie Jansen en dat werd een leuke partij. Er werd gezellig doch sportief gedamd en geen van hen kwam echt in de problemen. Uiteindelijk kwamen ze dan ook remise overeen. Natuurlijk werd er nog wel even na gedamd en dan komen de winnende zetten wel naar boven, maar ja, dat telt niet en beiden waren tevreden.

Rein Langkamp en Eddy Veneman mochten hun krachten meten. In het begin van de partij vlogen de stenen van het bord, maar gaandeweg het middenspel kwam de rust in de wedstrijd. Het echte nadenken was begonnen en de heren waren aan elkaar gewaagd. Er werden geen fouten gemaakt en in het eindspel was de uitslag voor Rein al wel duidelijk. Eddy wilde nog niet toegeven, maar toen Rein doordrong richting dam werd het voor Eddy ook helder. Doordammen is leuk, maar de uitslag zal er niet anders om worden. De punten werden dan ook gedeeld.

Adriaan Hofman mocht het tot slot opnemen tegen Andre Veneman. Ook Andre heeft dit jaar weer besloten om te gaan dammen, en hij is het nog niet verleerd. Als snel in de wedstrijd kwam hij op twee schijven voorsprong en gaf dat niet meer uit handen. Er werd nog wel doorgespeeld, maar Adriaan moest langzaamaan zijn meerdere erkennen en Andre won dan ook de partij.

Uitslagen samengevat

 • J. Veneman - F. Niezink 1-1
 • H. Veneman - M. Dollen 2-0
 • J. Oude Vrielink - M. Groot Baltink 1-1
 • J. Vos - A.J. Hakvoort 0-2
 • H. Woolderink - H. Pierik 2-0
 • F.J. Eggerink - H. Smit 2-0
 • E. Averesch - G. Groot Baltink 2-0
 • H. ten Cate - G.J. Klein Legtenberg 0-2
 • E. Olthuis - H. Jansen 1-1
 • R. Langkamp - E. Veneman 1-1
 • A. Hofman - A. Veneman 0-2

Stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 204 punten uit 4 wedstrijden
 2. F. Niezink, 136 punten uit 4 wedstrijden
 3. H. Woolderink, 132 punten uit 3 wedstrijden
 4. R. Langkamp, 108 punten uit 4 wedstrijden
 5. G.J. Klein Legtenberg, 104 punten uit 4 wedstrijden
 6. H. Veneman, 99 punten uit 3 wedstrijden
 7. E. Veneman 93 punten uit 4 wedstrijden
 8. E. Averesch, 83 punten uit 4 wedstrijden
 9. J. Oude Vrielink, 81 punten uit 4 wedstrijden
 10. F.J. Eggerink, 66 punten uit 2 wedstrijden
 11. H. ten Cate, 63 punten uit 4 wedstrijden
 12. M. Dollen 63 punten uit 5 wedstrijden
 13. J. Veneman, 58 punten uit 4 wedstrijden
 14. J. Vos, 53 punten uit 4 wedstrijden
 15. H. Pierik, 53 punten uit 4 wedstrijden
 16. M. Groot Baltink, 52 punten uit 3 wedstrijden
 17. H. Jansen, 48 punten uit 4 wedstrijden
 18. A. Veneman, 30 punten uit 1 wedstrijd
 19. G. Groot Baltink, 30 punten uit 3 wedstrijden
 20. E. Olthuis, 25 punten uit 4 wedstrijden
 21. H. Smit, 14 punten uit 2 wedstrijden
 22. M. den Hartogh, 11 punten uit 2 wedstrijden
 23. A. Hofman, 0 punten uit 2 wedstrijden
 24. P. v/d Zwan, 0 punten uit 2 wedstrijden 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten