donderdag 11 november 2021

'Fischer-systeem'

Tijdens deze 9e speelronde werden er intern een drietal wedstrijden gespeeld. De rest hadden verplichtingen in de externe competitie. Evert Olthuis nam het op tegen Harry ten Cate en direct in het spel werd de befaamde 'Haarlemmer zet' gespeeld door Evert. Harry was enigszins verrast, maar nam het aanbod graag aan. Het resultaat was twee schijven achterstand voor Evert. Er werd nog wel doorgespeeld, maar met 2 schijven achter loop je wel achter de feiten aan. Nooit opgeven is het devies, want je tegenstander kan altijd nog fouten maken. Dat gebeurde alleen niet en Harry kon de partij dan ook winnen. 

Marinus den Hartogh speelde deze avond een simultaanwedstrijd tegen Adriaan Hofman en Jan Oude Vrielink. Allereerst de wedstrijd tegen Jan maar even. Dat was een pittige partij waarbij Marinus fel en sterk speelde en zelfs op voorsprong kwam in het middenspel. Jan zag het met lede ogen aan, maar speelde dapper door. In het eindspel kantelde de wedstrijd en lachte het geluk Jan toe. Marinus ging jammerlijk spreekwoordelijke 'de boot in' en verloor de partij. Op het andere bord tegen Adriaan ging het beter en al snel kwam hij hier ook op voorsprong. Adriaan is wat minder stug in het spelen en Marinus kon makkelijker met succes verdedigen. In het eindspel had Marinus voldoende overzicht en kon de partij naar zich toe trekken en winnen. 

Deze avond mochten Wierden 1 en Wierden 2 beginnen met de eerste PODB-competitiewedstrijd in de Eerste Klasse Oost. Omdat de beide teams in dezelfde klassen spelen mochten ze deze avond tegen elkaar aantreden en de krachten waren redelijk verdeeld over de teams. Op bord 1 nam Freddy Niezink het op tegen Henk Veneman en dat werd een stugge partij. Lang ging het gelijk op en het was wachten wie de eerste grote actie zou doen. Dat werd Henk en Freddy was daar wat beduusd van en had het nakijken. Met een achterstand op het bord ging Freddy verder, maar in het eindspel kon hij overeind blijven en de punten werden gedeeld. 

Bord 2 was voor Mandrik Groot Baltink en Martin Dollen en Mandrik ruimde al snel veel op. De schijven vlogen van het bord en Martin kon daardoor lang geen goed spel opbouwen. Op een gegeven moment moet je toch wel aan de slag en het afruilen stopte. Met zo'n beetje de helft van de schijven over werd er verder gespeeld. Het werd een listig spel maar richting het eindspel kon Martin de wedstrijd naar zijn hand zetten en winnen. 

Op bord 3 speelden Janet Vos en Eddy Veneman tegen elkaar en deze twee zijn aan elkaar gewaagd. Lang ging het dan ook hard tegen hard, maar ergens moet je toch een keer wat. Die actie maakte Eddy en het leverde hem een schijf voorsprong op. Op zich hoeft dit niet ernstig te zijn voor Janet, maar Eddy is niet van gisteren. Janet kon in het eindspel geen potten meer breken en ze verloor dan ook de partij.

Tot slot speelden op bord 4 Harrie Pierik en Jan Veneman tegen elkaar. In begin van de partij maakte Jan zich nog de nodige zorgen over de klok. Er werd op deze avond in de PODB-competitie met een afwijkend speeltempo gespeeld. Het Fischer-systeem moest toegepast worden en op die manier had hij, maar ook alle andere spelers van deze avond, nog nooit gespeeld. Even afwachten hoe dat gaat was het advies en Jan leek rust te kunnen vinden de partij. Het werd een leuke pot die gelijk op ging. In het middenspel kwam Jan op een schrijf voorsprong en dat werd niet meer weggegeven. De wedstrijd werd dan ook gewonnen door Jan. Met deze 4 wedstrijduitslagen won Wierden 1 de avond dan ook met 7-1.

De uitslagen

 • E. Olthuis - H. ten Cate 0-2
 • J. Oude Vrielink - M. den Hartog 2-0
 • A. Hofman - M. den Hartogh 0-2

PODB competitie 1e klasse Oost

Wierden 2 - Wierden 1

 • F. Niezink - H. Veneman 1-1
 • M. Groot Baltink - M. Dollen 0-2
 • J. Vos - E. Veneman 0-2
 • H. Pierik - J . Veneman 0-2

Totaaluitslag 1-7

De stand

 1. F. Niezink, 325 punten uit 8 wedstrijden
 2. H. Veneman, 269 punten uit 8 wedstrijden
 3. M. Dollen, 254 punten uit 8 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 212 punten uit 8 wedstrijden
 5. J. Oude Vrielink, 197 punten uit 8 wedstrijden
 6. E. Veneman, 189 punten uit 7 wedstrijden
 7. H. ten Cate, 172 punten uit 9 wedstrijden
 8. M. den Hartogh, 163 punten uit 8 wedstrijden
 9. J. Veneman 134 punten uit 8 wedstrijden
 10. H. Smit, 96 punten uit 4 wedstrijden
 11. J. Vos, 96 punten uit 6 wedstrijden
 12. E. Olthuis, 96 punten uit 7 wedstrijden
 13. H. Pierik, 92 punten uit 6 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 34 punten uit 1 wedstrijd
 15. A. Hofman, 0 punten uit 8 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten