donderdag 28 oktober 2021

'Doordrukken'

Deze avond is ronde 7 al weer gespeeld en er was genoeg spektakel op de borden. Janet Vos speelde tegen Martin Dollen en het werd een leuke wedstrijd. Janet speelde aanvallend om Martin te bedwingen. Stenen werden ver vooruitgeschoven, maar daar ging het mis. Martin kon gunstig afruilen en kwam op een schijf voorsprong. Op zich niets aan de hand, vaak kom je de steen pas te kort in het eindspel. De partij werd dan ook vervolgd en er was lang niets aan de hand. In het eindspel ging de klok alleen ook meedoen en zowel Janet als Martin kwamen in tijdnood. Dan is het zaak goed op te blijven letten en 'eenvoudige zetten' te blijven doen. Dat ging alleen niet voor beiden want elke zet kon gevaar betekenen. Janet kroop dan ook achter een schijf waardoor Martin een vrije zet kreeg. Ook hij kon daardoor achter een schijf kruipen en na het slaan kwam hij nog eens 3 stenen voor. Janet vond het mooi geweest en gaf zich gewonnen.

Eddy Veneman nam het op tegen Freddy Niezink. De capaciteiten van de heren zijn zodanig dat een fraaie partij werd. Lang ging het hard tegen hard, waarbij wel opgemerkt moet worden dat Freddy wat makkelijker kon zetten door de ruimte die hij had in het spel. Er was dus ook lang niets aan de hand, maar in het middenspel kwam er een fraaie slagzet in. Het kostte wel de nodige schijven, maar leverde wel het betere van het spel op. Eddy had het niet gezien, en dat was ook niet zo raar, want Freddy begon helemaal rechts om vervolgens de benodigde schijf helemaal links te laten uitkomen. Even knipperen met de ogen en Freddy had zijn slag geslagen. De stand die daarna overbleef was in het voordeel van Freddy en hij speelde de partij dan ook met winst uit.

Marinus den Hartogh mocht het opnemen tegen Jan Veneman en Marinus speelt goed dit seizoen. Dit liet hij deze avond ook zien, want na een paar fraaie afruilcombinaties kreeg hij de kans op de klapper in de wedstrijd. Een mooi combinatie leverde hem de vrije weg op een dam op en Jan had het nakijken. Jan kon daarna niets anders dan krampachtig proberen er nog wat van de maken, maar het was tegen beter weten in. Marius liet hem lang spartelen en liet hem langzaam ten onder gaan om vervolgens de winst te pakken. Een mooie overwinnen voor hem.

Jan Oude Vrielink en Henk Veneman speelden tegen elkaar en ook deze partij staat garant voor een fraai spel. Beide heren speelden fel en dat leverde een mooie stand op, maar dan zit je te wachten dat het ergens mis gaat. Lang hielden ze stand, maar uiteindelijk was het toch Henk die aan het langste eind trok. Met een mooie slagzet kreeg hij overwicht in de partij en kon de winst naar zich toe trekken.

Harry ten Cate nam het op tegen Harrie Pierik en ook deze heren zijn aan elkaar gewaagd. Het was dan ook de vraag of en wie er zich deze avond excelleerde en het verschil kon maken. Dat bleek Harrie Pierik te zijn en hij maakte Harry ten Cate handig een steen af. Ook in het vervolg bleef hij sterk spelen en Harry ten Cate kreeg het benauwd. De winst leek dan ook zeker voor Harrie Pierik, maar hij drukte niet door en als een Houdini winst Harry ten Cate te ontsnappen en de punten werden gedeeld.

Tot slot speelde Mandrik Groot Baltink een simultaanwedstrijd tegen Evert Olthuis en Adriaan Hofman. Allereest de partij tegen Evert en beide heren gingen gelijk op. Evert hield het overzicht in de partij en kon Mandrik goed tegengas bieden. Deels zal dat komen doordat Mandrik het opnam tegen twee, maar ook de eigen kracht van Evert mag niet uitgevlakt worden. In het eindspel werd niet het verschil gemaakt en de punten werden gedeeld. Wel denk uw verslaggever dat Mandrik het eindspel beter had kunnen uitspelen, maar dat is altijd achteraf en achteraf kijk je een koe in de ........ De ander partij tegen Adriaan pakte beter uit voor Mandrik. Adriaan hield het lang vol, maar in het middenspel kwam hij op achterstand en dat werd niet meer goed gemaakt. Het krachtsverschil was te groot en Mandrik kon de winst naar zich toe trekken.  

De uitslagen samengevat

 • J. Vos - M. Dollen 0-2
 • E. Veneman - F. Niezink 0-2
 • M. den Harthog - J. Veneman 2-0
 • J. Oude Vrielink - H. Veneman 0-2
 • H. ten Cate - H. Pierik 1-1
 • M. Groot Baltink - E. Olthuis 1-1
 • M. Groot Baltink - A. Hofman 2-0

De stand

 1. F. Niezink, 283 punten uit 7 wedstrijden
 2. M. Dollen, 231 punten uit 7 wedstrijden
 3. H. Veneman, 219 punten uit 7 wedstrijden
 4. M. Groot Baltink, 212 punten uit 7 wedstrijden
 5. E. Veneman, 137 punten uit 6 wedstrijden
 6. J. Veneman, 134 punten uit 7 wedstrijden
 7. M. den Hartogh, 129 punten uit 6 wedstrijden
 8. J. Oude Vrielink, 125 punten uit 6 wedstrijden
 9. H. ten Cate, 110 punten uit 7 wedstrijden
 10. J. Vos, 96 punten uit 5 wedstrijden
 11. E. Olthuis, 96 punten uit 5 wedstrijden
 12. H. Smit, 74 punten uit 3 wedstrijden
 13. H. Pierik, 73 punten uit 5 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 34 punten uit 1 wedstrijd
 15. A. Hofman, 0 punten uit 7 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten