donderdag 2 februari 2023

'Afgeladen vol'

Het was vanavond afgeladen vol, Wierden 2 en 3 ontvingen allebei een club voor de PODB-competitie en daarnaast waren er ook nog de nodige reguliere interne wedstrijden. Mooi om te zien dat het dammen in Wierden nog zo leeft. 

Harrie Pierik nam het op tegen Henk Veneman en dat was een stugge wedstrijd. De heren stonden op een gegeven moment redelijk tegen elkaar aangeschoven en dan is het wachten bij wie het noodlot toeslaat. Het was dit keer Harrie die aan het kortste eind trok. Henk kwam met de nodige schijven voorsprong en de bijzondere stond en ondanks dat er nog wel even door gedamd werd kon Harrie eigenlijk niets anders dan zijn meerdere erkennen in Henk. 

Martin Dollen mocht aantreden tegen Harrie ten Cate en Harrie ging al snel vol in de aanval. Dat ging Harrie goed af en Martin moest schakelen om te anticiperen op deze tactiek. Gaandeweg het spel kreeg Martin meer grip op de partij, maar het was nog lang geen uitgemaakte zaak. Beide heren hadden de nodige valletjes opgezet en schuiven was alsof je met een korte broek aan tussen de brandnetels door moest. Martin kon richting het eindspel een doorbraak forceren, maar Harrie voorkwam dat door twee schijven weg te geven. Dat verschil kwam Harrie niet te boven en Martin won uiteindelijk de wedstrijd.

Albert Hakvoort en Rein Langkamp speelden tegen elkaar en de wedstijd was een lang, maar dan ook lange zit. In een behouden wedstrijd werd een gelijkwaardig spel opgebouwd en beide heren konden elkaar niet betrappen op het maken van fouten. Dan kom je op het eindspel aan en dan is het belangrijk dat elke zet juist is. Rein twijfelde op een gegeven moment aan zijn zetten, maar Albert moest ook elke keer antwoorden. In een allerlaatste poging om te kijken of Rein nog wakker was schoof Albert naar voren. Een foute zet van Rein zou verlies betekenen, maar hij doorzag het spel en met een paar vlotte zetten werd het remise. 

Andre Veneman trad aan tegen Pascal v/d Zwan en dat werd een knotsgekke partij. Lang ging het gelijk op en de heren hielden de gelederen goed gesloten. Totdat Andre wat te los zetten. Pascal zag zijn kans schoon en kwam met een fraaie slagzet op voorsprong. Ook hield Pascal er een mooie stand aan over, want met 1 steen hield hij er meerdere vast. Het vervolg was ook uitstekend voor Pascal, op alle fronten reageerde hij goed op de zetten van Andre. Met en 4 om 2 stand ging Pascal het eindspel in en Andre had min of meer al opgegeven. Maar toch even doorspelen en in een vlaag van damblindheid speelde Pascal een totaal verkeerde zet. Andre sloeg door het veld en kwam onverwacht op dam. Pascal had nog wel een mogelijkheid om er remise uit te halen, maar de nog enigszins onervaren Pascal zag het niet en Andre won zeer verrassend de partij. Gelukkig hoefde hij niet over het spoor naar huis, want met zoveel geluk moet je opletten.

Freek Jan Eggerink mocht het opnemen tegen Adriaan Hofman en ook dit was een bijzondere partij. De heren hielden elkaar lang in evenwicht, maar in het middenspel haalde Freek Jan er een mooie slagzet uit en Adriaan kwam op achterstand. Het vervolg kon uw verslaggever niet helemaal begrijpen, maar ineens stonden er bij Freek Jan nog een 8 a 9 schijven op het bord en Adriaan had er nog maar 2, waarvan eentje dan een dam.  Freek Jan ging rustig opbouwen om een val op te zetten voor de dam van Adriaan en uiteindelijk lukte het hem om die dam af te nemen en daarmee ook de wedstrijd te winnen. 

Tot slot speelde Freddy Niezink een simultaanwedstrijd tegen Henk Smit en Gerjan Groot Baltink. Allereest maar de partij van Gerjan, want die was best wel fraai. Gerjan had innerlijke rust en bouwde de partij mooi op. Freddy kon wel meekomen, maar Gerjan maakt geen fouten waardoor hij op achterstand kwam. In het middenspel ging het wel eventjes mis voor Gerjan en Freddy snoepte hem een schijf af. Gaandeweg richting het eindspel kon Gerjan relatief eenvoudig doorbreken naar dam, en dat zag hij ook wel, maar had er geen goed gevoel bij hoe het dan verder moest. Goed om dit alles af te wegen en dan een keus te maken en Gerjan durfde het niet en ging met een alternatief verder. Dat pakte helaas al snel uit in een grote doorbraak van Freddy en Gerjan moest als snel zijn meerdere erkennen. 

De andere partij tegen Henk Smit was ook een mooie. Ook Henk liet zich niet de kaas van het brood eten en gaf goed weerstand. Ook hier kon Freddy niet echt overwicht afdwingen waardoor het een leuke pot werd. Freddy kwam op een gegeven moment wel op voorsprong, maar ook Henk verweerde zich kranig. Het leek er dan ook lang op dat het wel eens remise zou kunnen worden, maar daar geloofde Henk niet in. Freddy zag op een gegeven moment zijn kans schoon en trok toch de winst naar zich toe.

Gisteren speelde Wierden 1 haar 5e competitieronde in de Eerste Klasse Midden van de PODB-competitie. Dat was een uitwedstrijd naar Nijverdal waar Nijverdal 2 de tegenstander was. Het werd een vruchtbare avond voor Wierden 1, want met een 8-0 overwinning ging men huiswaarts. Door deze winst versterkt Wierden 1 haar positie aan de kop en alleen de nummer 2 vormt nog enige bedreiging voor het kampioenschap.

Vanavond speelde Wierden 2 thuis tegen DDD 3 Dedemsvaart in de Eerste Klasse Oost. Ook voor Wierden 2 was het een succesvolle avond, want met een 7-1 overwinning kon Dedemsvaart er niet echt om heen dat Wierden te sterk was deze avond.  Met deze uitslag staat Wierden 2 op de eerste plaats in de lijst. Met nog een paar wedstrijden te spelen is het spannend aan de kop.

Tenslotte speelde Wierden 3 ook thuis tegen Eelen & Rhaan 1 in de Eerste Klasse Oost. Wierden 3 kon deze avond niet tippen aan de damcapaciteiten van Eelen & Rhaan 1 en moest toezien dat er met 2-6 verloren werd. Wierden 3 blijft door dit verlies staan op de voorlaatste plaats in de lijst.

De uitslagen samengevat:

Interne wedstrijden

 • H. Pierik - H. Veneman 0-2
 • M. Dollen - H. ten Cate 2-0
 • A. Hakvoort - R. Langkamp 1-1
 • A. Veneman - P. v/d Zwan 2-0
 • F. J. Eggerink - A. Hofman 2-0
 • F. Niezink - G. Groot Baltink 2-0
 • F. Niezink - H. Smit 2-0

Externe PODB competitie

Nijverdal 2 - Wierden 1

 • Bord 1: J. Boender - A.J. Hakvoort 0-2
 • Bord 2: R. Visser - F. Niezink 0-2
 • Bord 3: R. Sempel - M. Dollen 0-2
 • Bord 4: G. Peters - H. Veneman 0-2

Totaaluitslag 8-0 winst voor Wierden 1

Wierden 2 - Dedemsvaart 3

 • Bord 1: J. Veneman - R. ter Harmsel 2-0
 • Bord 2: M. Groot Baltink - H. Overweg 1-1
 • Bord 3: J. Vos - H. Bunskoek 2-0
 • bord 4: J. Oude Vrielink - S. Barby 2-0

Totaaluitslag 7-1 winst voor Wierden 2

Wierden 3 - Eelen & Rhaan 1

 • Bord 1: G.J. Klein Legtenberg - J. Podt 0-2
 • Bord 2: E. Averesch - J. Bargman 1-1
 • Bord 3: H. Jansen - G. Stokvis 1-1
 • Bord 4: E. Olthuis - W. Fokkert 0-2

Totaaluitslag 2-6 verlies voor Wierden 3

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 612 punten uit 15 wedstrijden
 2. F. Niezink, 549 punten uit 18 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 454 punten uit 19 wedstrijden
 4. M. Dollen, 442 punten uit 17 wedstrijden
 5. E. Veneman, 421 punten uit 19 wedstrijden
 6. H. Woolderink, 420 punten uit 16 wedstrijden
 7. H. Veneman, 375 punten uit 11 wedstrijden
 8. G.J. Klein Legtenberg, 373 punten uit 17 wedstrijden
 9. J. Veneman, 371 punten uit 16 wedstrijden
 10. E. Averesch, 286 punten uit 18 wedstrijden
 11. M. Groot Baltink, 267 punten uit 14 wedstrijden
 12. J. Vos, 253 punten uit 12 wedstrijden
 13. F.J. Eggerink, 227 punten uit 13 wedstrijden
 14. H. Smit, 223 punten uit 15 wedstrijden
 15. H. Jansen, 211 punten uit 18 wedstrijden
 16. H. Pierik, 203 punten uit 17 wedstrijden
 17. A. Veneman, 182 punten uit 16 wedstrijden
 18. J. Oude Vrielink, 186 punten uit 18 wedstrijden
 19. H. ten Cate, 163 punten uit 14 wedstrijden
 20. M. den Hartogh, 116 punten uit 7 wedstrijden
 21. E. Olthuis, 113 punten uit 13 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 90 punten uit 15 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 30 punten uit 12 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 16 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten