donderdag 19 januari 2023

'Gehaktballenkoning'

Jan Oude Vrielink nam het op tegen Freek Jan Eggerink en het werd een enerverende partij. Freek Jan was ook deze avond goed bij de pinken, misschien dat het door Princesse komt, maar al snel kwam hij op een schijf voorsprong. Jan liet zich alleen niet van de wijs brengen en damde vrolijk door. In het eindspel probeerden de heren het elkaar nog wel moeilijk te maken, maar al snel kwamen ze tot de conclusie dat ze met een remise tevreden waren.

Henk Woolderink nam het op tegen Gerjan Groot Baltink.  Henk is een goede dammer en doe mooi mee in de top van de ranglijst. Gerjan liet ook zijn beste beentje zien en dat ging heel lang goed. Richting het eindspel kon Henk met een fraaie slagzet op voorsprong komen en dat voordeel gaf hij niet meer weg. Gerjan probeerde het nog wel, maar als een Woolderink-je ergens zijn zinnen op heeft gezet dan moet je van goeden huize komen om hem daarvan af te houden. Geen schande voor Gerjan, hij heeft de avond goed ingedeelde en nam tijd om na te denken.

Eddy Veneman speelde tegen Gert Jan Klein Legtenberg. Twee stugge tegenstanders en het moest maat blijken wie zijn tanden durfde te laten zien. In een felle partij werd er vol passie gedamd en dat resulteerde in een mooie stand. Het was alleen Eddy die in het middenspel de doorbraak kon maken richting dam. Gert Jan kwam bij lange na niet in de buurt van een dam en moest vrezen voor de wedstrijd. Eddy maakte dam en begon ietwat te enthousiast te schuiven. Het leverde Gert Jan een knots van een kans op, maar hij zag het alleen niet. Met een 1 op 3 afruil had hij de dam van Eddy kunnen afpakken wat de wedstrijd had doen kantelen, maar zoals al gezegd het gebeurde niet en Eddy ontsnapte. De winst kwam daarna niet meer in gevaar voor Eddy en hij won dan ook de partij. 

Evert Olthuis mocht aantreden tegen Evert Averesch.  Zo gelijk als hun voornaam is, zo gelijk ging ook de wedstrijd op. Het had er dan ook alle schijn van dat het een remise zou worden, maar ja, de partij is pas over als alle schijven in het doosje zitten zo ook was dat deze avond. Olthuis koos zorgvuldig zijn zetten in het eindspel, maar koos jammerlijk verkeerd. Averesch greep de kans met beide handen aan en trok de winst naar zich toe.  Het verschil zat deze avond in de damervaring en die is vele jaren langer voor Averesch dan voor Olthuis.

Rein Langkamp en Andre Veneman speelden tegen elkaar en dat was een mooie pot. Andre zit de laatste tijd goed in het spel, maar ook Rein doet goed mee in de top van het klassement. Het leverde een aangename pot op en de hersenen kraakten af en toe heftig. Fouten werden er lang niet gemaakt, maar in het middenspel kwam Rein op een schijf voorsprong. Niet bang zijn en gewoon doordammen dacht Andre en dat lukte goed. In het eindspel drong Rein door naar dam, maar ook Andre had aspiraties om een dam te maken. Rein liet dat niet gebeuren en vakkundig maakte hij Andre nog een schijf afhandig. De partij die daarna overbleef was in het voordeel van Rein en hij trok dan ook de winst naar zich toe. 

Tot slot speelden Adriaan Hofman en Hennie Jansen tegen elkaar. De wedstrijd had een koninklijk tintje, want Adriaan had de gehaktbal op het einde van de avond weer bespreekbaar gemaakt. Het resulteerde deze avond in een bestelling van 9 ballen en daar stak Geralda graag de juspan voor aan. Het vervolg van de partij was deze avond alleen wat minder voor Adriaan, hij kwam niet lekker in de partij en Hennie kreeg al vroeg in de wedstrijd de winst in de schoot geworpen. Jammer van de partij, was ook nergens voor nodig, want er was nog tijd genoeg, de gehaktballen waren ook nog niet warm en het bier was ook nog niet op. Laten we het maar houden op een slechte avond voor Adriaan en een goede avond voor Hennie. Volgende week nieuwe kansen. 

Voor de externe competitie Eerste Klasse Midden speelde Wierden 1 thuis tegen Wapenveld 4. Op bord 1 kwam Albert Hakvoort al vlot in de wedstrijd wat onhandig op een schijf achterstand. Op dat moment is dat niet direct een probleem, maar dan moet je in het eindspel de zaken wel voor elkaar hebben. Dat lukte bij Albert aardig en hij kon er een nette remise uit slepen. Freddy Niezink had een fraaie partij, maar in het middenspel trapte hij min of meer een fraai lokzetje van zijn tegenstander. De eerste afruil deed geen pijn, maar de hielslag wel. Het was daarna over en uit voor Freddy en hij verloor dan ook de wedstrijd. Martin Dollen speelde een mooie wedstrijd, maar in het middenspel werd het allemaal net wat te ingewikkeld. Zijn tegenstander haalde er een mooie slagzet uit en kon doordringen naar dam. In het eindspel had Martin wat mazzel want zijn tegenstander liet hem ontsnappen en kon er nog een remise uit slepen. Tot slot speelde Henk Veneman een degelijke wedstrijd. Lang was er niet wat aan de hand, maar in het middenspel zag zijn tegenstander een combinatieslag over het hoofd waardoor Henk goed weg kwam. Daarna kon Henk de wedstrijd beetje bij beetje naar zijn hand zetten en won dan ook de partij. Dit alles resulteerde in een 4-4 remisestand en dat is gezien de partijen een prima resultaat. Wierden 1 blijft hierdoor de koppositie aanvoeren in de Eerste Klasse Midden.

Verder speelde Wierden 2 uit tegen Enschede 2 in de Eerste Klasse Oost. Omdat uw verslaggever niet bij wedstrijd was is er geen verslag over de verschillende borden. Ook Wierden 2 behaalde een net resultaat en met een 4-4 remisestand gingen ze huiswaarts. Met deze uitslag staat Wierden gedeeld eerste in de Eerste Klasse Oost.

De uitslagen samengevat:

Interne wedstrijden

 • J. Oude Vrielink - F.J. Eggerink 1-1
 • H. Woolderink - G. Groot Baltink 2-0
 • E. Veneman - G.J. Klein Legtenberg 2-0
 • E. Olthuis - E. Averesch 0-2
 • R. Langkamp - A. Veneman 2-0
 • A. Hofman - H. Jansen 0-2

Externe wedstrijden

Wierden 1 - Wapenveld 4

 • Bord 1: A.J. Hakvoort - G. van Renselaar 1-1
 • Bord 2: F. Niezink - H. van Ommen 0-2
 • Bord 3: M. Dollen - B. v/d  Scheer 1-1
 • Bord 4: H. Veneman - D. van Doesburg 2-0

Totaal einduitslag 4-4 remise

Enschede 2 - Wierden 2

 • Bord 1: J. Hoven - J. Veneman 2-0
 • Bord 2: L. Munnink - M. Groot Baltink 0-2
 • Bord 3: R. Pots - H. Pierik 1-1
 • Bord 4: R. Wagelaar - H. ten Cate 1-1

Totaal einduitslag 4-4 remise

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 542 punten uit 13 wedstrijden
 2. F. Niezink, 483 punten uit 15 wedstrijden
 3. M. Dollen, 400 punten uit 15 wedstrijden
 4. R. Langkamp, 398 punten uit wedstrijden
 5. H. Woolderink, 394 punten uit 14 wedstrijden
 6. E. Veneman, 394 punten uit 17 wedstrijden
 7. G.J. Klein Legtenberg, 357 punten uit 16 wedstrijden
 8. J. Veneman, 331 punten uit 15 wedstrijden
 9. H. Veneman, 275 punten uit 9 wedstrijden
 10. E. Averesch, 268 punten uit 17 wedstrijden
 11. M. Groot Baltink, 255 punten uit 13 wedstrijden
 12. J. Vos, 223 punten uit 11 wedstrijden
 13. H. Smit, 209 punten uit 13 wedstrijden
 14. F.J. Eggerink, 197 punten uit 11 wedstrijden
 15. H. Pierik, 192 punten uit 15 wedstrijden
 16. H. Jansen, 189 punten uit 17 wedstrijden
 17. A. Veneman, 178 punten uit 14 wedstrijden
 18. J. Oude Vrielink, 167 punten uit 17 wedstrijden
 19. H. te Cate, 163 punten uit 13 wedstrijden
 20. M. den Hartogh, 116 punten uit 7 wedstrijden
 21. E. Olthuis, 113 punten uit 12 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 90 punten uit 13 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 30 punten uit 10 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 14 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten