vrijdag 9 december 2022

"Niveautje Jannes van der Wal"

Deze avond zijn er totaal 12 wedstrijden gespeeld en dat betekende dat alle leden aanwezig waren. Het was een mooie volle avond met fraaie partijen. Allereerst beginnen we met de partij tussen Adriaan Hofman en Pascal van der Zwan. De heren zijn aan elkaar gewaagd en dat leverde een mooie pot op. Het spel was open en beiden hadden kansen. Dit keer was het Adriaan die goed wakker was. Met een fraaie slagzet kwam hij op voorsprong. Gaandeweg het middenspel haalde hij er alleen een nog fraaiere slagzet uit en de achterstand was voor Pascal haast niet meer te tellen. Even worstelde Pascal nog verder maar al snel zag hij in dat het niet meer ging lukken. Adriaan won dan ook de wedstrijd en daardoor is hij (eindelijk) van de verrekte '0 punten' af. Netjes gedaan hoor.

Henk Veneman nam het op tegen Freddy Niezink en de partij heeft vaak een niveau zijnde een kampioenswedstrijd. Ook deze avond werd er deftig gedamd. Enerzijds lekker tegen elkaar aanschuiven en anderzijds toch vrije zetten overhouden. Een remise is in basis niet goed genoeg en dus gingen ze er vol tegen aan. In het middenspel nam Freddy de gok en kroop tussen een paar schijven. Henk had twee opties, maar koos uiteindelijk voor schijfbehoud met de gok op een doorbraak. Dat pakte verkeerd uit want, hoewel hij wist dat Freddy ook door ging dringen, kwamen zijn zetten niet goed uit. Freddy greep snel zijn kans het de winstaspiraties voor Henk waren verkeken. Freddy ging er met de punten van door.

Jan Oude Vrielink mocht aantreden tegen Martin Dollen en in een mooie wedstrijd werd er lekker losjes gespeeld. Er zaten leuke zetjes in aan beide zijden, maar omdat er geen fouten gemaakt werden hielden de heren hun kruid nog droog. In het middenspel vond Jan het aan 1 zijde van de partij wel lekker gaan, maar vergat daardoor ook te handelen aan de andere zijde. Martin maakte gebruik van de onbedachtzaamheid en met een 3 om 2 afruil drong hij door naar dam. Daarna was het alle zeilen bijzetten voor Jan, maar Martin was scherp en liet Jan er niet langs. Martin won dan ook de wedstrijd.

Gerjan Groot Baltink speelde tegen Harrie Pierik en er werd een echte wedstrijd van gemaakt. Gerjan was goed bezig en Harrie kwam in het nauw en moest zelfs offeren om uit de problemen te komen. Een mooi uitgangspunt voor Gerjan om het eindspel in te gaan. Lang leek het er op dat de punten gedeeld zouden worden, maar Gerjan dacht er goed aan te doen om er tussen te kruipen bij Harrie, maar dat had hij beter niet kunnen doen. Harrie pakte zijn voordeel en uiteindelijk ook de winst. Jammer voor Gerjan, maar als hij zo door gaat, dan komen de punten wel.

Gert Jan Klein Legtenberg en Evert Olthuis traden tegen elkaar aan. Lang ging het gelijk op, maar in het middenspel kwamen de valletjes van Gert Jan in beeld. Evert hapte toe en was de pineut. Met een fraaie slagzet vlogen de stenen van het bord en Evert had het nakijken. De partij die daarna overbleef was voor Evert niet echt meer wat en hij gooide de handdoek in de ring. Gert Jan gaat er met de winst van door en doet goed mee in de ranglijst.

Janet Vos speelde tegen Mandrik Groot Baltink op tafel 12, linksachter in de hoek. Schijnbaar een speciaal plekje, want net als andere weken bij Albert Hakvoort, werd er niet veel geluid geproduceerd. Stilletjes werd de partij opgebouwd. Mandrik was daar alleen dit keer iets beter in en Janet ging lichtjes de fout in. Met een schijf achterstand werd het eindspel gespeeld en Mandrik kon niet voorkomen dat Janet er nog remise uit sleepte.

Eddy Veneman en Henk Smit namen het tegen elkaar op en met de heren kan het alle kanten op. Eddy doet lekker mee in de ranglijst, maar ook Henk harkt best wel lekker punten bij elkaar. Lang was er dan ook niets aan de hand totdat Henk wat te enthousiast werd. Eddy greep zijn kans en drong door naar dam. Henk damde nog wel even door, maar Eddy liet hem niet oversteken en Henk zag al snel in dat het kansloos was. Hij gaf zich dan ook al snel gewonnen.

Jan Veneman mocht aantreden tegen Rein Langkamp en de partij was lang in evenwicht, maar ver in het middenspel kwam Jan op voorsprong. De manier waarop was de heren niet helemaal duidelijk, maar er werd een stand overeengekomen. Het vervolg was voor Rein niet lekker, want hij kwam uiteindelijk niet goed uit en verloor de partij. Zo zie je maar weer, dammen is niet even schuiven. Het blijft goed opletten, kijken naar de tijd en checken wat de tegenstander doet. Maar goed naarmate de avond verstrijkt kan de aandacht wat verslappen.

Harrie ten Cate speelde tegen Henk Woolderink en dat zijn twee taaie rakkers. In een fraai potje waren de heren niet van plan toe te geven. Maar Henk was wat scherper deze avond dan Harrie en met een fraaie slagzet kwam hij op voorsprong. Het vervolg pakte niet goed uit voor Harrie en hij liep steeds meer achter de feiten aan. Henk trok dan ook de winst naar zich toe.

Evert Averesch nam het op tegen Marinus den Hartogh. Marinus was goed bezig deze avond en naarmate de partij vorderde kon hij steeds meer een stukje naar zich toe trekken. Met een fraaie slagzet kwam hij ook nog eens op voorsprong en Evert kon deze avond geen potten meer breken. Hij speelde nog wel door, maar Marinus kon hem rustig opwachten en afvangen. De partij werd dan ook gewonnen door Marinus.

Albert Hakvoort en Hennie Jansen namen het tegen elkaar op. Ook aan dit bord werd er niet veel gesproken, maar des te meer partijkwaliteit werd er gespeeld. Bij vlagen leek het wel op een niveautje zoals we dat alleen van Jannes van der Wal kennen. In een mooie wedstrijd werden er geen fouten gemaakt. Tegen het eindspel kwamen de stenen meer en meer tegen elkaar aan te staan en dan moet je keuzes maken. Hennie nam het voortouw en begon te ruilen, met als doel een dam maken. Dat lukte hem, maar moest toezien dat ook Albert een dam kreeg. Alleen de schade was voor Hennie vele keren groter dan voor Albert, want Hennie kwam met 3 schijven achter uit de slagzet en dat was te veel van het goede. Hij moest dan ook zijn meerdere erkennen in Albert. 

Tot slot speelden Andre Veneman en Freek Jan Eggerink tegen elkaar en beide heren zijn goed bezig dit eerste jaar. Er worden regelmatig punten gepakt en zo ook waren de heren dat vanavond van plan. In een lekker hard tegen hard partij werden er lang geen fouten gemaakt. Andre kwam alleen wat lekkerder in de wedstrijd en in het middenspel wist hij met een mooie zet op een schijf voorsprong te komen. Lang leek het er daarna op dat Freek Jan er nog wel een remise uit zou slepen, maar Andre maaide vakkundig het gras voor de voeten van Freek Jan weg. De volle punten gaan met Andre mee naar huis.

De uitslagen samengevat

 • H. Veneman - F. Niezink 0-2
 • J. Oude Vrielink - M. Dollen 0-2
 • G. Groot Baltink - H. Pierik 0-2
 • G.J. Klein Legtenberg - E. Olthuis 2-0
 • J. Vos - M. Groot Baltink 1-1
 • E. Veneman - H. Smit 2-0
 • J. Veneman - R. Langkamp 2-0
 • H. ten Cate - H. Woolderink 0-2
 • E. Averesch - M. den Hartogh 0-2
 • A.J. Hakvoort - H. Jansen 2-0
 • A. Hofman - P. v/d Zwan 2-0
 • A. Veneman - F.J. Eggerink 2-0

De stand op de ranglijst

 1. A.J. Hakvoort, 488 punten uit 12 wedstrijden
 2. F. Niezink, 409 punten uit 12 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 330 punten uit 14 wedstrijden
 4. M. Dollen, 328 punten uit 13 wedstrijden
 5. E. Veneman, 309 punten uit 13 wedstrijden
 6. G.J. Klein Legtenberg, 304 punten uit 12 wedstrijden
 7. H. Woolderink, 278 punten uit 11 wedstrijden
 8. J. Veneman, 276 punten uit 13 wedstrijden
 9. H. Veneman, 275 punten uit 9 wedstrijden
 10. M. Groot Baltink, 255 punten uit 12 wedstrijden
 11. J. Vos, 223 punten uit 11 wedstrijden
 12. E. Averesch, 201 punten uit 13 wedstrijden
 13. H. Pierik, 174 punten uit 13 wedstrijden
 14. F.J. Eggerink, 170 punten uit 10 wedstrijden
 15. H. Jansen, 159 punten uit 13 wedstrijden
 16. J. Oude Vrielink, 144 punten uit 13 wedstrijden
 17. A. Veneman, 135 punten uit 10 wedstrijden
 18. H. Smit, 126 punten uit 10 wedstrijden
 19. E. Olthuis, 113 punten uit 11 wedstrijden
 20. H. ten Cate, 111 punten uit 11 wedstrijden
 21. M. den Hartogh, 94 punten uit 5 wedstrijden
 22. G. Groot Baltink, 52 punten uit 10 wedstrijden
 23. P. v/d Zwan, 30 punten uit 9 wedstrijden
 24. A. Hofman, 14 punten uit 10 wedstrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten