donderdag 27 oktober 2022

''Aangeschoten wild"

Gert Jan Klein Legtenberg mocht aantreden tegen Freddy Niezink en dat werd een fraaie partij. Lang ging de partij gelijk op, waarbij Gert Jan de boel compact en behouden probeerde te dammen en Freddy speelde daarentegen open en ietwat ruig. Gert Jan liet zich niet imponeren door het spel van zijn tegenstander en speelde gewoon door. In het middenspel kwam de klapper, het open spel van Freddy brak hem op en met zeer fraaie slagzet hakte Gert Jan door het veld naar dam. Met twee stenen achter en een dam tegen kwam Freddy behoorlijk gehavend uit de strijd en leek wel aangeschoten wild. Een prima uitgangspunten voor Gert Jan om door te spelen en Freddy op te wachten. Dat lukte en Freddy kwam steeds meer in de problemen met uiteindelijk de verdiende winst voor Gert Jan.

Martin Dollen en Jan Veneman namen het tegen elkaar op en de heren vochten een felle strijd uit. Het ging wel eerlijk, maar toegeven was er niet bij. Maar ergens moet er dan een keer wat gebeuren en Jan begon te provoceren in zijn spel. Dat lukte en Martin hapte toe alleen zag niet dat Jan een mooie vervolgslag bedacht had. Met een schijf achterstand en een gehavend veld kwam Martin uit de strijd. Het hele spel moest daarna weer opgebouwd worden door de heren en Jan had het betere van het spel. De winst lag voor handen, maar Jan was niet drukte niet door. In plaats van door te dringen naar dam ging hij verdedigen en daar maakte Martin handig gebruik van. Hij had zicht op doordringen richting dam en met die wetenschap kwamen de heren remise overeen. 'Toch niet goed gedaan' was de reactie van Jan, want bij naspelen bleek de aanval wel de winnende keus te zijn geweest.....

Henk Veneman speelde tegen Mandrik Groot Baltink. Het werd een voorzichtig spel, waarbij geen van de heren verrast wilde worden. Dat leverde lang een vol bord met stenen op, maar gaandeweg het spel schoof Mandrik de stenen wat te los. Met een zeer fraaie slagzet sloeg Henk van de en kant van het bord helemaal naar de andere. De stapel stenen die Henk naast zijn bord had steen was best hoger dan die van Mandrik en met die wetenschap gaf Mandrik zich al snel gewonnen.

Henk Woolderink nam het op tegen Evert Averesch en in een leuk pot ging het gelijk op. De heren kennen elkaar natuurlijk al langer dan vandaag, maar dat is geen garantie voor de partij. Oké, je weet dan redelijk hoe de tegenstander speelt, maar dat is ook geen exacte wetenschap. Henk had zijn opstelling deze avond beter voor elkaar dan Evert en met een fraaie slagzet drong hij door naar dam en Evert had het nakijken. Omdat de avond nog jong was werd er wel doorgespeeld, maar eigenlijk tegen beter weten in van Evert. Zomaar opgeven staat niet in het woordenboekje van Evert en je hebt pas verloren als je geen stenen meer hebt. Met die positieve instelling damden de heren verder maar uiteindelijk won Henk de partij.

Jan Oude Vrielink en Rein Langkamp mochten tegen elkaar spelen en normaal gesproken staat dit garant voor een mooie wedstrijd. Het tempo zat er lekker in en de heren waren lekker aan het dammen, totdat Rein er een mooie slagzet uit haalde. Met meerdere stenen achterstand kwam Jan uit de strijd en doorspelen heeft dan geen zin meer. Hij gaf zich dan ook snel gewonnen.

Andre Veneman speelde tegen Henk Smit en de heren zijn aan elkaar gewaagd. In een open pot had Andre zijn zaakjes goed voor elkaar en met een nette slagzet kwam hij op een schijf voorsprong. Henk moest even slikken, want dat was hem dit seizoen nog niet echt overkomen.  Doordammen en niet opgeven is het devies en dat pakte goed uit voor Henk. In een leuk eindspel wilde geen van de heren toegeven en aangezien Andre zijn voorsprong niet kon omzetten in voordeel namen de heren genoegen met een remise.

Hennie Jansen mocht aantreden tegen Freek Jan Eggerink en dit was een goede krachtmeting voor Freek Jan. Kon hij zijn goede reeks voortzetten of liet zijn tegenstander de tanden zien. Het werd het laatste en Hennie liet in een mooie wedstrijd zien dat ze in Rijssen ook wel dammen geleerd hebben. Freek Jan hield de boel niet voldoende dicht en Hennie kon in het middenspel met een zeer mooie slagzet kriskras over het bord slaan en de nodige schijven van Freek Jan afnemen. De schade was aanzienlijk voor Freek Jan ondanks dat er nog wel even doorgespeeld werd kwam de winst voor Hennie niet meer in gevaar.

Albert Hakvoort nam het op tegen Evert Olthuis en dan zit je daar dan met je goeie gedrag dacht Evert. Spelen tegen de zetjes-meester van Wierden. Maar goed, laten we Albert niet te veel ophemelen, want anders blijven de schoenen niet aan. Het was even wennen voor Evert, want ondanks dat Albert al tientallen jaren lid is van de club hebben de heren elkaar nog nooit getroffen in een partij. Evert wilde zijn wedstrijd zo goed mogelijk opbouwen en dan maar kijken hoe het gaat. Leerzaam is zo'n partij zeker en dat was ook vanavond. Rond het middenspel ging het mis voor Evert en hij trapte in een slagzet waar Albert al even op loerde. Gehavend kwam Evert uit de strijd, maar opgeven kan altijd nog. Een goede instelling en er werd verder gespeeld. Het pakte alleen niet goed uit, want na nog een slagzet kon Evert niets anders dan opgeven. Geen zorgen Evert, we hebben het allemaal al wel meegemaakt......

Eddy Veneman en Harrie Pierik speelden tegen elkaar en dit is zo'n partij die alle kanten op kan. Oké, de heren moeten naar elkaar toe schuiven, dus die kant gaat het gegarandeerd op, maar wie weet de ander te verschalken. Toegeven was geen optie en in een mooie pot was er lang niets aan de hand. Gaandeweg het eindspel kwam Eddy beter uit de zetten en kon steeds meer de partij naar zijn hand zetten. Harrie probeerde nog te redden van er te redden viel, maar de partij glipte door de vingers. Eddy won dan ook dit keer de wedstrijd.

De uitslagen samengevat:

 • G.J. Klein Legtenberg - F. Niezink 2-0
 • M. Dollen - J. Veneman 1-1
 • H. Veneman - M. Groot Baltink 2-0
 • H. Woolderink - E. Averesch 2-0
 • J. Oude Vrielink - R. Langkamp 0-2
 • A. Veneman - H. Smit 1-1
 • H. Jansen - F.J. Eggerink 2-0
 • A.J. Hakvoort - E. Olthuis 2-0
 • E. Veneman - H. Pierik 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. A.J. Hakvoort, 356 punten uit 8 wedstrijden
 2. F. Niezink, 209 punten uit 8 wedstrijden
 3. R. Langkamp, 202 punten uit 8 wedstrijden
 4. M. Dollen, 198 punten uit 9 wedstrijden
 5. E. Veneman, 195 punten uit 8 wedstrijden
 6. G.J. Klein Legtenberg, 186 punten uit 7 wedstrijden
 7. J. Veneman, 177 punten uit 8 wedstrijden
 8. H. Woolderink, 168 punten uit 6 wedstrijden
 9. M. Groot Baltink, 164 punten uit 7 wedstrijden
 10. H. Veneman, 151 punten uit 5 wedstrijden
 11. F.J. Eggerink, 128 punten uit 6 wedstrijden
 12. J. Vos, 125 punten uit 6 wedstrijden
 13. E. Averesch, 113 punten uit 8 wedstrijden
 14. H. Jansen, 106 punten uit 8 wedstrijden
 15. J. Oude Vrielink, 104 punten uit 7 wedstrijden
 16. E. Olthuis, 97 punten uit 7 wedstrijden
 17. H. Pierik, 93 punten uit 8 wedstrijden
 18. A. Veneman, 66 punten uit 4 wedstrijden
 19. H. Smit, 64 punten uit 5 wedstrijden
 20. H. ten Cate, 63 punten uit 6 wedstrijden
 21. G. Groot Baltink, 30 punten uit 4 wedstrijden
 22. P. v/d Zwan, 30 punten uit 5 wedstrijden
 23. M. den Hartogh, 11 punten uit 2 wedstrijden
 24. A. Hofman, 0 punten uit 5 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten