donderdag 28 april 2022

'Schitteringen'

In de reguliere competitie werden er een viertal wedstrijden gespeeld.

Freddy Niezink en Martin Dollen mochten tegen elkaar aantreden en dat werd een leuke partij. Na een begin van de partij die wel op snel dammen leek moesten de heren al snel overschakelen naar het grote denkwerk. De partij ging lang gelijk op totdat Freddy besloot om 'op het kerkhof' te gaan spelen. Dat is een plek op het bord waar je heel zeker van je zaak moet zijn om dat te durven. Freddy nam de gok, maar kwam daardoor gaandeweg het middenspel in de problemen. Martin schoof zodanig dat Freddy eigenlijk alleen maar schijven kon gaan weggeven. Hij had een oplossing gevonden door toch een dam te krijgen, maar moest toezien dat ook Martin een dam kon maken en ook nog eens op voorsprong kwam. Dan maar kijken hoe  het gaat dacht Freddy, maar Martin begon te jagen op al die losstaande schijven van Freddy. Eerst werd de dam van Freddy afhandig gemaakt en daarna begon zorgvuldig aan de schijven. Freddy had er wel een paar listige zetjes in zitten, maar Martin overzag ze allemaal en Freddy moest lijdzaam toezien dat hij aan het verliezen was. Met een fraaie zet maakte Martin de wedstrijd af en won de partij.

Harrie Pierik nam het op tegen Jan Oude Vrielink. Het resulteerde is een mooie pot waar het hard tegen hard ging. In het middenspel waande Harrie zich in een hoek gedreven door Jan, want veel goed opties had hij niet. Een poging om uit deze impasse te komen kostte hem schijven. Ook het vervolg was niet gunstig voor Harry, want Jan bleef doordrukken en trok de winst in de partij naar zich toe. Nadien werd de stand nog eens opgezet waar Harrie met zijn afruil begon en toen bleek dat hij een winnende zet had kunnen doen. Met een fraai, doch redelijk diep verstopte slagzetcombinatie had hij kunnen doordringen naar dam en Jan volledig kunnen verrassen.....

Henk Veneman speelde deze avond een simultaanwedstrijd tegen Janet Vos en Evert Olthuis. In de partij tegen Janet ging het mooi gelijk op en er werden geen fouten gemaakt. Omdat er tijdens het eindspel geen duidelijk verschil gemaakt kon worden door Janet of Henk besloten ze om er maar remise van te maken.  De partij tegen Evert was van een ander soort en Henk kwam al snel op voorsprong. Naar vermoeden kwam dit doordat Freddy de wisselbeker had meegenomen en die stond vlak bij Evert op tafel. Waarschijnlijk was Evert even verblind door de schittering van de beker. In het vervolg van het spel kon Evert zich niet herpakken en Henk won dan ook uiteindelijk de partij.

Naast de reguliere competitie werden er ook een aantal partijen gespeeld door leden die het maximum aantal wedstrijden van 20 wedstrijden voor de reguliere competitie al behaald hebben. Zij vormen nu een soort informele nacompetitie. 

Harrie ten Cate speelde tegen Adriaan Hofman en Harrie is nog steeds goed bezig. In een leuke pot bleek hij veel sterker dan Adriaan, maar na wat terugzetten en doorspelen werd het een leerzame pot voor Adriaan. Harrie won dan wel uiteindelijk de partij, maar veel fouten zetten waren uitgelegd en Adriaan is weer wat leerervaring in het damspel rijker.

Jan Veneman nam het op tegen Mandrik Groot Baltink en ook Jan was goed bezig deze avond. Al snel kwam hij op voorsprong tegen Mandrik en ook het vervolg was Jan scherp. Tegen het eindspel kon Jan de partij naar zijn hand zetten en trok vakkundig de winst naar zich toe.

De uitslagen samengevat.

Reguliere onderlinge competitie:

 • F. Niezink - M. Dollen 0-2
 • H. Pierik - J. Oude Vrielink 0-2
 • H. Veneman - J. Vos 1-1
 • H. Veneman - E. Olthuis 0-2

Nacompetitie:

 • H. ten Cate - A. Hofman 2-0
 • J. Veneman - M. Groot Baltink 2-0

De stand op de ranglijst:

 1. F. Niezink, 743 punten uit 20 wedstrijden
 2. H. Veneman, 678 punten uit 20 wedstrijden
 3. M. Dollen, 590 punten uit 19 wedstrijden
 4. J. Oude Vrielink, 538 punten uit 20 wedstrijden
 5. M. Groot Baltink, 516 punten uit 20 wedstrijden
 6. J. Veneman, 417 punten uit 20 wedstrijden
 7. J. Vos 409 punten uit 17 wedstrijden
 8. H. Pierik, 386 punten uit 19 wedstrijden
 9. H. ten Cate, 342 punten uit 20 wedstrijden
 10. E. Olthuis, 270 punten uit 19 wedstrijden
 11. E. Veneman, 189 punten uit 7 wedstrijden
 12. M. den Hartogh, 179 punten uit 16 wedstrijden
 13. H. Smit, 142 punten uit 6 wedstrijden
 14. G. Groot Baltink, 85 punten uit 4 wedstrijden
 15. A. Hofman, 18 punten uit 20 wedstrijden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten